Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dwa tunery DVB-t przyczyną piszczenia w głośnikach.

09 Cze 2015 18:57 558 14
  • Poziom 10  
    Witam.

    Sprawa przedstawia sie następująco.
    Posiadam dwa komputery w jednym pokoju: desktop oraz laptop.
    Na każdym stoi Gentoo Linux.
    Każdy z osobna podłączony pod inne gniazdko elektryczne.
    Do każdego z nich ciągnę z jednej, rozgałęzionej linii tv kablowej sygnał który poprzez tuner dvb-t płynie do komputerów.

    O ile źródło dźwięku każdy z komputerów posiada własne o tyle wyjście podpięte jest pod wspólny wzmacniacz stereo.

    (Najogólniej laptopa posiadam do multimediów, głównie odtwarzania muzyki, ale czasami obejrzę jakiś film. Dzięki tunerom DVB-T mogę sterować linuksem pilotem).

    Problem - dźwięk płynący z aplikacji (vlc) do odtwarzania tv z każdego komputera piszczy. Wyłączenie dźwięku poprzez mute nie pomaga - jedynie odpięcie jednego z tunerów, bez znaczenia którego, tak więc nie tu tkwi przyczyna.

    Co może być tego przyczyną i jak sobie poradzić z rozwiązaniem tego problemu?
  • Poziom 23  
    Zasil wszystko z jednego gniazda poprzez listwę, zastosuj koniecznie gniazdo 3 stykowe. Może być konieczne podpięcie obudowy wzmacniacza do bolca PE gniazda.
  • Poziom 10  
    Jedno gniazdko nie rozwiązuje problemu, przepraszam - zapomniałem dopisać, że tak już miałem, dziś zmieniłem ten stan ze względów praktycznych.

    Piszesz o podłączeniu obudowy do bolca uziemienia, tak? - ale jak to zrobić ze strony praktycznej? - nie jestem specjalistą elektrykiem.
    Możesz bardziej rozwinąć swoją myśl? (zarobić przewód który łączy się z bolcem uziemienia gniazdka a drugą końcówkę przewodu ordynarnie dotknąć obudowy?)
  • Poziom 23  
    A jakim kablem wpinasz tunery do wzmacniacza? Jeżeli są to kabelki chinch, to wetknij je " nie do końca" tak, aby nie łączyć masy kabla i opisz efekt.
  • Poziom 10  
    Oba są to tunery pod USB. Łączę je przez przedłużkę 0.5 m.
    Myślisz, że odcięcie masy w kablu USB pomoże?
  • Poziom 23  
    Nie, to nic nie da. A jak podłączasz to wszystko do wzmacniacza? Całość masz razem spięte poprzez antenę, zasilanie (to nie jest do końca pewne) i wzmacniacz.
  • Poziom 10  
    Wzmacniacz stereo jest spięty z wyjściami kart muzycznych po 2xRCA.
    W desktopie jest to integra Realteka, w Laptopie aune t1 mk2 po USB.

    Może to co poniżej napiszę, naprowadzi Cię na rozwiązanie problemu. Otóż jedna z listw zasilających posiada zieloną diodę, która gaśnie po odłączeniu tunera dvb-t gdy jest podłączony samodzielnie. Gdy są dwa podłączone to dopiero gaśnie po odłączeniu obu. (Chyba jest to nawiązanie do Twej wypowiedzi dotyczącej spięcia całośći).
  • Poziom 23  
    RCA czyli potocznie chinch. Wysuń z jednego wejścia wtyki tak, aby rozłączyła się masa i zobacz efekty.
  • Poziom 10  
    Niestety - nie uda mi się tak wpiąć RCA - tak, by był dźwięk, musi być masa.
  • Poziom 23  
    Może gniazda mają mocno cofnięty styk wewnętrzny, lub modne obecnie wyłączniki wejścia. Nie mam pojęcia, co ci jeszcze podpowiedzieć. Czy odpięcie anteny od jednego z nich coś zmienia?
  • Poziom 10  
    Tak, odpięcie antetny w jednym z komputerów powoduje zanik tego syczenia.

    (Podczas wpięcia obu tunerów gdy odłączę laptopa od zasilania, wyciągając nawet wtyczkę zasilania syczenie pozostaje).

    Skoro nie masz już pomysłów - trudno. Dziękuję Ci za poświęcony czas.
  • Poziom 23  
    A może w jednym z tunerów ściągnij na chwilę końcówkę antenową i sam drut wetknij do gniazdka. Napisz, jak się prezentuje obraz i dźwięk. Może rozwiązaniem będzie połączenie rozgałęźnika kablówki linką lub drutem z bolcem PE gniazda. Spreparuj wtyczkę wyjmując bolce zasilające, a pozostawiając zacisk PE i do niego dopnij tą linkę lub drut. Potem wtyczkę wetknij do gniazdka z bolcem.
  • Poziom 10  
    niestety, podłączony tylko do rdzenia w ogóle nie startuje zarówno fonia jak i poświata.
    Podłączenie PE z obudową rozgałęźnika też nic nie pomaga.
  • Pomocny post
    Poziom 23  
    To pozostaje uziemienie, jak pisałem. Domniemam, że rozgałęźnik ma obudowę metalową i posiada na niej zacisk do uziemienia.
  • Poziom 10  
    Rzeczywiście rozgałęźnik posiada taki zacisk - podłączenie do uziemienia pomaga po podłączeniu jak pisałeś.

    Problem rozwiązany. Jeszcze raz dziękuję!

    Pozdrawiam.