Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie to MIO - nie mogę rozpoznać modelu

FOSGEN1 09 Jun 2015 10:00 1800 22
    FOSGEN1
    Level 27  
    Cześć
    Kolega podarował mi nawigację mio. Niestety, nie ma żadnej naklejki z opisem modelu.
    Po włączeniu pokazuje mi się tylko taki ekran:

Z tego co zauważyłem nawigacja ma wgrane tylko mapy Wielkiej Brytanii. Dodatkowym klopsem jest, że nie ma możliwości wyboru żadnego języka poza angielskim.
    Czy ktoś z Was może mi podpowiedzieć, co to za model i czy da się na to wgrać powiedzmy, Automapę?
    User removed account
    Level 1  
    FOSGEN1
    Level 27  
    Mam nadzieję, że to to. Serwis mio nie wiedział. Powiedz, da się do tego soft zdobyć? Tudzież odblokować :-)
    User removed account
    Level 1  
    FOSGEN1
    Level 27  
    Nie chodzi mi o am. Raczej o soft tej nawigacji, bo chyba ma poważne braki. I o odblokowanie jej.
    FOSGEN1
    Level 27  
    Kraniec_Internetów, chyba jednak to nie jest Navman Mio Spirit 575 :-(.

Wpisałem w google tę nazwę i pokazane zdjęcia wyglądają inaczej.
    Dołączam kolejne fotki:

Jakie to MIO - nie mogę rozpoznać modelu Jakie to MIO - nie mogę rozpoznać modelu Jakie to MIO - nie mogę rozpoznać modelu Jakie to MIO - nie mogę rozpoznać modelu
    Zastanawiam się, dlaczego serwis mio nie potrafi zidentyfikować urządzonka.

Dodano po 1 [godziny] 33 [minuty]:

Po podpowiedzi serwisu otworzyłem plik device.xml i tam jest nazwa Navman S100.
    Teraz kolejne pytanko - jak toto odblokować?
    User removed account
    Level 1  
    FOSGEN1
    Level 27  
    Z tego co wiem jest coś gorszego niż pin. Zdaje się, że niektóre nawigacje bez odblokowania nie przyjmą map innych niż polecani producentów. Pełno jest wątków o odblokowywaniu.
    FOSGEN1
    Level 27  
    koala106, w wolnej chwili potestuję. A podpowiedz, można w niej podmienić ekran startowy na windowsowy?
    FOSGEN1
    Level 27  
    No dobra, ale czy jest mi potrzebny "dedykowany" plik autostartu? Czy można próbować z dowolnym?
    koala106
    Level 39  
    Ekran startowy - co masz na myśli? Logo przy starcie - jeżeli tak, to jeżeli posiadasz wsad pamięci to tak - jest to możliwe, ale ryzykowne i moim zdaniem bezsensowne. Jeżeli masz na myśli, że po starcie chcesz odblokowaną do poziomu Windows CE, to jest to także możliwe.

Dodano po 41 [sekundy]:

Plik autostartu - ma się zgadzać ścieżka, pod plikiem możesz podstawić dowolną aplikację Windows Ce.
    FOSGEN1
    Level 27  
    koala106 , czyli w sumie najlepiej nic nie kombinować, bo tak naprawdę nawigacja ma nawigować, a nie zadziwiać "zarąbistością", prawda? Zapewne więc żeby plik z podanego przez Ciebie wątku zadziałał, to będę go musiał lekko zmodyfikować. Dobrze rozumuję?
    FOSGEN1
    Level 27  
    koala106 wrote:
    A resztę rób zgodnie z wątkiem i będzie hulać

No tak, tylko zdaje się muszę zmienić nazwę folderu z TATA2_400 na jakąś, której nazwy występują u mnie w device.xml, prawda?

Dodano po 55 [minuty]:

Sprawa wygląda tak.
    AM wgrana na kartę, folder również. Tylko że kiedy włączam nawigację to włącza mi się niebieski ekran z różnymi opcjami. Pomaga wyjęcie i ponowne włożenie karty pamięci. Wtedy od razu startuje automapa. Co może być nie tak?

Acha, w nagłówku tego niebieskiego ekranu jest napis:
    Mermaid_R05_0814 MLC 1G.
    koala106
    Level 39  
    jeżeli masz niebieski ekran, to jest odblokowany uboot, można go zablokować - uboot toolem.
    Napis określa rodzaj platformy sprzętowej, wersję i wielkość pamięci flash.
    FOSGEN1
    Level 27  
    OK, sprawdzę to jak wrócę z pracy. Próbowałem zmieniać nazwę folderu odblokowującego i stało się tak, że mi teraz w ogóle automapa nie chce wystartować :-(
    FOSGEN1
    Level 27  
    koala106 wrote:
    można go zablokować - uboot toolem

Masz może gdzieś pod ręką link skąd go można pobrać? Bo nie chciałbym jakiegoś badziewka zassać :-(
    FOSGEN1
    Level 27  
    Powiedzcie mi, czy w obecnym stanie urządzenia mogę skorzystać z uboot tool'a? Chciałbym wyłączyć ten niebieski ekran, żeby po włączeniu urządzenia od razu startowała AM...

Dodano po 49 [minuty]:

Próbowałem wrzucić go na kartę sd i z niebieskiego ekranu wybrałem opcję UBOOt upgrade=>UBOOT by sd/mmc.
    Po zatwierdzeniu pokazuje się komunikat:
    Waiting!!
    buf[510]=14,buf[511]=70
    buf[510]=0,buf[511]=0
    I nic się nie dzieje więcej.
    FOSGEN1
    Level 27  
    No to tak - wrzuciłem uboot tool luzem do nawigacji. Po włączeniu urządzenia pojawia mi się okno UBootLockApp. Jest tam możliwość wyboru między user mode i super mode.
    Tylko że te kolejno pojawiające się okna szybko robią się nieaktywne.

Dodano po 2 [godziny] 13 [minuty]:

Nawigacja po części zaczęła działać. Wrzuciłem autoAMplus2 i jeśli po włączeniu urządzenia włożę kartę w odpowiednim momencie, to pojawia się panel z którego można włączyć AM. Działa ona dobrze. Ale jeśli wyłączę nawigację zamiast przyciskiem na ekranie wyłącznikiem na obudowie, to znów pojawia się niebieski ekran i nadal lipa.
    Przycisk Mio explore more powoduje, że wyświetla się komunikat:
    "Cannot find SmartST_CE". A potrzebne to pewnie jest, żeby uruchomić uboot tool. Możecie mi podpowiedzieć, co i jak zrobić, żeby tę nawigację wreszcie wyszykować?
    FOSGEN1
    Level 27  
    No tak,tylko że on po każdym wyłączeniu nawigacji pokazuje to samo okienko. Chyba, że tak właśnie ma być.
    No i jeszcze coś - to okno pojawia się, ale trzeba bardzo szybko naciskać, bo po sekundzie przestaje reagować na dotyk.
    I nawigację muszę włączać bez karty pamięci, bo inaczej włącza się z niebieskim ekranem.
    FOSGEN1
    Level 27  
    No i właśnie coś jeszcze zauważyłem - jak urządzenie jest podłączone do ładowarki, to również włącza się z niebieskim ekranem. W sumie jak się pojawia okno UT, to nawet jak nic nie nacisnę pokazuje się panel i mogę sobie włączyć automapę.

Na 100% jesteście bieglejsi ode mnie w tematyce, więc proszę podpowiedzcie, gdzie popełniłem błąd. Bo przypuszczam, iż takie zachowanie nie do końca jest normalne i nawigacja powinna się włączać inaczej. Tak to w tej chwili u mnie wygląda: