Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

kontrolki abs i esp palą się w vw passat b5

pauletka 01 Jun 2015 09:15 4086 6
    pauletka
    Level 2  
    Witam. Potrzebuję wyjaśnienia pewnego problemu w passacie b5 (1.8, rok. 2003). Od 3 lat mam problem z czujnikiem esp, który ciągle się świeci na desce. Czujnik szczególnie szaleje kiedy tylko wiozę pasażerów z tyłu. Hamulce czasem "odbijają" przy hamowaniu. Po pewnym czasie do czujnika esp dołącza abs i zawsze kończy się to wymianą pompy abs, co mnie kosztuje nie mało, ale problemu nie rozwiązuje, bo kłopot pojawia się ponownie po niedługim czasie użytkowania auta. Mechanicy nie wiedzą za bardzo o co chodzi i leczą tylko objawy, a przyczyna choroby nadal nieznana... Bardzo proszę o jakieś wskazówki, gdzie szukać przyczyny tego stanu rzeczy... Z góry dzięki. Pozdr
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    A co powiesz na diagnostykę? Sprawdzić prędkości poszczególnych kół. Nic dziwnego, że pompa pada jeśli ciągle pracuje.
    pauletka
    Level 2  
    Czyli co trzeba by było zrobić...? rzecz leży gdzieś w elektronice...? czemu mechanicy nie wiedzą co się dzieje, a byłam już chyba we wszystkich serwisach na modlińskiej... niedouczeni czy podłączenie pod komputer zwalnia już z logicznego myślenia...
    Pawel wawa
    U Ciebie auto widzi permanentny poślizg, stąd ciągła ingerencja pompy ABS i jej niszczenie. ESP to może być sprawa całkiem inna, nie związana z ABS. Wystarczy usterka np, przepływomierza i ESP świeci pełnym blaskiem.
    pauletka wrote:
    czemu mechanicy nie wiedzą co się dzieje
    Nie znają zasad działania podstawowych podzespołów. Smutna prawda, wielu technologia wyprzedziła.
    pauletka
    Level 2  
    To co mam zrobić? gdzie się udać żeby problem został w końcu rozwiązany...? Polecasz kogoś na Białołęce? Orientujesz się jaki może byc koszt naprawy?
    Pawel wawa
    pauletka wrote:
    ok. to co mam zrobić?
    Pojechać do fachowca.
    pauletka wrote:
    polecasz kogoś na białołęce?
    Do fachowca czasem trzeba ruszyć cztery litery, dalej niż na Białołękę. Tam nie znam nikogo.
    pauletka wrote:
    orientujesz się jaki może byc koszt naprawy?
    Nie, to będzie wiadomo po diagnostyce. Diagnostyka ok 150 zł. Nie myl z podłączeniem komputera i odczytaniem błędów.
    pauletka
    Level 2  
    W takim razie gdzie w Warszawie znajdę mechanika, który pomoże mi rozwiązać problem z esp i abs?