logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć napięcie w obwodzie prądu zmiennego z impedancjami szeregowymi i równoległymi?

erezysciak 10 Cze 2015 13:01 831 4
REKLAMA
  • #1 14760174
    erezysciak
    Poziom 11  
    A w tym zadaniu co robię źle?:

Jak obliczyć napięcie w obwodzie prądu zmiennego z impedancjami szeregowymi i równoległymi?

A więc na początek łączę szeregowo dwie impedancje: $$Z_{23}=15+5j$$

Zaś równolegle:

$$Z_{Z}=\frac{Z_{1}*Z_{23}}{Z_{1}+Z_{23}}=4+3j$$

No i teraz nie wiem co dalej, ale nawet jakbym obliczył impedancję zastępczą korzystając z wyników to jest:

$$Z_{Z}=\frac{U}{I}=\frac{11.2e^{93.4^{o}j}}{5e^{30^{o}j}}=1+2j$$

Pytam się jakim cudem i co źle robię, pomóżcie, bo nie ruszę bez Waszej pomocy z tymi zadaniami.
  • REKLAMA
  • #2 14760204
    jasiek1122
    Poziom 21  
    Ocena: 366
    Jak możesz łączyć tak rezystancje przecież pomiędzy nimi jest węzeł tak się nie da. :D
    Wskazówka:
    Zamień źródło prądowe na napięciowe.
    Potem możesz połączyć szeregowo Z1 i Z2 ale chyba nie musisz.
    Liczysz prąd główny, i napięcie na Z3, to napięcie jest równoważne napięciu Uab.
    Pozdrawiam. :D
  • REKLAMA
  • #3 14760211
    erezysciak
    Poziom 11  
    jasiek1122 napisał:
    Jak możesz łączyć tak rezystancje przecież pomiędzy nimi jest węzeł tak się nie da. :D
    Wskazówka:
    Zamień źródło prądowe na napięciowe.
    Potem możesz połączyć szeregowo Z1 i Z2 ale chyba nie musisz.
    Liczysz prąd główny, i napięcie na Z3, to napięcie jest równoważne napięciu Uab.
    Pozdrawiam. :D

Jak źródło prądowe na napięciowe? Nie potrafię.

Mógłbyś przerysować obwód dla tej zamiany?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14760224
    jasiek1122
    Poziom 21  
    Ocena: 366
    Mogę. E=J*Z1 po tej zmianie. Potem liczysz całą impedancję zastępczą czyli szeregowo. Potem prąd. Ten prąd *Z3 będziesz miał UZ3 czyli Uab. :D
  • #5 14760265
    erezysciak
    Poziom 11  
    jasiek1122 napisał:
    Mogę. E=J*Z1 po tej zmianie. Potem liczysz całą impedancję zastępczą czyli szeregowo. Potem prąd. Ten prąd *Z3 będziesz miał UZ3 czyli Uab. :D

Mógłbyś podać jakie są zasady przy tej zamianie?

$$Z_{Z}=Z_{1}+Z_{2}+Z_{3}=20+10j$$

$$E=J*Z_{1}=25\sqrt{2}e^{75^{o}j}$$

$$i=\frac{E}{Z_{Z}}=\frac{10\sqrt{2}}{2}e^{48.43^{o}j}$$

$$U_{AB}=U_{C}=i*Z_{3}=11.42e^{93.4^{o}j}$$

I teraz powiedz mi dlaczego prąd wychodził tyle samo, jak liczyłem w tym nieprzekształconym obwodzie $$i_{3}$$ w ten sposób:

$$i_{3}=J*\frac{Z_{1}}{Z_{Z}}$$ ??

I gdybym wiedział, że $$U_{AB}=U_{C}$$ to wystarczyło by: $$U_{AB}=U_{C}=J*\frac{Z_{1}}{Z_{Z}}*Z_{3}$$ i wyszło by to samo.

PS: Zajrzałbyś jeszcze do tego zadania: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3046205.html ?? I dzięki za pomoc.
REKLAMA