Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TP-LINK W8961ND - Brak dostępu do internetu po restarcie.

westler 06 Cze 2015 18:38 972 22
  • #1 06 Cze 2015 18:38
    westler
    Poziom 10  

    Witam, posiadam router TP-LINK W8961ND i mam na nim skonfigurowaną Neostradę. Wszystko działa bez problemu do momentu kiedy router nie zostanie ponownie uruchomiony np. na skutek zaniku prądu. Wtedy to pomimo uzyskania adresu IP z sieci nie można korzystać z internetu (nie działa www a pingowanie po ip zwraca komunikaty host unreachable). Jedyne co pomaga w tej sytuacji to zresetowanie routera do ustawień fabrycznych i ponowne wpisanie ustawień. Co może być przyczyną takiego zachowania?

    PS. Dodam jeszcze, że mam problem ze zmianą serwerów DNS. Router nie zapamiętuje żadnych innych adresów.

    PS. LAN działa zawsze poprawnie.

    VPI/VCI=0/35, PPPoA, VCMUx.

    0 22
  • #2 06 Cze 2015 18:46
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Spróbuj takiej konfiguracji - Link

    0
  • #3 06 Cze 2015 19:23
    westler
    Poziom 10  

    Mam to zrobione z wyjątkiem DNSów bo jak wspomniałem router wypluwa wszystkie inne adresy (w tym momencie jest na auto). Ale myślę, że nie w tym problem... Pani na infolinii powiedziała, że ona widzi router jako zalogowany, a ja mimo tego nie mam neta i muszę robić to co napisałem wyżej żeby przywrócić funkcjonalność połączenia.....

    0
  • #4 06 Cze 2015 23:38
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Co masz w zakładce status w danej chwili?

    0
  • #5 07 Cze 2015 00:54
    westler
    Poziom 10  

    Nie jestem w stanie wstawić teraz screena ale generalnie wygląda tak że jest status "up" i są wszystkie adresy. Jest możliwe żeby w tym modelu TP-Linka było coś co nie pozwala mu współpracować bezproblemowo z Neostradą?

    0
  • #6 07 Cze 2015 11:22
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Jedynie twoja błędna konfiguracja.

    0
  • #7 07 Cze 2015 13:37
    westler
    Poziom 10  

    Ok być może o czymś nie wiem więc napiszę mniej więc jak to robię.

    1. Wprowadzam ustawienia (VPI=0 VPI=35, Annex A, PPoA, VCMUx, DNS automatyczne)
    2. Wpisuje login hasło do neo,
    3. Zapisuje... mija chwila... internet działa

    Potem jak zrobię restart routera, niby loguje się do sieci, zaciąga adresy a neta nie ma...

    Więc pytanie co jeszcze (oprócz tych ustawień zabezpieczeń) w tych routerach trzeba konfigurować bo już zgłupiałem od tego wszystkiego...

    0
  • #8 07 Cze 2015 13:39
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    No kolego raczej nie czytałeś mojego poradnika skoro DNS-y masz automatyczne. Wrzuć jakieś obrazki z konfiguracji i ze statusu bez tego nie ruszymy do przodu.

    0
  • #9 07 Cze 2015 13:55
    Gelip
    Poziom 28  

    Co to znaczy nie ma neta? Gdzie go nie ma? Czyżby po wifi w laptopie w którym jest Windows?
    Jeśli tak, to jak następnym razem zresetujesz router to wyłącz i włącz połączenie sieciowe Wifi w laptopie i wtedy zobacz czy Internet działa.

    Nie wiem o co tu chodzi ale zauważyłem taką przypadłość z routerem innej firmy. Gdy zrobi się reset routera z poziomu laptopa przez wifi to po resecie nie da się wejść na router ani nie ma Internetu i pomaga dopiero restart połączenia sieciowego wifi w systemie.

    0
  • #10 07 Cze 2015 14:56
    westler
    Poziom 10  

    jimasek napisał:
    No kolego raczej nie czytałeś mojego poradnika skoro DNS-y masz automatyczne.


    No właśnie i tu jest też problem bo jak próbuje wprowadzić ręcznie DNSy to router ich nie zapisuje i wraca z powrotem do automatycznych. Aczkolwiek jak robię pingi po adresach IP to też nie działa...

    Gelip napisał:
    Co to znaczy nie ma neta? Gdzie go nie ma? Czyżby po wifi w laptopie w którym jest Windows?


    Jestem podłączony kablem.

    Na razie nie mogę nic w stawić bo jestem poza domem :(

    0
  • Pomocny post
    #11 07 Cze 2015 14:59
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Wyrzuca jakiś błąd? Próbowałeś konfiguracji na innej przeglądarce?

    1
  • #12 07 Cze 2015 15:26
    westler
    Poziom 10  

    Nie wyrzuca błędu po prostu nie zmienia i tyle, fakt nie próbował na innej przeglądarce a TP-Link chyba zaleca konfiguracje przez IE. Jednaka nie wiem czy w DNSach leży problem bo gdyby tak to chyba pingowanie po adresach IP powinno działać...

    0
  • #13 07 Cze 2015 15:27
    Gelip
    Poziom 28  

    DNS'ów nie trzeba nigdzie podawać - dostawca powinien serwować swoje wraz z IP i bramą. Nie wiem czy w Neostradzie tak jest ale w stacjonarnym od Orange tak. Też swego czasu miałem skonfigurowane na routerze 2 popularne DNS'y TP S.A.
    194.204.159.1 i 194.204.152.34 (które działają zresztą do dziś) ale okazuje się iż router i tak otrzymuje inne od operatora.
    Jeśli jesteś podłączony po kablu to tak jak pisałem wcześniej tylko zamiast resetować połączenie wifi zresetuj (wyłącz/włącz) połączenie po kablu w komputerze i zobacz.

    0
  • #14 07 Cze 2015 15:36
    westler
    Poziom 10  

    To się zgadza bo do routera w stanie nieskonfigurowanym mogę wprowadzić DNSy jakie chce, po zalogowaniu się routera na łączu neostrady nie mogę z DNSami zrobić nic...

    0
  • #15 07 Cze 2015 15:46
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Nigdzie nie pisałem że DNS-y są problemem w twoim przypadku. Ale warto je wpisać aby zabezpieczyć się przez atakami z zewnątrz. Coś jest nie tak koro nie możesz wpisać DNS-ów z ręki. Sprawdź inną przeglądarkę lub inny komputer. Możliwe że pamięć routera jest uszkodzona.

    0
  • #17 08 Cze 2015 17:01
    Gelip
    Poziom 28  

    jimasek napisał:
    Nigdzie nie pisałem że DNS-y są problemem w twoim przypadku. Ale warto je wpisać aby zabezpieczyć się przez atakami z zewnątrz. Coś jest nie tak koro nie możesz wpisać DNS-ów z ręki. Sprawdź inną przeglądarkę lub inny komputer. Możliwe że pamięć routera jest uszkodzona.

    Nic nie jest uszkodzone. Po prostu zmiana DNS'ów na routerze nic nie da bo i tak otrzyma inne od dostawcy Internetu no chyba, że wpisze sobie te DNS'y w systemie operacyjnym komputera we właściwościach połączenia sieciowego.
    Do westler: Z obrazków widać, że masz bramkę i DNS tzn. router ma. Czy zrobiłeś jak pisałem?

    Widzę iż jesteś z Gdańska i to by się zgadzało bo masz bramę z TPNET Gdańsk:
    Code:
    Pinging gda-ru1.tpnet.pl [213.25.2.57] with 32 bytes of data

    P.S. Na przyszłość użyj klawisza PrtSc (PrintScreen) aby wykonać zrzut ekranu :-)

    0
  • #18 08 Cze 2015 18:27
    westler
    Poziom 10  

    Screeny otrzymałem mmsem bo jak wspominałem nie ma mnie w domu ;) Nie było robione nic, internet dalej nie działa...

    A co z tymi błędami CRC? I co z ustawieniami modulacji w routerze, jest różnica między auto sync a wbiciem rodzaju modulacji na sztywno (g.dmt)?

    0
  • #19 08 Cze 2015 18:54
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Gelip napisał:

    Nic nie jest uszkodzone. Po prostu zmiana DNS'ów na routerze nic nie da bo i tak otrzyma inne od dostawcy Internetu no chyba, że wpisze sobie te DNS'y w systemie operacyjnym komputera we właściwościach połączenia sieciowego.

    Otrzyma takie jakie wpisze sobie do DHCP routera a najlepiej wpisać te od dostawcy bo są najbliżej.

    0
  • #20 08 Cze 2015 19:59
    Gelip
    Poziom 28  

    Przyjrzałem się jeszcze raz tym screenom co wstawiłeś. Nie widać całego IP ale zdaje się iż jest to [213.25.225.11]. Ping -a wyrzuca iż jest to adres SDI Kielce:

    Code:
    pa11.kielce.sdi.tpnet.pl [213.25.225.11]

    Dziwne ?!

    Może padłeś ofiarą ataku. Słyszałem iż TP-LINKI są podatne na jakiś błąd co umożliwia przejęcie kontroli - Routery popularnych producentów podatne na ataki

    0
  • #21 08 Cze 2015 21:43
    westler
    Poziom 10  

    Bo to już dawno nie jest mój IP on się potrafi w ciągu godziny zmienić nawet parokrotnie...

    Dla mnie to też jest dziwne... ja zawodowo montuje cctv ip i konfiguruje masę routerów niekiedy również dslowych ale takich jaj jeszcze nie wiedziałem :(

    0
  • #22 09 Cze 2015 08:04
    Gelip
    Poziom 28  

    Zrób tak:

    • sprawdź czy wejdziesz na router bez logowania wpisując w przeglądarce: http://IP_routera/rom-0
      Jeśli wyskoczy okno zapisz plik rom-0 to znaczy, że router jest podatny na atak
    • wgraj najnowsze firmware jeśli masz stare
    • wyłącz zdalne zarządzanie od strony WAN
    • ustaw jakieś dobre hasło dostępu do konfiguracji routera
    • jak włączony to wyłącz DDNS
    • teraz skonfiguruj Internet pod Neostradę najlepiej PPPoA VC-MUX

    0
  • #23 09 Cze 2015 11:01
    westler
    Poziom 10  

    Ok spróbuje, soft co prawda jest najnowszy ale mam jeszcze drugi taki router więc może spróbuje wrzucić na niego ddwrt i zobaczę wtedy :)

    0