Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault megane 1.5 dci - Wyświetlacz komputera

04 Jun 2015 13:19 2130 5
  • Level 1  
    Witam:)
    Szukalem juz na forum o podobnych dolegliwoscisch ale niestety nic nie znalaxlem:/ dlatego tez postanowilem opisac moj problem.
    Jak w temacie, mam autko renault megane 1.5 dci. Problem dotyczy dziwnych objawów wyświetlacza komputera (wyswietlacz dziennych kilometrów, średniego spalania itd.) Otóż bywa tak iż czasami (np. po deszczu lub rano gdy jest jeszcze chłodno) wyświetlacz nie pokazuje żadnych informacji. Dopiero po przejechaniu jakieś trasy (chociaż też nie zawsze ) zaczyna cos wyświetlać choć jest to wyświetlane z jakimiś dziwnymi symbolami i tak jakby chciało zaraz znowu się stracić. Jeszcze jedno, to gdy autko postoi a jest ładna słoneczna pogoda to wyświetlacz pokazuje wskazania bez żadnych problemów.
    Jeżeli ktoś z Was spotkał się z takim problem byłbym wdzięczny za jakieś dobre rady:)

    Dodam jeszcze ze po odłączeniu akumulatora i zrobieniu mu coś w rodzaju resetu wyświetlacz i jego wskazania tez działają bez zarzutów.
  • Level 21  
    Zimne luty mogą być ale bez gorącego powietrza nie poprawisz takiego niewidocznego SMD.
  • Level 7  
    to musze szukać tego problemu pod zegarami przy kierownicy? i tam posprawdzać te połączenia czy gdzieś w skrzynce bezpieczników?
  • Level 1  
    Mam dokładnie taki sam problem. Megane II, 1.9 TDI. Jeśli znajdziesz metodę na ten niesforny wyświetlacz, opisz, proszę. Będę wdzięczna.javascript:emoticon(':wink:')
  • Level 18  
    Menda napisała że trzeba przelutować

    Moderated By domex32:

    3.1.9. Zabronione jest rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

    Ostrzeżenie.

  • Level 7  
    na chwile obecną chyba udało rozwiązać się problem z tym wyświetlaczem :) zrobiłem w sumie dwie czynności które okazały sie jak do tej pory pomocne. Na sam początek wyciągnąłem akumulator, przeczyściłem preparatem różne styki do których był dostęp. Drugą czynność którą zrobiłem było wyciągnięcie zegarów (wyświetlacz, prędkościomierz itd. wszystko w jednym panelu bardzo ładnie i szybko się wyciąga). Odpiąłem je od kostki zasilającej i sprawdziłem czy nie ma jakiegoś nalotu na stykach (miałem wrażenie że był delikatny nalot na jednym se styków, ale wystarczyło wziaść pędzelek i trochę przeczyścić i ów cudo znikneło ).
    Nic więcej nie robiłem, na razie wszystko jest w porządku i oby już tak pozostało.
    Taka drobna rada, gdyby się ktoś zdecydował na wyciąganie tego panelu i później by zechciał go troche rozebrać by dostać się do środka niech uważa aby mu nie spadły wskazówki z zegarów bo niestety mi wypadło i później miałem problem by je założyć tak by wskazania były dobre, aczkolwiek aktualnie przez tą sytuacje mam troche zaniżane obroty ale to nie ma większego znaczenia podczas jazdy, a zabrdzo nie mam natchnienia by ponownie wyciągać wszystko i delikatnie przesuwać tą wskazówke obrotomierza)