Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Canon Pixma MP550 błąd B200

Allexandra 08 Jun 2015 11:47 10107 8
Altium Designer Computer Controls
    Allexandra
    Level 2  
    Witam. Tak jak w temacie mam problem z drukarką canon pixma mp550 błąd b200. Na początku opiszę całą sytuacje. Pewnego dnia drukowałam zdjęcia i w pewnym momencie drukarka przestała odpowiadać na chwile (czemu? nie wiem) pojawiło się czarne tło na panelu. Odłączyłam od zasilania i znów włożyłam kabel. Udało mi się po paru minutach uruchomić ale pojawiał się już błąd. Próbowałam paru sposobów opisanych na tym forum jak i znalezionych w internecie. Drukarka reaguje że nie ma głowicy i że pokrywa jest otwarta. Gdy się ją włancza wszystko reaguje. Gdy pokrywa jest otwarta i ją włącze głowica się przesuwa, tusze są podświetlone ale gdy ją zamknę wszystko zamiera. Zauważyłam gdy umieszczam kabel w gniazdku idzie spięcie bo pojawia się iskra. Końcówki wtyczki są podpalone ?? (nie wiem jak to opisać) próbowałam z innym kablem raz nadal to samo. Wyciągnełam i odłączyłam część która łączy przewód z całą drukarką bo mam zamiar rozkręcić i sprawdzić czy się tam coś przepaliło bo tylko to mi przychodzi do głowy. Może jakieś wskazówki albo propozycje co można jeszcze sprawdzić lub propozycje czemu jest błąd. Czy warto nosić jądo naprawy ? (Bo moim zdaniem nie bardzo)
  • Altium Designer Computer Controls
  • Altium Designer Computer Controls
    User removed account
    User removed account  
    Allexandra
    Level 2  
    Udało mi się uruchomić drukarke zasłaniająć jak na dołączonym obrazku Canon Pixma MP550 błąd B200

czerwone- głowica nie pasuje
    zielone- błąd b200
    niebieskie -błąd
    żółte- drukarka się włącza, ale przy drukowaniu testu na papierze są 4 paski 2 różowe i 2 błękitne, skaner działa
    User removed account
    User removed account  
    kasztan23op
    Level 1  
    cześć. Dziękuję za poradę zaklejenia złączy. Mi pomogło-okazało się, że za błąd była prawdopodobnie odpowiedzialna dysza koloru żółtego. Drogę do określenia gdzie jest błąd zacząłem od zaklejenia jak Kolega powyżej sugerował a następnie odklejałem poszczególne kwadraciki szukając miejsca błędu +wykonywałem wydruki testowe.

Dodano po 10 [minuty]:

Aha nie napisałem, ze teraz funkcja jest ograniczona do druku czarnego, Głównie do tego potrzebuję, więc dla mnie jest ok. Wrzucam fotki na potwierdzenie. Zaklejenie czterech złączy dawało tylko czarny wydruk testowy, pozostawienie zaklejonych dwóch czarny+niebieski+„czerwony”
    Odklejenie któregoś z dwóch pozostałych dawało powrót błędu b200
    Canon Pixma MP550 błąd B200 Canon Pixma MP550 błąd B200 Canon Pixma MP550 błąd B200
    przeeemek
    Level 12  
    Błąd B200. Objawy jak u poprzedników. Po zaklejeniu jak na zdjęciu drukarka działa. Nie ma błędu.
    Ale nie drukuje nic. Mam tylko czarny tusz w dużym pojemniku.
    Canon Pixma MP550 błąd B200

Z tego co wyczytałem przez zaklejenie wskazanych pinów "wyłączyłem" duży czarny pojemnik.

Innych nie mam, więc nie drukuje się nic, wychodzą białe kartki. Da radę zrobić coś z ustawieniami, żeby zaczęła jednak drukować z dużego pojemnika? Czy pozostaje zakupić mały czarny drukować z niego? Czy to jest w ogóle możliwe?
    j2me
    Level 10  
    Odkopie odrobinę temat jeżeli mogę gdyż mam drukarkę canon mp550 i pojawił mi się ostatnio "błąd 200". Czy zaklejenie pinów jak na powyższym zdjęciu tzn w poście nr 7 skutkujące tym, że błąd znika jednoznacznie mówi, że to głowica jest do wymiany? Pytam bo nie chciałbym wyrzucać sprzętu ale jednoczenie jedyne głowice jakie są dostępne to te wysyłane z chin i nie wiem czy jeżeli taką zamówię to gwarantuje to, że drukarka będzie znowu sprawna czy też po prostu będę miał jeden więcej śmieć elektroniczny do wyrzucenia? :)

Dziękuję za odpowiedź.
    przeeemek
    Level 12  
    Ja zamówiłem nową głowicę na aliexpres. Nie pamiętam ile kosztowała, ale coś w okolicy 60-80zł. Musiałbym sprawdzić. Drukarka działa do dziś bez problemu. Komplet tuszy za max 15zł i lata już kolejny rok.