Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Peugeot 508 - Nie działa kamera cofania po uruchomieniu silnika

_ADAM_ 05 Cze 2015 08:47 2388 1
  • #1 05 Cze 2015 08:47
    _ADAM_
    Poziom 10  

    Witam,
    zamontowałem sobie do P508 kamerę cofania. Kamerka zwykła, przewodowa, wbudowana w ramkę tablicy rej. Podłączenie jak najbardziej typowe: zasilanie +/- (12V) + sygnał video do monitora. Zasilanie podpięte pod przewody żarówki świateł cofania, sygnał pociągnięty do nawigacji NavRoad VivoST.
    Wszystko pięknie, kamera działa, ale... tylko przy włączonym zapłonie jeśli silnik NIE jest uruchomiony. Po uruchomieniu silnika obraz z kamery znika. Światła cofania świecą, na zasilaniu kamery jest 12V, a obrazu nie ma.
    Ktoś ma jakiś pomysł?

    Dodam tylko, że lampy w 508-ce są LEDowo/żarówkowe, przy czym dla świateł cofania są zwykłe żarówki, więc chyba nie to jest problemem.

    Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, bo póki co pół dnia roboty poszło na marne (na ch... mi kamera, która nie działa w czasie jazdy) :(

    Pozdrawiam
    Adam

    0 1
  • #2 05 Cze 2015 15:47
    manta
    Poziom 39  

    Na początek podłącz bezpośrednio do akumulatora, z pominięciem instalacji pojazdu i wtedy uruchom silnik. Jeśli zgasną, to coś powoduje spore zakłócenia w instalacji auta. A tu już oscyloskop i poszukiwania. Może to być alternator, jak i układ zasilania silnika.

    0
  Szukaj w 5mln produktów