Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Beko WMA 765s - w trakcie prania zatrzymała się i nie mogę jej uruchomić

P-A-W-E-Ł 01 Jun 2015 22:48 7476 7
    P-A-W-E-Ł
    Level 9  
    Witam.
    Mam problem z moją pralką Beko WMA765S , a mianowicie w trakcie prania zatrzymała się i nie mogę jej uruchomić. Przeglądając forum doczytałem się że jeżeli wcisnę równocześnie przycisk włączenie i przycisk start to powinien wyskoczyć kod błędu ale u mnie nic się nie pokazuje. Robiłem reset programatora ale to nic nie pomogło. Poza tym dodam że robiłem test pralki i wszystko działa, więc nie wiem czy to jest wina programatora? Czy ktoś mógłby mi pomóc z góry dziękuje.
  • Helpful post
    Piotr2608

Level 41  
    Ja bym sprawdził presostat i silnik to tak na początek.
    P-A-W-E-Ł
    Level 9  
    Silnik działa,a ten presostat to wystarczy że sprawdzę napięcie czy masz jakiś inny sposób na sprawdzenie?
    P-A-W-E-Ł
    Level 9  
    Na samym początku opisałem jaki mam problem z moją pralką. Czy jest ktoś kto mógłby mi jeszcze pomóc?
    Gobro
    Level 31  
    Sprawdź czy działa pompa odpływowa.
    P-A-W-E-Ł
    Level 9  
    Pompa działa. Gdy włączam test w pralce to wszystko działa czyli pobiera wodę, kręci się w prawo, w lewo, wiruje wypompowuje wodę grzałka też działa tylko jak chcę ustawić pranie to wtedy nic nie robi.
    Piotr2608

Level 41  
    Taki sam przypadek spotkał mnie właśnie z pralką Beko. Program testowy 100% przeszedł bezbłędnie, kasowanie błędów których nie było - zero efektu, podmiana silnika - zero efektu, moduł 100% sprawny. Wykonałem telefon do zaprzyjaźnionego serwisanta Beko i powiedział cytuje "beko to jedna wielka loteria ze względu na ciągłe modyfikacje pralek nawet w obrębie tego samego modelu". Więc zaprosiłem go do siebie obejrzał pralkę i wymienił presostat - w mojej pralce był "inny" nie mechaniczny lecz mechaniczno-elektroniczny (jest na nim płytka elektroniczna, nie miałem pomysłu na jej sprawdzenie, normalny układ scalony). Wymienił presostat i pralka ruszyła.
    Może też okazać się że jest zatkany wąż po między bębnem a pompą spustową.
    P-A-W-E-Ł
    Level 9  
    Ja tak samo zaprosiłem znajomego który naprawia pralki bo mi już się pomysły skończyły. Zobaczymy co on stwierdzi może tak samo to wina presostatu bo węże sprawdzałem i nic nie wygląda na to żeby były zatkane.

Dzięki wszystkim którzy próbowali mi pomóc.