Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Passat b5 FL - centralny zamek bagażnika, oświetlenie

dawid1280 11 Jun 2015 18:19 3588 35
    dawid1280
    Level 9  
    Witam, mam problem z Passat'em B5 FL, anglik.
    1. Nie działa oświetlenie całej kabiny oraz światła pod drzwiami.
    2. Bagażnik mogę otworzyć tylko przy pomocy kluczyka (nie działa centralny z kluczyka ani wnętrza kabiny)
    3. Prawe lusterko elektryczne działa tylko w jednej płaszczyźnie.

Ad. 1 sprawdzony bezpiecznik i większość żarówek
    Ad. 2 sprawdzony bezpiecznik , nie słychać żadnego dźwięku podczas ich otwierania kluczykiem/przyciskiem w drzwiach
    Ad. 3 Lusterko można regulować tylko w pionie czyli do góry i na dół, słychać dźwięk silniczka ale nic się nie dzieje, jakby coś się wyhaczyło. Lusterka są pokryte folią carbon'ową bardzo nieestetycznie, możliwe ze ktoś uszkodził to przy jej zakładaniu.

Auto mam od 2 dni i niestety do powyższych przypadków nie znalazłem pomocy, a sam nie mam pojęcia jak się za to zabrać

Z góry dziękuje za każdą pomoc :)
    domex32
    Moderator of Cars
    Temat wałkowany z milion razy na forum.

Dywany od strony kierowcy do góry i poszukiwanie zgnilizny w module komfortu oraz kostkach na progach.
    RADU23
    Moderator of Computers service
    dawid1280 wrote:
    2. Bagażnik mogę otworzyć tylko przy pomocy kluczyka (nie działa centralny z kluczyka ani wnętrza kabiny)

Czy w drzwiach działa centralny zamek?
    Passat combi czy sedan?
    dawid1280
    Level 9  
    Drzwi sa ok. Sedan
  • Helpful post
    andrzej20001
    Level 43  
    Ryj pod dywanem jak kolega radzi. Szkoda czasu na myślenie weekend :) Wiązke od modułu od razu rozpruj do słupka... Miłej roboty.
    dawid1280
    Level 9  
    Lusterko zrobione. Był ułamany plastik ktory jest poruszany przez silniczek. Kropla super glue i działa ;)

Dodano po 1 [minuty]:

Dywanik ogarnę na dniach natomiast z bagażnikiem ciężka sprawa
    andrzej20001
    Level 43  
    Ta sama co z resztą.
  • Helpful post
    RADU23
    dawid1280 wrote:
    natomiast z bagażnikiem ciężka sprawa

Nie koniecznie, przerabiałem to.
    Rozbierz maskownicę (pewnie wiesz jak zdjąć), wyjmujesz wtyczkę z siłownika zamykania zamka.
    Będziesz miał kabel nieieski i zielony (jeśli kolory będą inne to procedura się nie zmienia).
    Ściągasz maskownicę lewego tylnego błotnika (a właściwie odkręcasz jeden plastikowy wkręt) i ją uchylasz.
    U góry będzie widoczna wiązka biegnąca do kabiny.
    Zapewne w przelotce klapy złamany jest przewód.
    Gdy odnajdziesz wiązkę, nacinasz kabelek kabelek niebieski i sprawdzasz miernikiem czy między nim a kostką siłownika ma przejście.
    Z zielonym robisz to samo.
    Jeśli któryś nie ma przejścia to masz rozwiązanie problemu.
    Zastępujesz go nowym kabelkiem i siłownik (jeśli sam jest sprawny) zacznie zamykać z centralnego.
    dawid1280
    Level 9  
    Może wyda sie to śmieszne ale wlaśnie walczyłem z obiciem klapy bagażnika to nie chce odejsc. Póściło kilka klipsów jednak wciaż trzymają 2 czasne plastiki które wchodzą jakby aż w głąb klapy. Jakieś sugestie jak to zdjąć??
  • Helpful post
    RADU23
    Gdy będziesz miał odpięte wszystkie klipsy/śrubki i zostaną tylko uchwyty na rękę, to pociągnij do dołu (tak jakbyś chciał tapicerkę schować do bagażnika i wyskoczą one z metalowego stelaża klapy. Nic się nie ułamie.
    dawid1280
    Level 9  
    tzn śrubki mam tylko dwie, te mocujące trójkąt
    RADU23
    Dokładnie.
    Resztę masz na klipsach.
    Gdy śrubki będziesz miał odkręcone a klipsy wypięte to ciągniesz tapicerkę do dołu i wyskoczy.
    Popatrz dokładnie, pokombinuj.
    domex32
    Moderator of Cars
    Uparłeś się na ten bagażnik, ale cóż, lubisz sobie robić robote :)

Bagażnik sterowany jest z tego czarnego pudełka co jest pod nogami kierowcy, jak tam jest zgnite to klapa działać nie będzie :D
    RADU23
    domex32 wrote:
    Bagażnik sterowany jest z tego czarnego pudełka co jest pod nogami kierowcy, jak tam jest zgnite to klapa działać nie będzie

Jasne, jak najbardziej masz rację.
    Jadnak że trzeba sprawdzić przelotkę bo być może ona jest winna.
    Jeśli nie zadziała podana przeze mnie metoda to w module jest przekaźnik odpowiadający za sterowanie bagażnikiem.
    domex32
    Moderator of Cars
    RADU23 wrote:
    Jeśli nie zadziała podana przeze mnie metoda to w centralce jest przekaźnik odpowiadający za sterowanie bagażnikiem.

A on nie ma zasilania, podobnie jak moduł komfortu, bo w aucie nie ma oświetlenia mistrzu ;]
    RADU23
    domex32 wrote:
    A on nie ma zasilania, podobnie jak moduł komfortu

Jeśli moduł komfortu nie miał by zasilania to nie działał by centralny w drzwiach a działa.
    RADU23 wrote:
    Czy w drzwiach działa centralny zamek?

dawid1280 wrote:
    Drzwi sa ok.

Może mieć przegniłe co niektóre kable, lecz nie wszystkie.
    Teraz trzeba zdiagnozować które, dlatego podałem prostszą metodę sprawdzenia odnośnie bagażnika. To wyjaśni czy winny jest moduł czy przelotka jeśli chodzi o bagażnik.
    domex32
    Moderator of Cars
    @RADU23 Pogrążasz się w niekorzystną dla Ciebie dywagację.

Problemy naprawia się w miejscu uszkodzenia w tym wypadku pod nogami kierowcy, następnie naprawia się kolejne usterki.

Centralny sterowany jest po sieci CAN do drzwi gdzie w każdym module drzwi są elementy wykonawcze.

Klapa bagażnika oraz klapa wlewu paliwa, sterowana jest analogowo z modułu komfortu, jest na tym samym zasilaniu co oświetlenie wnętrza.

P.S. Jeszcze nigdy w FL'u nie spotkałem połamanych kabli ani w sedanie ani w kombi.
    dawid1280
    Level 9  
    ehh panowie jestem właśnie po całym dniu spędzonym w pasacie i niestety sprawa ma się o wiele gorzej. mianowicie, sprawdziłem przelotkę i wszystko tam ok. grzebałem pod nogami kierowcy wszystko ok, ale tam modułu nie było (jako ze to anglik) , był pod nogami pasażera, mokry strasznie, z wnętrza wylałem wodę, kostki nie do odratowania przewody same odpadały, w module większość pinów się ukruszyła, chciałem na "krótko" to polutować niestety kilka padów się posypało ze nie było już sensu dalej.

problem jest teraz taki ze nie działa praktycznie nic, z najważniejszych rzeczy otwieranie klapy wlewu paliwa, okna, central itp.

jestem zmuszony zamówić nowy moduł i tu pojawia się problem, wszędzie są inne oznaczenia kolorystyczne a ja mam tylko kable które muszę podłączyć do nowej kostki, tutaj prośba czy ktoś może dysponuje takowym schematem?

Passat b5 FL sedan 2002 anglik
  • Helpful post
    domex32
    Moderator of Cars
    Sprawdź odprowadzenie wody z podszybia, gdzie są dwa gumowe przepusty pod akumulatorem, najczęściej jak są zapchane, i na podszybiu stoi woda, to dostaje się do kabiny.
    dawid1280
    Level 9  
    jest szansa na ten schemacik ?? będę bardzo wdzięczny :))
    domex32
    Moderator of Cars
    Podaj kod silnika.

Komfort na dwie czy trzy wtyczki?
    dawid1280
    Level 9  
    Na 2 wtyczki. Kod silnika czyli nr z przedniej szyby? Podam pod wieczór.

Dodano po 2 [minuty]:

Kod modułu to 1c0 959 799 b , jednak kolorystyka przewodow bywa rozna
  • Helpful post
    domex32
    Moderator of Cars
    Kod silnika ma trzy litery.
    dawid1280
    Level 9  
    gdzie znajdę ten kod ? chodzi może o 3b3 ?? nie wiem czy to coś pomoże ale jest to 1.9 tdi 100 (101) KM
  • Helpful post
    andrzej20001
    Level 43  
    Naklejka w bagażniku!! Papierowa tam kod np. ASV
  • Helpful post
    domex32
    Moderator of Cars
    Silnik AVB 1.9 TDI PD.

Masz z tyłu elektryczne szyby?
    dawid1280
    Level 9  
    Tak mam wszystkie 4.
  • Helpful post
    RADU23
    andrzej20001 wrote:
    Naklejka w bagażniku!!

A dokładniej we wnęce na koło zapasowe.
    Będziesz miał tam dużo info, szukaj oznaczenia "MOTORKB./GETR.KB."- tutaj będziesz miał oznaczenie silnika (przykładowo AVX,AHU,AVB...)
    dawid1280
    Level 9  
    Potwierdzam kod silnika to AVB
    dawid1280
    Level 9  
    Ponawiam prośbę o schemat do podłączenia modułu komfortu, jeśli ktoś ma to byłbym bardzo zobowiązany. Moduł w drodze, tak że czekam z niecierpliwością.