Witam, mam pytanie ponieważ kupiłem subwoofer aktywny VK 7820. Posiadam wzmacniacz Technics sa-ex100 z kolumnami ZgC 50-8-44. Chciałbym podłączyć subwoofer do tego wzmacniacza poprzez złącza High Level Input. Czy mogę podłączyć to w ten sposób? Wtedy niskie tony będą grały zarówno głośniki jak i subwoofer?
Dziękuję i pozdrawiam
Do tego służy to wejście.
Ale czy nie lepiej wykorzystać wyjścia małosygnałowe na RCA OUT. Tape , czy VCR?
Będzie to o wiele lepsze rozwiązanie pozwalające w pełni ,bez przesteru eksponować basy.
Moderated By ANUBIS:
Wyjście RCA TAPE OUT nie jest sprzężone z regulacją głośności wzmacniacza!
3.1.11. Zabronione jest publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.
Czy mogę podłączyć to w ten sposób? Wtedy niskie tony będą grały zarówno głośniki jak i subwoofer?
Tak, możesz i nawet powinieneś w ten sposób podłączyć (środkowa fotka). RCA TAPE OUT nie koniecznie będzie tu dobrym rozwiązaniem - jest tam sygnał o poziomie niezależnym od poziomu ustawionego pokrętłem głośności - więc każdorazowa zmiana głośności odsłuchu wymagać będzie zmiany czułości wejścia na subwooferze.
Do tego służy to wejście.
Ale czy nie lepiej wykorzystać wyjścia małosygnałowe na RCA OUT. Tape , czy VCR?
Będzie to o wiele lepsze rozwiązanie pozwalające w pełni ,bez przesteru eksponować basy.
Tak jak napisał kolega wyżej sygnał idzie pełnej mocy, raczej chodziło Ci o gniazdko słuchawkowe.
Dodano po 1 [minuty]:
398216 Usunięty wrote:
dawcior-al wrote:
Czy mogę podłączyć to w ten sposób? Wtedy niskie tony będą grały zarówno głośniki jak i subwoofer?
Tak, możesz i nawet powinieneś w ten sposób podłączyć (środkowa fotka). RCA TAPE OUT nie koniecznie będzie tu dobrym rozwiązaniem - jest tam sygnał o poziomie niezależnym od poziomu ustawionego pokrętłem głośności - więc każdorazowa zmiana głośności odsłuchu wymagać będzie zmiany czułości wejścia na subwooferze.
Napisałam ,ze najlepszym rozwiązaniem do tego aktywnego wzmacniacza jest jednak podanie z wyjścia sygnałowego, a dlatego iż dobrze znane mi jest rozwiązanie tej końcówki mocy.
Rozczaruję wszystkich teoretycznie podchodzących do zagadnienia, poniekąd prawidłowo,ale cóż wzmacniacz jest nieprawidłowo wykonany.
Mylnym jest twierdzenie ,iż podając sygnał na wejście wysoko sygnałowe - prosto z końcówki mocy wzmacniacza uzyskamy prawidłowe funkcjonowanie kolumny basowej nie wymagającej korzystania z regulacji tegoż wzmacniacza.
Tak czy inaczej przy eksploatacji tego zestawu koniecznym będzie dość częsta korekta wzmocnienia,nie malże zawsze gdy skorzystamy ze zmiany poziomu sygnału i rodzaju sygnału.
Dlatego też zasugerowałam podanie sygnału z wyjścia sygnałowego.
Rozwiązanie to w dużym stopniu jest prymitywne ,ale chociaż niweluje nieprzyjemne przesterowanie kolumny basowej, prawidłową jej eksploatację oraz uzyskanie maksymalnej mocy basu.
Gniazdo słuchawkowe zwykle odłącza wyjścia głośnikowe.
Napisałam ,ze najlepszym rozwiązaniem do tego aktywnego wzmacniacza jest jednak podanie z wyjścia sygnałowego, a dlatego iż dobrze znane mi jest rozwiązanie tej końcówki mocy.
Rozczaruję wszystkich teoretycznie podchodzących do zagadnienia, poniekąd prawidłowo,ale cóż wzmacniacz jest nieprawidłowo wykonany.
Mylnym jest twierdzenie ,iż podając sygnał na wejście wysoko sygnałowe - prosto z końcówki mocy wzmacniacza uzyskamy prawidłowe funkcjonowanie kolumny basowej nie wymagającej korzystania z regulacji tegoż wzmacniacza.
Tak czy inaczej przy eksploatacji tego zestawu koniecznym będzie dość częsta korekta wzmocnienia,nie malże zawsze gdy skorzystamy ze zmiany poziomu sygnału i rodzaju sygnału.
Dlatego też zasugerowałam podanie sygnału z wyjścia sygnałowego.
Rozwiązanie to w dużym stopniu jest prymitywne ,ale chociaż niweluje nieprzyjemne przesterowanie kolumny basowej, prawidłową jej eksploatację oraz uzyskanie maksymalnej mocy basu.
Nie w tym wypadku. Tutaj możemy dostawac dźwięk na głośnikach jak i na słuchawkach.
Skoro podłączę przez HighLevel input i zmienię wartość BASS na wzmacniaczu stereo na -3 to subwoofer zagra tak samo, czy zagra ciszej? W przypadku gniazda słuchawkowego i wyjść wygnału korektor chyba nie działa?
No to sam sobie udzieliłeś odpowiedzi.....
Tylko teraz pytanie gdzie podasz sygnał z wyjścia słuchawkowego ?
Wejście wysoko sygnałowe ma rezystor parametryczny niskoimpedancyjny dostosowany do wyjść głośnikowych.
Polecam jednak sprawdzić jak zachowuje się ten bas przy różnym sygnale audio, mankamentem większości tego produktu jest przechodzenie w stan st-by , naprzemienne włączanie się i wyłączanie basu , co w konsekwencji doprowadza do konieczności podwójnej regulacji.
Oczywiście może kolega posiadać okrojoną wersję bez tej opcji i wtedy sprawa jest prosta( nie podany był rok produkcji ).
Tak. Subwoofer ma za zadanie tylko "dopełnić" niedostatki w tym zakresie dźwięku.
dawcior-al wrote:
Skoro podłączę przez HighLevel input i zmienię wartość BASS na wzmacniaczu stereo na -3 to subwoofer zagra tak samo, czy zagra ciszej?
Ciszej - subwoofer dostaje przecież sygnał z wyjść głośnikowych, więc to co na nich zmienisz - zmienisz i w subie.
aaanteka wrote:
A po co komu subwoofer przy korzystaniu ze słuchawek? W tym wypadku nawet lepiej gdyby był wyłączany (sygnał, nie subwoofer jako taki), chyba, ze ktoś lubi hałasować .
aaanteka wrote:
Rozczaruję wszystkich teoretycznie podchodzących do zagadnienia, poniekąd prawidłowo,
Czemu "poniekąd"? Wejścia wysokopoziomowe są po to właśnie wykonane. Wzmacniacz nie ma wyjścia niskopoziomowego przeznaczonego do sterowania subwoofera (zresztą nie tylko ten wzmacniacz), więc korzystanie z wyjść głośnikowych jest jedynym rozsądnym połączeniem. Nie powiesz mi przecież, że mniej kłopotu będzie z podłączeniem pod wyjście magnetofonowe? Sygnał być może i jest przesterowany przez wejście subwoofera, ale czy zawsze? Czy tylko przy dużych głośno9ściach? A jak z regulacją barwy? Zdejmując bas na wzmacniaczu, a jednocześnie zwiększając czułość na wejściu suba można w dużym stopniu zniwelować ten efekt (przester).
aaanteka wrote:
podając sygnał na wejście wysoko sygnałowe - prosto z końcówki mocy wzmacniacza uzyskamy prawidłowe funkcjonowanie kolumny basowej nie wymagającej korzystania z regulacji tegoż wzmacniacza.
To doprawdy ciekawe to co piszesz - nie mam zamiaru podważać Twoich kompetencji i wiedzy, ale wytłumacz mi czy w jakiś cudowny sposób TEN akurat wzmacniacz działa inaczej niż setki innych? W każdym tak wykonanym połączeniu (wyjście głośnikowe-wejście wysokopoziomowe suba) są dokładnie takie same zależności - zmniejszając głośność we wzmacniaczu - zmienia się ona również w subie; ale chyba akurat to zaleta, nie wada?
aaanteka wrote:
Widocznie jest tu coś czego nie wiem - mógłbyś wytłumaczyć nieco jaśniej? Naprawdę nie rozumiem co masz na myśli - korekcję wzmocnienia ; ale gdzie? We wzmacniaczu czy subie? I dlaczego?
Dodano po 5 [minuty]:
aaanteka wrote:
mankamentem większości tego produktu jest przechodzenie w stan st-by , naprzemienne włączanie się i wyłączanie basu , co w konsekwencji doprowadza do konieczności podwójnej regulacji.
Aha...Teraz zaczynam rozumieć co miałeś na myśli.. Tylko w takim razie:
Skoro wzmacniacz suba się wyłącza przy korzystaniu z wejść wysokopoziomowych, czy nie następuje to też i przy wejściu nisko-sygnałowym??? Czyżby wejścia wysokosygnałowe miały połączenie z układem st-by, a sygnałowe nie? Dość dziwne by to było rozwiązanie - i przyznam, że zupełnie bez sensu.
Cóż widzę iż można pisać doktorat teoretycznie na temat funkcjonowania dzielnika potencjometrycznego o stałym podziale.
A takim jest wejście wysoko impedancyjne, sygnał z wyjścia głośnikowego poddany jest podzieleniu na dzielniku wykonanym z dwóch rezystorów- stały podział tak by uzyskać sygnał ZBLIŻONY POZIOMEM DO NOMINALNEGO , zwykle 775mV(1550mV).
Ale sygnał wejściowy nigdy nie jest na stałym poziomie i wraz z regulacją ulega zmianie nie pozwalającej na zachowanie wartości choćby zbliżonej do nominalnej.
Dodatkowo mówimy tu o wzmacniaczu o mocy 0-80W obciążonego jednak zestawami głośnikowymi!
Dlatego też starsze sprzęty z zestawów wieżowych itp. dobrze jest obecnie w nowych instalacjach eksploatować jako końcówki mocy o stałej ustawionej regulacji głośności, a regulacji dokonywać na sygnale przed końcówką np.: - komputer, OTV,odtwarzacz Mp-3, o ile to możliwe.
Jeżeli nie pozostaje nam podwójna regulacja głośności, a w przypadku kolumny basowej raczej czułości wejściowej.
398216 Usunięty wrote:
aaanteka napisał:
mankamentem większości tego produktu jest przechodzenie w stan st-by , naprzemienne włączanie się i wyłączanie basu , co w konsekwencji doprowadza do konieczności podwójnej regulacji.
Aha...Teraz zaczynam rozumieć co miałeś na myśli.. Tylko w takim razie:
Skoro wzmacniacz suba się wyłącza przy korzystaniu z wejść wysokopoziomowych, czy nie następuje to też i przy wejściu nisko-sygnałowym??? Czyżby wejścia wysokosygnałowe miały połączenie z układem st-by, a sygnałowe nie? Dość dziwne by to było rozwiązanie - i przyznam, że zupełnie bez sensu.
Świadczy to tylko o nieznajomości konkretnie tego rozwiązania wzmacniacza i podstaw elektroakustyki z zakresu wzmocnienia napięciowego i wzmocnienia prądowego.
Sygnał na wyjściu małosygnałowym , choćby takim jak OUT TAPE , nigdy długoterminowo nie uzyska poziomu poniżej nominalnego, czy na progu nominalnego, a sygnał z wyjścia głośnikowego uzyska dość często.
Gdyby tak nie było zbędne były by układy AGC, powszechnie stosowane w sprzęcie z innego przedziału cenowego, czy też lepszego, innego producenta.
P.S.: Rozwiązanie tego wzmacniacza jak wspomniałam wcześniej nie jest "ambitne".