Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Tuba nie działa PEIYING BB300X

Nidoras 01 Cze 2015 19:13 783 8
  • #1 01 Cze 2015 19:13
    Nidoras
    Poziom 3  

    Witam, moj problem jest bardzo dziwny, mianowicie tuba od roku grała cały czas bez żadnych zarzutow. Raz mi sie jeden czincz oderwał z płyty z wzmacniacza, to przylutowałem i grała cały czas. pare dni wczesniej juz przerywała i raz grała raz nie a łapała jak jechałem po kretej drodze albo przypadkim wjechałem w dziure. a Teraz to juz wogole przestała grac. I teraz tak, jak podłacze kable to czasem swieci sie czerwona dioda a raz zielona a tuba nie gra, łapie jak poruszam i docisne czincze. Obecnie wogole nie gra a dioda raz swieci na czerwono a raz na zielono. Kable sa dobre bo sprawdzałem, napiecie tez dochodzi do wzmacniacza, sprawdzałem napiecie w wzmacniaczu to tez było. Czyli napiecie wchodzi do wzmacniacza i gdzies sie gubi. Głosnik jest dobry, nie jest spalony. Bezpieczniki tez wszystkie mam dobre. Nie mam mozliwosci sprawdzic tuby w innym aucie. Pomoże ktoś ten dziwny problem rozwiazać? Z góry dzieki. Pozdrawiam.

  • #3 01 Cze 2015 21:55
    Nidoras
    Poziom 3  

    Ale napiecie leci przez wzmacniacz tylko gdzies sie gubi i nie dochodzi do glosnika. I pytanie jest takie gdzie sie gubi? To jest bardzo dziwna sytuacja. Tylko ciezko zlokalizowac usterke Tube mam rozebrana a aktualnie jestem za granica.

  • #5 01 Cze 2015 23:35
    Nidoras
    Poziom 3  

    Dokładnie. Tylko gdzie, jeszcze mam podejrzenie ze cos z wtyczkami cinczy cos jest nie tak, bo jak w wzmacniaczu przy tej plytce leca te tasiemki kabelkow to na niektorych pinach przy wszystkich kombinacjach mam zerowe napiecie a nie wiem czy jest to prawidłowe. Gdzie moze znajdowac sie usterka?

  • #6 01 Cze 2015 23:48
    sosarek
    Poziom 43  

    Nidoras napisał:
    Tylko gdzie, jeszcze mam podejrzenie ze cos z wtyczkami cinczy cos jest nie tak, bo jak w wzmacniaczu przy tej plytce leca te tasiemki kabelkow

    Jakie tasiemki jakich kabelków? Ciężko zamieścić zdjęcia byśmy wiedzieli o czym mówisz?
    Nidoras napisał:
    Gdzie moze znajdowac sie usterka?

    Gdziekolwiek - bez wykonania podstawowych pomiarów to wróżenie z fusów.

  • #7 12 Gru 2016 22:24
    eibowy
    Poziom 2  

    Witam. Mam podobny problem z tym sprzętem mianowicie po podaniu zasilania przez sekundę świeci zielona dioda po czym wskakuje pomarańczowa. Tuba przy podłączeniu czasem przez max jedną sekundę zaskoczy i pogra. Poprawiłem lutowania końcówek. Brak widocznych przepaleń jedynie jeden z kondensatorów 50v 1000uf podłączonych bezpośrednio przed końcówkami jest lekko wypukły (drugi od dołu na środku zdjęcia nr.1 i 2). Czy ktoś może doradzić co sprawdzić ewentualnie wymienić na pierwszym rzucie poza wiadomymi kondensatorami, końcówkami mocy i stabilizatorami/regulatorami napięcia?

    zdjęcia :
    Tuba nie działa PEIYING BB300X Tuba nie działa PEIYING BB300X Tuba nie działa PEIYING BB300X

  • #8 13 Gru 2016 16:16
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    eibowy napisał:
    jeden z kondensatorów 50v 1000uf podłączonych bezpośrednio przed końcówkami jest lekko wypukły
    Jeżeli uważasz, że jest uszkodzony, wymień.
    eibowy napisał:
    co sprawdzić ewentualnie wymienić na pierwszym rzucie poza wiadomymi kondensatorami, końcówkami mocy i stabilizatorami/regulatorami napięcia?
    Najpierw należy sprawdzić ten kondensator. Reszta (ewentualne porady co dalej) wymaga sprawdzenia napięć i zlokalizowania usterki. Bez schematu (a może być on trudny do zdobycia...) i bez doświadczenia w tego rodzaju wzmacniaczach - lepiej oddaj do dobrego serwisu.

  • #9 13 Gru 2016 19:22
    eibowy
    Poziom 2  

    Oki. W takim razie wymienię to co napisałem wyżej i dam znać czy zaszła poprawa. Dziękuje za odpowiedź.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME