Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Y510P Lenovo - Brak odczytu dysku SSD, instalacja systemu na SSD

MarekW77 10 Jun 2015 20:00 3849 12
    MarekW77
    Level 11  
    Witam.

Mam tego laptopa w wersji 59-407442 i teraz dokupiłem dysk SSD INTEL PRO1500 SSD 120GB M.2 o kodzie producenta: SSDSCIHF120A4H.

Jest problem z jego odczytem. Na dysku SSHD mam win 7, który SSD raz widzi, raz nie. Ale nie mogę go sformatować, a jak mi udało się instalatorem win 7 to nie mogę pod win 7 nic przegrać na niego (uruchamiając win 7 na SSHD 1TB).

Czy ktoś może mi pomóc? Instalator win 8.1 nie widzi go.
    Czy to wina akurat tego dysku tej firmy, modelu? Czy trzeba odłączyć na czas instalacji na SSD dysk magnetyczny SSHD? Wydaje mi się, że nie i że powinien być widoczny w win 7 na zwykłym dysku jako drugi dysk z możliwością używania go jako dysku...

Proszę o pomoc, podpowiedzi osób które instalowały do teo modelu laptopa dyski ssd i czy miały takie problemy?
    MarekW77
    Level 11  
    DriverMSG wrote:
    Tak. Instalator może wykryć system na innym dysku i robi się bałagan.

A jak wytłumaczyć to, że zanim kupiłem ten dysk SSD miałem fabryczną hybrydę 1TB SSHD z systemem win 7 64bit ultimate i po podłączeniu SSD 120GB pod M.2 system win 7 uruchamiany z hybrydy nie widzi zawsze tego dysku, a jak zobaczy to nie mogę ani sformatować, ani podzielić na partycje tego dysku SSD ?
    Jak już dysk podzieliłem i sformatowałem instalatorem win 7 to uruchomiłem win 7 normalnie z dysku hybrydy i drugi dysk ssd był widoczny, ale nie mogę skopiować nic na niego choć partycja sformatowana wcześniej instalatorem win 7 jest widoczna...???
    MarekW77
    Level 11  
    Kontroler SATA na AHCI.
    BOOT mode na legacy support
    BOOT priority na legacy first.

Jak chcę skopiować coś na SSD pod win 7 uruchomionym na hybrydzie to mam komunikat nie mogę odczytać pliku.

W menadżerze dysków jak chcę na SSD utworzyć drugą partycję (instalatorem win 7 podzieliłem na dwie ten dysk i sformatowałem tylko pierwszą) to mam komunikat: menadżer dysków wirtualnych-nie można odnaleźć określonego pliku.

Jak już instalator win 8.1 zobaczy ten dysk SSD (wraz z hybrydą) i dam instaluj system na tej pierwszej partycji utworzonej instalatorem z win 7 to też mam komunikat, że nie można odnaleźć określonego pliku...
    MarekW77
    Level 11  
    W biosie kolejność bootowania?
    Tak. Zamieniałem na różne konfiguracje razem z DVD i dyskiem hybrydą.

Teraz robię sprawdzenie instalatorem win 7 czy zainstaluje mi system skoro podzielił mi ten dysk SSD na partycje i sformatował (docelowo chciałem na nim mieć win 8, ale to tylko test).
    Póki co instalator na partycji podstawowej rozpakowuje pliki choć robi to wolno. Cały czas hybryda wpięta i oba dyski były wykryte przez instalator win 7.

Jeśli uda się zainstalować ten win 7 na SSD to dziwi mnie czemu w win 7 na hybrydzie nie mogłem wykonać żadnych operacji kopiowania, formatowania czy przydzielania nowej partycji na drugim widzianym dysku SSD (widzianym lub nie, bo za każdym uruchomieniem było inaczej).
    MarekW77
    Level 11  
    Hmm, nie za bardzo wiem jak je zamienić... SSD mam rozmiarowo 2242 pod złącze M.2, a drugą hybrydę 1TB+8GB SSD pod sata...

System win 7 zainstalował się na SSD i działa, drugą partycję sformatowałem i mogę używać go jak każdego dysku. Smart jest czysty z AIDA64.
    Dalej jednak pod win 7 na głównym dysku 1TB nie moge nic skopiowac na dysk SSD, dziwne żeby win 7 sobie ze sterownikami nie poradził choc może to sterowniki od lenovo coś krzaczą "technologia pamięci Intel Rapid"...
    MarekW77
    Level 11  
    DriverMSG wrote:
    Przejąłeś uprawnienia plików?

Masz na myśli, aby wejść na właściwości np. jednej partycji SSD i w zakładce zabezpieczenia sprawdzić uprawnienia dostępu?
    Mam pełną kontrolę nad partycjami dysku SSD dla administratora systemu win 7 uruchamianego z dysku hybrydowego 1TB.

Przed chwilą miałem dziwny przypadek zniknięcia dysku SSD. W biosie nie był też wykrywany. Po wyłączeniu laptopa i włączeniu pojawił się i system z niego uruchamia się, a w systemie uruchamiannym z hybrydy też jest już widoczny. Dziwne... Czy objawem takim nie jest czasem jakiś problem z dyskiem?
    MarekW77
    Level 11  
    Z dyskiem SSD raczej wszystko w porządku. Znikał w momencie zamknięcia klapy laptopa i po jej otwarciu. Tak jakby system wyłączał zasilanie dysku dodatkowego, a potem nie załączał go po wznowieniu.

W zamyśle Lenovo w tym laptopie i innych port M.2 pod SSD miał być cache'm dla innych dysków podłączonych pod SATA i M.2 nie jest pełnym portem sata i nie można go zmusić aby działał pod ustawieniem AHCI.
    Pisałem do Lenovo i Intela (producent mojego SSD) i czekam na odpowiedź, ale już mam poniekąd jedyne rozwiązanie dla osttaniej wersji Biosu.
    SATA Controler mode musi być ustawiony na COMPATIBILE. Wtedy instalator win 8.1 rusza bez problemu i instaluje, formatuje itd ten dysk. Prędkości wg opinii użytkowników na forach zagranicznych jest taka sama jak pod AHCI, nie widzą różnicy.

Windows 8.1 enterprise 64bit już zainstalowany.
    Jedynym minusem jest to, że win 7 z dysku podstawowego nie uruchamia się (był instalowany w trybie AHCI).