Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Asus P5KC rev 1.03G brak reakcji po podłączeniu przycisku Power/Reset.

m4tteo 11 Jun 2015 10:55 1515 8
    m4tteo
    Level 8  
    Witam. Wczoraj nabyłem płytę Asus P5KC rev 1.03G http://www.asus.com/pl/Motherboards/P5KC/overview/
    i już mam mały problem, a mianowicie wszystko jest podłączone, a komputer nie startuje. Dioda, która jest na płycie głównej świeci, a to chyba dobry znak. Próbowałem nawet zamienić przyciski reset z power, ale również to nic nie dało.
    Podłączałem to według schematu:
    http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/socket775/P5K-C/e3155_p5kc.pdf (strona 63)

swiercm
    Moderator on vacation ...
    Podaj pozostałe podzespoły PC:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2996917.html

Jak ją zamontowałeś w obudowie?
    Wyjmij płytę na stół, podłącz tylko:
    - CPU + chłodzenie
    - Zasilacz (nie zapomnij o dodatkowym zasilaniu)
    - Buzzer

Zamiast przycisku POWER użyj metalowego przedmiotu - zewrzyj 2 PINy odpowiedzialne za rozruch.

W ten sposób sprawdź, czy płyta się uruchomi, a buzzer oznajmi brak pozostałych podzespołów.

Jeśli nie będzie kłopotu - dodaj RAM i GPU.

Jeśli dalej nie będzie problemu z uruchomieniem, to oznaczać to będzie zły montaż w obudowie lub uszkodzenie przycisku POWER/Reset (mało prawdopodobne).
    m4tteo
    Level 8  
    Procesor - Inter Core 2 Quad Q6600
    Karta graficzna - Ati Radeon HD4850
    System operacyjny - Windows 7 64 bit
    Ram - 2x1GB 667 2x2GB 800 (low profile) Kingston
    Dysk twardy - 320 GB Samsung HD321KJ 16 MB SATA 300
    Zasilacz - Modecom 600W

Podpięty sam procesor z chłodzeniem startuje - zaraz dorzucę RAM i GPU.

@Edit
    Podpięte wszystko działa uruchamia się tylko pojawia się komunikat "Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media in selected Boot device and press a key"
    dmx
    Level 14  
    Wejdź do biosu i jako pierwsze urządzenie startowe ustaw dysk twardy.
    m4tteo
    Level 8  
    Nie wykrywa mi dysku w biosie ;/ próbowałem podpinać pod wszystkie wejścia sata dalej to samo
    m4tteo
    Level 8  
    Tak tylko DDR2 ale już rozwiązałem problem, zmieniłem wtyczkę zasilającą dysk i śmiga ale dalej wszystko leży mi na biurku zaraz skręcę wszystko razem i znów spróbuję odpalić.

@Edit
    Po włożeniu do obudowy dalej to samo. Teraz już nie mam czasu, ale jutro spróbuję odpalić "na krótko" w obudowie - chyba nic się nie stanie? Jeżeli odpali winnym okaże się włącznik.
    swiercm
    Moderator on vacation ...
    m4tteo wrote:
    Po włożeniu do obudowy dalej to samo. Teraz już nie mam czasu, ale jutro spróbuję odpalić "na krótko" w obudowie - chyba nic się nie stanie? Jeżeli odpali winnym okaże się włącznik.

Montujesz ją na kołkach dystansowych?
    Włącznik? Nie sądzę skoro zamieniałeś go z tym od "Reset'u".
    m4tteo
    Level 8  
    Quote:
    Montujesz ją na kołkach dystansowych?
    Włącznik? Nie sądzę skoro zamieniałeś go z tym od "Reset'u".

A jednak włącznik - od Reset'u też nie działał. Wymieniłem jeden i drugi i wszystko śmiga. Problem rozwiązany, dziękuję za pomoc. Twoje rady były pomocne. Myślę że temat można zamknąć.