Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

midistart 3 i interfejs midi

04 Cze 2015 11:14 1194 9
  • Poziom 6  
    Witam.

    Dostałem od znajomego klawiaturę sterującą midistart 3. Najpierw próbowałem podłączyć przez usb, ale szybko się dowiedziałem, że na Win 7 nie pójdzie. Zainwestowałem w interfejs midi in/out/usb 15 zł i mam problem z uruchomieniem.
    Interfejs jest wykrywany poprawnie. W menadżerze nie ma żadnych wykrzykników. Świeci się czerwona dioda. Zielona mryga tylko przy włączaniu i wyłączaniu klawiatury. Poza tym żadnej reakcji.

    W mojej klawiaturze jest tylko jedno gniazdo midi out. Stąd moje pierwsze pytanie. Czy muszę zaopatrzyć się kabelek z jedną tylko wtyczką?
    Czy obie wtyczki midi out/midi in muszą być podłączone, żeby interfejs działał prawidłowo? Jeśli tak, to czy można ten kabelek przerobić na jeden wtyk midi in?

    Nie chcę inwestować w interfejs za ponad 100, a potem, żeby okazało się, że sprzęt jest uszkodzony. Dioda zasilania klawiatury się świeci.

    W programie Hauptwerk dioda zielona mryga tylko przy włączeniu i wyłączeniu urządzenia informując, że nadaje na kanale 1, ale w przypadku naciśnięcia jakiegokolwiek klawisza nic nie mruga, nic nie świeci.

    Wiem jedno, albo interfejs nie działa,
    albo działa przy wpięciu obu wtyk midi in/out (nie w moim przypadku)
    albo walnięta klawiatura.

    Proszę o pomoc.
  • Poziom 6  
    Nie rozwiązuje to mojego problemu. Nadal nie wiem czy przewód midi z dwiema wtyczkami midi in/out nadaje się do klawiatury w którym jest tylko jedno gniazdo. Podłączam jedną wtyczkę midi in, natomiast midi out wisi sobie luźno. Czy to ma znaczenie czy nie? Odwrotnie też próbowałem podłączać.
    Po drugie sprawdzałem sygnały w programie midi-ox. Sygnał pojawia się wyłącznie przy włączaniu i wyłączaniu urządzenia. Nie ma żadnej reakcji przy naciskaniu klawiszy.
    Stąd moje pytanie czy to wina taniego interfejsu czy sprzętu? Interfejs tani (15 zł), klawiatura - stara i używana, dostałem gratis.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 6  
    To jest interfejs midi razem z przewodem. Ma on dwie wtyczki in i out, a z drugiej strony za interfejsem jest usb.
    Podpinam wtyczkę midi in do wyjścia out w klawiaturze, a usb do kompa. Interfejs wykrywa i instaluje go poprawnie. Wtyczka out wisi swobodnie.

    Chodzi o to, przede wszystkim czy to jest właściwy interfejs czy ta wtyczka nie powinna być podpięta.

    W nowszym sprzęcie są dwa gniazda i podpina się obie.

    Czy możliwe jest, że te dwa przewody są w interfejsie są jakoś ze sobą powiązane i muszą być obie podpięte, żeby interfejs prawidłowo pracował czy nie ma to znaczenia?

    Przykład. Jeśli podpinamy interfejs do nowszego sprzętu, to może być tak, że na jednej wtyczce jest masa a na drugiej napięcie lub podobnie i do prawidłowego działania interfejsu trzeba obie wtyczki podpiąć.

    W programie midi-ox również widzi ten interfejs. W monitorze widać tylko, że dochodzi jakiś sygnał kiedy włączam lub wyłączam klawiaturę.

    Mam nadzieję, że teraz jasno napisałem. Chcę się upewnić czy ten interfejs jest właściwy, czy ten wtyk midi out może sobie wisieć swobodnie.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 6  
    Jeśli chodzi Ci o przewód usb-usb to podobno na win 7 nie pójdzie. Wyczytałem z forum i sam próbowałem i nic nie wykrywał. Podobno na xp i viscie śmiga.

    Rozebrałem tą klawiaturę i jeden przewód był odłączony. Podpiąłem go i bez rezultatu.

    Później dowiedziałem się od gościa, że dał mi nie oryginalny zasilacz. Sprawdziłem woltomierzem powinno być na wyjściu 9V, a było 17,5V. Podpiąłem inny 9V 1200mA, bo taki miałem.

    Ale nic nie śmierdzi, środek wygląda ok. Nie widziałem, żeby coś było przypalone.

    Zaryzykuję i kupię ten lepszy przewód. Jak już go będę miał to dam znać czy była to wina przewodu. Dzięki.

    Ps. Taki przewód zakupiłem solidny-kabel-konwerter-interfejs-midi-in-out-usb

    Moderowany przez adambyw:

    3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).

  • Użytkownik usunął konto  
  • Moderator Akustyka
    Recoil83 napisał:
    poza tym nie masz pewności co do tej klawiatury że w ogóle jest sprawna

    Można wykonać bardzo prosty tester i wpiąć go do wyjścia midi:
    http://www.epanorama.net/circuits/miditest.html
    Na dobrą sprawę wystarczy sam led, choć to połączenie niezalecane. Podczas wciskania czy puszczania klawisza powinna mrugać. Oznacza to że wysyła komunikaty MIDI. I to chyba pierwszy test jaki powinieneś wykonać przed dalszym szukaniem problemu.
    jagu83 napisał:
    Ale nic nie śmierdzi, środek wygląda ok. Nie widziałem, żeby coś było przypalone.

    Nie wszystkie uszkodzenia są widoczne okiem. Wychodzą dopiero w pomiarach. Czasami przebity tranzystor wygląda normalnie, a jest cały zwarty. Pracował nie będzie a nie śmierdzi.
    jagu83 napisał:
    Czy możliwe jest, że te dwa przewody są w interfejsie są jakoś ze sobą powiązane i muszą być obie podpięte, żeby interfejs prawidłowo pracował czy nie ma to znaczenia?

    Protokół MIDI wysyła komunikaty i nie jest wymagana informacja zwrotna. Tylko niektóre, a właściwie pojedyncze urządzenia ze względu na swoją specyfikę pracy wymagają informacji zwrotnych (np. Mackie HUI). Natomiast z zasady MIDI tego nie potrzebuje. Klawiatury po wciśnięciu czy puszczeniu klawisza nie obchodzi co Ty z tą informacją zrobiłeś.
  • Poziom 6  
    Dziękuję bardzo za porady. Zakupiłem drugi przewód M-Audio koszt 145 zł razem z przesyłką i nadal nic. Obstawiam, że jest to wina klawiatury midi. Próbowałem również na win xp. Brak jakiejkolwiek reakcji, a więc klawiatura do kosza. Jeszczer raz wielkie dzięki.