Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TermaQ G-19-01 Świeczka gaśnie

eNJac 04 Cze 2015 20:20 948 8
  • #1 04 Cze 2015 20:20
    eNJac
    Poziom 2  

    Witam,

    piecyk rano działał, ale nie grzał wody dlatego wpadliśmy na pomysł aby go przeczyścić... Po całym zabiegu świeczka odpala, ale nie trzyma płomienia przy próbie ustawienia piecyka w pozycji gotowej do odpalenia (przy próbie przekręcenia pokrętła w lewo). Co może być problemem? Czytałem, że termopara musi rozgrzewać się do czerwoności, że może czujniki nie tak (w instrukcji był otak napisane i na tutejszym forum), no ale rano działało...

    Ktoś mógłbym pomóc?

    Pozdrawiam

    0 8
  • #2 04 Cze 2015 21:06
    Magister_123
    Poziom 33  

    Na 99% tentegesował się przyczłapator od nadbulgotnicy. Do sprawdzenia również cyckator bulbuluzatora.
    Uważam jednak że powinieneś wezwać serwis.

    0
  • #3 04 Cze 2015 22:15
    eNJac
    Poziom 2  

    Dzięki, super pomoc. :P

    0
  • #4 05 Cze 2015 21:25
    Bobbo
    Poziom 22  

    Może być termopara niedokręcona. Warto sprawdzić czujniki włączone szeregowo z termoparą. Końcówka termopary powinna znajdować się w płomieniu.

    0
  • #5 06 Cze 2015 23:09
    dareksin
    Poziom 16  

    eNJac napisał:

    piecyk rano działał, ale nie grzał wody


    Co znaczy działał ? Odpalał główny palnik ? Dużym płomieniem ?

    Jeśli nie to czyszczenie nie było potrzebne bo być może membrana jest uszkodzona.

    Obecnie piecyk nie trzyma płomienia , powodów może być kilka , 2 najczęstsze już sam wymieniłeś , termopara i czujniki.

    Naprawa ... lub "grzebanie na ślepo" w urządzeniu gazowym to nie jest dobry pomysł , oglądasz czasem wiadomości , co chwila jakieś wybuchy gazu ...

    0
  • #6 07 Cze 2015 01:14
    diodak_13
    Poziom 16  

    w pierwszej koleności upewnij się że termopara jest w ogniu świeczki, następnie albo omomierz i spwdz spadek napięcia na czujnikach (nie powinien mieć więcej jak kilka mV), jeśłi więcej to masz czujnik do wymiany. Możęsz go zmostkować na czas testów aby wyłonić któy jest nie tak.
    Może też być problem z termoparą - nagrzana ( i to nie do czerwoności) powinna dawać ok 20mV

    0
  • Pomocny post
    #7 07 Cze 2015 01:18
    dareksin
    Poziom 16  

    diodak_13 napisał:
    zmostkować


    czujnik nawet na czas testów , nie wiem czy to dobra podpowiedź ... nóż widelec zacznie działać i tak zostawi ...

    1
  • #8 07 Cze 2015 11:54
    diodak_13
    Poziom 16  

    dareksin napisał:
    diodak_13 napisał:
    zmostkować


    czujnik nawet na czas testów , nie wiem czy to dobra podpowiedź ... nóż widelec zacznie działać i tak zostawi ...


    stare PG6 nie miały zabezpieczen od spalin ani od przegrzania i przy braku odpowiedniej konserwacji wybuchały i ludzie sie truli czadem..... żyletką mozńa sie ogolić albo podciąć żyły.

    jak kolego uporasz sie ze świeczką daj znać czy główny palnik odpala, będziemy myśleć dalej.

    0
  • #9 07 Cze 2015 13:24
    eNJac
    Poziom 2  

    Przyszedł fachowiec i okazało się, że oba czujniki się rozsypały [sic!]
    Tak przypuszczałem, ale mam potwierdzenie, bo po załozeniu bypasa piecyk zadziałał.

    Temat do zamknięcia.

    0
  Szukaj w 5mln produktów