Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Honda civic 1.4is 98 rok ładowarka samochodowa I wzmacniacz samochodowy

Patryk-lochajewski1 09 Cze 2015 20:48 774 20
  • #1 09 Cze 2015 20:48
    Patryk-lochajewski1
    Poziom 7  

    Witam, przy zapalonym zapłonie wzmacniacz i ładowarka samochodowa działa, gdy odpale auto i dodam gazu bezpiecznik ładowarki się przepala a wzmacniacz przestaje działać. Wzmacniacz nowy podłączony w warsztacie profesjonalnym. Ładowarka samochodowa do telefonu tez nowa a bezpiecznik ciągle się przepala. Proszę o pomoc.

  • #2 09 Cze 2015 21:11
    bearq
    Poziom 35  

    A światła Ci czasami nie rozjaśniają się po dodaniu gazu? Bezpieczniki oryginalne? Sprawdź ładowanie

  • #4 09 Cze 2015 21:17
    bearq
    Poziom 35  

    Przepalanie po przegazowaniu na zapalonym silniku świadczy o zbyt dużym napięcie ładowania. Jakie masz napięcie ładowania po dodaniu gazu?
    Gdyby było gdzieś zwarcie to również na wyłączonym silniku by przepalało.

  • #5 09 Cze 2015 21:21
    Patryk-lochajewski1
    Poziom 7  

    Nie wiem jakie mam napięcie, nie mam miernika. Jeżeli to jest problem zbyt dużego napięcia to co w tym przypadku trzeba zrobić, naprawić, wymienić?

    Dodano po 2 [minuty]:

    Do dzisiaj było wszystko ok, coś nagle się stało.

  • #6 09 Cze 2015 21:23
    bearq
    Poziom 35  

    A piszesz że ładowanie w porządku... Należało by wymienić regulator napięcie. Najpierw trzeba sprawdzić napięcie ładowania bo to pierwszy podejrzany.
    Miernik kupisz nawet w tesco za 15zł

  • #8 09 Cze 2015 21:28
    Karaczan
    Poziom 39  

    To wtedy do naprawy alternator.

  • #10 09 Cze 2015 22:25
    Karaczan
    Poziom 39  

    Orientujesz się np w Allegro? To sprawdź.

  • #12 10 Cze 2015 16:08
    abart64
    Poziom 26  

    Co to znaczy"bezpiecznik ładowarki"? Ten wewnątrz wtyczki czy ten od gniazda zapalniczki w aucie?
    Co to znaczy "wzmacniacz przestaje grać"?Przestaje grać na wysokich obrotach a na wolnych znowu gra?

  • #13 10 Cze 2015 16:16
    Patryk-lochajewski1
    Poziom 7  

    Bezpiecznik ładowarki ten w ładowarce w środku się przepala.
    wzmacniacz się wgl wyłącza(włącza się zabezpieczenie przed spaleniem) kilka sekund po włączeniu silnika.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Na wyłączonym silniku gra normalnie

  • #14 10 Cze 2015 17:26
    abart64
    Poziom 26  

    Cuda jakieś.Musi się pojawiać impuls zbyt wysokiego napięcia,może ten cyfrowy miernik tego nie wychwytuje.Odłącz wzmacniacz na razie,podłącz w gniazdo zapalniczki jakąś małą żarówkę i obserwuj czy nie rozbłyskuje mocniej na wyższych obrotach silnika

  • #16 10 Cze 2015 19:37
    abart64
    Poziom 26  

    Nie ma cudów..Wygląda na to że miernik nie oszukuje,masz dobre ładowanie.Jedyne co mi przychodzi do głowy to że się zbiegło:walnięta ładowarka i wzmacniacz który się odcina od otoczenia przy 14V...Długo masz ten wzmaczniacz?To jest tak że zawsze razem to działa że bezpiecznik "trach" i wzmacniacz też się wyłącza?Ciekawe zjawisko...

  • #17 10 Cze 2015 19:53
    Patryk-lochajewski1
    Poziom 7  

    Wzmacniacz mam jakiś tydzień nowy nie śmigany, siedzi w nim bezpiecznik 30A. Ładowarka być może zła bo kupiłem pierwsza lepsza i mam ja ponad 3miesiące.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Bezpiecznik od ładowarki wywala jak tylko włącze zapłon. Wzmacniacz dopiero kilka sekund po odpaleniu silnika. :)

    Dodano po 6 [minuty]:

    Mało tego, czasami jest tak ze wzmacniacz nawet potrafi grać 30 minut i dopiero wywala. Nie wiem czemu jest raz tak raz tak.

  • #18 10 Cze 2015 19:59
    abart64
    Poziom 26  

    1-Podepnij jakąś inną ładowarkę na próbę,np. pożyczoną.2- Pogadaj z ludżmi którzy ci montowali ten wzmacniacz,moim zdaniem coś z nim nie tak jest ale akurat w tym temacie nie będę się wypowiadał.

  • #20 10 Cze 2015 20:06
    abart64
    Poziom 26  

    Ale myślę że to uszkodzenie wzmacniacza a nie wina instalacji.Jakieś zabezpieczenie czy termiczne czy nadnapięciowe(diabli więdzą co on tam ma) się włącza bez powodu.A ładowarka to pewnie osobny temat,walnięta i już i tak się to zbiegło w jednym czasie.

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo