Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereQuote:Słabo bo ma znaczny współczynnik temperaturowy (-0,3%/°C) i sporą rezystancję dynamiczną. Daj TL431 albo inne scalone źródło napięcia odniesienia.Czy zwykła dioda 1n4148 nadaje się na źródło napięcia odniesienia?
Quote:W uproszczeniu wygląda to tak że przesunięcie fazy w pętli sprzężenia zwrotnego jest zbyt duże, przez co dla dużych częstotliwości ujemne sprzężenie zwrotne staje sie dodatnim.Czy ktoś ma pomysł dlaczego układ regulacji prądu się wzbudza? Przynajmniej w symulacji tak się dzieje.
Quote:Mozna za nim dać dzielnik.Tl431 odpada ze wzgledu na napiecie odniesienia 2.5V.
Quote:W każdym tak jest.W stabilizatorze napiecia wzmacniacz pracuje w ukladzie nieodwracajacym
Quote:Też nie prawda, wystarczy dać potencjometr po stronie napiecia odniesienia, regulacja bedzie od zera.wiec na wyjsciu nie zejde ponizej uref.
Quote:Dlatego że pracował na małą impedancję.
A co do wzmacniacza bledu w zrodle pradowym - probowalem dodac kondensator w usz i nic to nie dalo.
Quote:Też nie prawda, wystarczyło by dać dzielnik napiecia na nóżce 5. Ma to pewną wadę wpływ offsetu będzie większy, ale zostawienie go tam gdzie jest będzie wymagało ograniczenia pasma wzmacniacza błędu i pogorszenia szybkości reakcji, wybieraj albo parametry statyczne albo dynamiczne.Wzmacniacza nie moge zlikwidowac,bo wtedy musialbym zwiekszyc wartosc rezystancji.
Quote:To też nie prawda ze sie nie da bo są, po lewej stronie tam gdzie symbole inżynierskie.Przepraszam za brak polskich znakow,ale pisze z tableta.
Quote:Co to znaczy że wzbudza sie na moment? Rozumiem że masz gasnace drgania, jeśli gasną powoli to znaczy że do niestabilności niewiele brakuje, lepiej nie pracować blisko granicyW tej chwili wzbudza się tylko przez moment kiedy zaczyna ograniczać prąd. Teraz muszę złożyć układ i sprawdzić, czy rzeczywiście działa.
Quote:Każdy ma swoje wymagania, ja mam inne, autor tematu może mieć inne.Moim zdaniem zasilacz warsztatowy powinien dawać kilka standartowych napięć, najczęściej używanych, z oddzielnym wyłącznikiem i kontrolką włączenia każdego napięcia. Będzie wtedy bardzo duża wygoda użytkowania. Regulowane wyście, owszem, przydaje się, ale bardzo rzadko, i można je dodać jako uzupełnienie podstawowego zasilacza.
Quote:Taki rezystor daje sie jeśli jest ryzyko że sterowanie sie odłączy od bramki i tranzystor pozostanie częściowo właczony, przykładowo jeśli wzmacniacz jest na płytce a tranzystor na radiatorze, podłaczony przewodami, rezystor powinienien być przy tranzystorze. Daje sie też szeregowy rezystor ok 20Ω żeby zapobiec możliwym wzbudzeniom tranzystora.Wydaje mi się że powinien być rezystor między bramka tranzystora polowego i masa, może być 4,7k
Quote:Uważaj na połączenie mas, twoja konstrukcja wymagała by przerobienia, jeśli miała by pracować ze wspólną masą z innymi kanałami.Mnie chodziło tylko o część zasilacza z regulacją napięcia. Stałe wartości napięć też jak najbardziej będą. Planuję 3.3V; 5V i 12V.
Quote:Współczesnych wzmacniaczy operacyjnych nie zasila sietak wysokimi napieciami.Przydałoby się też +-15V do wzmacniaczy operacyjnych
Quote:Napiecie symetryczne można uzyskać z pojedynczego uzwojenia z użyciem podwajacza.ale nie mam odpowiedniego trafa.
Quote:Można, sterowanie będzie przez DAC, aż prosi sie o mikrokontroler.A co sądzicie o enkoderach zamiast potencjometrów wieloobrotowych?
Quote:Jasne, mikrokontroler będzie - ale tylko jako miernik napięcia prądu z prezentacją wyniku na wyświetlaczu od Nokii 3310.
Quote:Testowałem silnik jako impulsator działa całkiem dobrze, ma duzo kroków na obrót, więc wystarczy 5 obr na cały zakres regulacji 10bitSterowanie impulsatorem, a może silnikiem krokowym jako impulsator bez mikrokontrolera.
Quote:Układ do odczytu kierunku obrotu->licznik 10 bit na 74193->4066 i R2R dzielące napięcie ze źródła napięcia odniesienia. Dlaczego tak? Bo mam te elementy, bo mikrokontrolery ładuje się wszędzie nawet jeśli nie trzeba.
Quote:Regulatory to dwa wzmacniacze operacyjne, trzeba połączyć ich wyjścia przez dwie diody tak aby o napięciu wyjściowym decydowało to napiecie ze wzmacniacza które jest niższe, jak będziesz chciał to poszukam schematu.Trafo do ustalonych z góry napięć też będzie osobne. Niestety tylko jedno uzwojenie 12V 5A, więc przy niższych napięciach będzie się trochę grzało. Czy kolega może sprecyzować w jaki sposób za pomocą jednego tranzystora można sterować napięciem i prądem?