Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nissan almera n16 1.5 - błąd P0335

marekchyla1994 04 Cze 2015 01:02 9735 10
  • #1 04 Cze 2015 01:02
    marekchyla1994
    Poziom 19  

    Problem polega na tym że pokazuje błąd czujnika wału ,czujnik wymieniony ,przejście od ecm do czujnika jest, masa na czujniku również sprawdzałem napięcia na komputerze piny 110 i 112 również są ,sprawdzone wszystko według książki serwisowej ,czy mogą być jeszcze jakieś przyczyny tego błędu ,prócz komputera ECM?

    2 10
  • #2 04 Cze 2015 01:47
    Futuree
    Poziom 11  

    Rozumiem, że jest możliwość uruchomienia silnika. Chodzi wyłącznie o kontrolkę chceck engine i błąd w sterowniku? Jeżeli tak odpowiem co dokładnie trzeba sprawdzić i gdzie szukać przyczyny. W innym przypadku nie ma sensu żebym się rozpisywał. Pozdrawiam :)

    9
  • #3 04 Cze 2015 07:49
    fuelinyourblood
    Poziom 35  

    cpw to pin 85. masz na czujniku 5V?

    3
  • #4 04 Cze 2015 07:58
    Stanisław Chwalisz
    Spec od samochodów

    Rozrząd ,łańcuch do wymiany.

    5
  • #5 04 Cze 2015 09:01
    Futuree
    Poziom 11  

    Stanisław Chwalisz napisał:
    Rozrząd ,łańcuch do wymiany.


    Dokładnie jak kolega wyżej napisał. Sterownik silnika w tym modelu nie generuje błędu synchronizacji wałka z wałem rozrządu. Dlatego przy wyciągniętym łańcuchu rozrządu pojawia się błąd czujnika położenia wału bądź też czasem wałka rozrządu. Oczywiście można sprawdzić czujniki oscyloskopem dla pewności. Jeżeli wszystko będzie ok to też obstawiam rozrząd.

    2
  • #6 04 Cze 2015 09:48
    marekchyla1994
    Poziom 19  

    właśnie samochodu też nie mogę odpalić, z tym sygnałem 5v na 85 pinie to napisze jeszcze czy jest,silnik ma przejechane 150 tys km ,wymieniałem go niedawno ,stary silnik miał przejechane 250 tys i nic się podobnego nie działo ,dodam że stary czujnik położenia wału na pewno był uszkodzony.Samochód normalnie został zgaszony na parkingu i po 8 godzinach nie było możliwości go odpalić.

    1
  • #8 05 Cze 2015 23:38
    fuelinyourblood
    Poziom 35  

    czy inne czujniki tez maja 5 v?

    a cpw ma 5 v na wtyczce czy na wyjsciu z ecu?

    zwarta/zgnita wiazka?

    3
  • #10 06 Cze 2015 00:16
    fuelinyourblood
    Poziom 35  

    odepnij czujnik i wtedy zrob pomiar lub na samym sterowniku. moze czyjnik zwarty moze wiazka?

    2
  • #11 07 Cze 2015 00:24
    marekchyla1994
    Poziom 19  

    dziękuje koledze fuelinyourblood jego rady były mi bardzo pomocne zaśiedziała była kostka od czujnika ,samochód chodzi tylko teraz obrotomierz zgubił.

    4