Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Arduino platforma jezdzaca (uno + motor chield + 2x DC + HC sr04)

cuadam1992 05 Jun 2015 17:00 945 5
  • #1
    cuadam1992
    Level 8  
    Witam
    Mam problem z moim projektem.
    Otóż zakupiłem Arduino UNO r3 do tego Motor schield L293D 2x silniczek DC oraz czujnik ultra dźwiękowy HC-SR04.
    Poskładałem wszystko :
    Motor Schield wpiołem w UNO.
    Pod PWR na MS wpiłem zasilanie baterii 4x 1,5V.
    Pod M1 i M2 silniczki DC
    echo i trig z czujnika w wejscia A1 i A5 i analogicznie VCC oraz GND w piny napięcia na Motor Schield.



    Po wgraniu programu i zasilaniu ze złącza USB wszystko śmiga jak należy.
    Problem pojawia się po włączeniu na zasilaniu bateryjnym.
    Nowe Baterie DURACEL a po włączeniu pojazd sie trzęsie po delikatnym pchnięciu jedzie żwawo sam ale tylko do przodu. Nie wykrywa w ogóle przeszkód.
    Przupuszczam, że problem leży gdzieś w za niskim napięciu, bądź źle podpiętym napięciu. Zasilanie podpięte jedynie w Motor Schield w piny skrętne PWR.

    Myślałęm nad podpięciem osobnego zasilania pod UNO i pod MS jest taka możliwość i czy rozwiąże to mój problem czy powinienem poszukać przyczyny gdzieś indziej.
    Z góry dziękuję za Pomoc :)
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
  • #2
    kindlar
    Level 41  
    Do zasilania modelu użyj akumulatorków AA o pojemności minimum 3200mAh. Bateria ma zbyt mały prąd i są chyba spadki napięcia co możesz sprawdzić woltomierzem.
  • #3
    strikexp
    Level 27  
    Jakie napięcie masz na bateriach i ile ich jest?
    Z baterii alkalicznych zbyt tużo amperów nie wyciągniesz i napięcie siada przy dużym obciążeniu.
  • #4
    dondu
    Moderator on vacation ...
    Każde źródło napięcia ma swoją wydajność prądową. Jeśli pobierasz prąd przekraczający możliwości źródła następuje spadek napięcia spowodowany wewnętrzną rezystancją źródła. Gdy następuje spadek napięcia układ zaczyna pracować niepoprawnie tak samo jak mózg, do którego zbyt mało tlenu jest dostarczane.

    Nie piszesz nic o pomiarach prądu i spadków napięć, więc możemy tylko gdybać.

    Pamiętaj, by przy dwóch zasilaniach masy (GND) były połączone.
  • #5
    cuadam1992
    Level 8  
    Udało mi się uporać z problemem. Podłączyłem osobne zasilanie 9V pod UNO i osobne 4x 1,5V pod MS. Wyciągnąłem zworkę i śmiga jak należy :)
  • #6
    strikexp
    Level 27  
    A masy połączyłeś?