Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

bitner ftp żel linka - Nie działa sieć po skrętce na odległości 85m

ewenement22 08 Cze 2015 20:20 2490 23
  • #1 08 Cze 2015 20:20
    ewenement22
    Poziom 21  

    Witam
    Położyłem kabel (bitner ftp żel linka kat 5e) na odległość 85m i tester pokazuje wszystko ok. Czyli każda żyła jest ok. Tester za 30zł. Natomiast jak podłączyłem do komputera ten kabel to sieci nie widzi. Przeciąłem kabel i postawiłem switch 25m przed komputerem i na switchu nawet nie zapaliła się dioda sygnalizująca, że coś jest podłączone do danego portu. Więc już nawet nie sprawdzałem czy sieć się pojawiła na komputerze. Sprawdzić czy nie ma sensu? Wtedy po prostu mi czasu zabrakło. Czy problemem jest odległość czy może coś innego? Kabel idzie przy klimatyzatorze ale chyba to nie powinno mieć jakiegoś wpływu???

    0 23
  • #2 08 Cze 2015 20:21
    hermes-80
    Poziom 43  

    FTP powinien być uziemiony po obu końcach.

    0
  • #3 08 Cze 2015 20:22
    ewenement22
    Poziom 21  

    Jak to zrobić? Czy to na pewno rozwiąże problem?

    0
  • #4 08 Cze 2015 20:27
    hermes-80
    Poziom 43  

    Nie jestem wróżką.

    0
  • #5 08 Cze 2015 20:37
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Wtyczki zarobione zgodnie ze standardem ethernet?

    0
  • #6 08 Cze 2015 20:53
    ewenement22
    Poziom 21  

    Nie wiem. Po prostu zacisnąłem je odpowiednią zaciskarką według standardu b.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Nie dostałem odpowiedzi jak uziemić taki kabel. Oprócz 8 żył Jest w nim metalowy drucik czy to jego trzeba uziemić?

    0
  • #7 08 Cze 2015 20:55
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Czyli na jednym i drugim końcu w taki sposób? bitner ftp żel linka - Nie działa sieć po skrętce na odległości 85m

    Uziemienie nie jest wymogiem koniecznym.

    0
  • #8 08 Cze 2015 21:02
    ewenement22
    Poziom 21  

    Tak właśnie to zrobiłem. Co do uziemienia to ciężko będzie mi to zrobić. Nigdy tego nie robiłem. Jak miało by to wyglądać? Zrobić przedłużenie tego metalowego drucika i drugi koniec zakopać?:D Przepraszam ale jestem zielony w tym temacie.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Czy ta odległość jest duża czy powinno to chodzić na ~80m.

    0
  • #9 08 Cze 2015 21:07
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Skrętka słabej jakości lub coś z tym zaciśnięciem wtyczek jest nie "halo". Normalnie do 100m nie powinno być żadnego problemu.

    0
  • #10 08 Cze 2015 22:11
    ewenement22
    Poziom 21  

    Skrętka bitner to chyba dobra. Zapomniałem dodać, że żyły nie chciały wchodzić do wtyku rj45 (zbyt gruba izolacja na żyłach) i musiałem zastosować gniazda natynkowe i dopiero później z nich idą patchcordy do komputera / switcha. Być może te gniazda są słabej jakości i wszystko przez to??? Kupiłem właśnie gniazda na allegro kategorii 6 więc problem z gniazdami będę mógł wykluczyć jeśli ich wymiana nie pomoże. Gdyby to zadziałało to co zrobić z przeciętym kablem tam gdzie chciałem wstawić switch w celu wzmocnienia sygnału? Lutować trzeba?

    Piszą linka miałem na myśli linkę nośną. Rodzaj żył to drut.

    0
  • #11 08 Cze 2015 22:11
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    ewenement22 napisał:
    Lutować trzeba?

    Jeżeli jest zawsze sucho to nie musisz wystarczy taśma izolacyjna. Jeżeli nie lutowanie plus taśma samo wulkanizująca w celu izolacji mufy.

    0
  • #12 10 Cze 2015 22:08
    ewenement22
    Poziom 21  

    Zmieniłem gniazda na lepszej jakości 6kat. podłączyłem laptopa i znalazł sieć (wcześniej laptopa nie podłączałem więc prawdopodobnie na starych gniazdach też by znalazł) co dziwne pliki na serwer udawało mi się wysyłać 500mbps a po zmianie na inny port w switchu już tylko 80mbps, wróciłem ponownie do tego portu co wcześniej i już tylko 80mbps. Dziwnie się to zachowuje przeważnie switch widział moje laptopa jako 100mbit a czasami udawało mu się jako 1000mbit (poznawałem to po kolorze diody która świeciła na switchu - przeważnie pomarańczowa a czasami zielona). Po tym wszystkim ucieszony że działa chociaż na 100mbit podłączyłem stacjonarny dosyć stary PC na którym wcześniej testowałem tą sieć i ponownie karta sieciowa ani ta na płycie głównej ani świeżo dołożona nie widziała sieci. Byłem w wielkim szoku. Laptop widzi sieć stary PC nie widzi. Zacząłem grzebać w biosie i znalazłem coś takiego:
    bitner ftp żel linka - Nie działa sieć po skrętce na odległości 85m
    W biosie nic innego nie udało mi się znaleźć wiec zacząłem szukać w ustawieniach kart sieciowych w menadżerze zadań i tam dopiero po zmianie na sztywno szybkości na np. Force 100 Full Duplex lub Force 100 Half duplex PC znalazł sieć. Co prawda pliki na serwer udaje mi się wysłać zaledwie z prędkością 50mbps ale lepsze to niż nic. Na karcie podłączonej na pcie po wybraniu prędkości 1000mbps też nie widział sieci dopiero po wybraniu 100 full lub half widzi sieć. Dziwne rzeczy ale taka prawda. Według tego co pokazał bios jest niby 88m kabla ale ja po napisach na kablu obliczyłem, że jest 80m. Co mogę jeszcze spróbować zrobić, żeby mieć 1000mbit? Może coś w tych ustawieniach pozmieniać?
    bitner ftp żel linka - Nie działa sieć po skrętce na odległości 85m

    0
  • #13 10 Cze 2015 22:12
    hermes-80
    Poziom 43  

    Może switch walnięty - pożycz inny i sprawdź.

    0
  • #14 10 Cze 2015 22:13
    ewenement22
    Poziom 21  

    Switch nowiutki d-link dgs1100 16 portów

    0
  • #15 10 Cze 2015 22:14
    hermes-80
    Poziom 43  

    A na krótkim kablu 1m zestawia się połączenie 1Gb i działa poprawnie miedzy zestawianymi teraz urządzeniami?
    To że nowiutki to nic nie znaczy.

    0
  • #16 10 Cze 2015 22:15
    ewenement22
    Poziom 21  

    Tak na krótkim kablu jest 1gbit nawet z tym starym stacjonarnym PC

    0
  • #17 10 Cze 2015 22:16
    hermes-80
    Poziom 43  

    Kabel linka czyli splot wielu małych żyłek?

    0
  • #18 10 Cze 2015 22:19
    ewenement22
    Poziom 21  

    Kabel z żyłami "drut" bo linka jest giętka z tego co pamiętam a tu żyły są z jednego miedzianego druciaka dosyć sztywnego 24awg

    0
  • #19 10 Cze 2015 22:20
    hermes-80
    Poziom 43  

    A próbowałeś uziemić ten kabel FTP z obu stron?

    0
  • #20 10 Cze 2015 22:21
    ewenement22
    Poziom 21  

    Nie bo pytałem jak i nikt mi nie powiedział. Nigdy tego nie robiłem

    0
  • #21 10 Cze 2015 22:22
    hermes-80
    Poziom 43  

    Jeśli masz nową instalacje w domu elekt. to masz przewód PE - uziemienie w gniazdkach sieciowych (ochronny) próbuj testowo nim uziemić każdy przewód (ekran) z obu stron.

    0
  • #22 10 Cze 2015 22:25
    ewenement22
    Poziom 21  

    Ale co ze skrętki mam podłączyć do bolca w gniazdku? Ten pojedynczy drucik który jest luzem w skrętce?

    0
  • #23 10 Cze 2015 22:27
    hermes-80
    Poziom 43  

    Musisz wiedzieć czy masz PE w domu (uziom) - przy nowym budownictwie tego się teraz wymaga przy instalacjach sieci elektrycznej.

    Tak ten drucik służy do podłączenia uziemienia.

    Inna sprawa to sprawdzenie na kablu UTP w zaprzyjaźnionym serwisie PC na podobnej długości tego switcha.

    Masz w domu 2 PC z kartami siec. 1Gb/s?

    0
  • #24 10 Cze 2015 22:31
    ewenement22
    Poziom 21  

    Spytam w firmie elektryka czy gniazdka są uziemione.

    0