Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Elektrownia wiatrowa na ok 30 - 40W

Kanios-90 12 Jun 2015 14:13 1656 10
    Kanios-90
    Level 2  
    Witam. Chciałbym postawić wiatrak do napędzania pompy wody.
    Pompa zasilana jest z 12V i pobiera ok 2,5A do 3 A max.
    Nie potrzeba mi akumulatora do gromadzenia energii. Pompka może działać tylko wtedy jak jest wiatr, będzie nieco napowietrzać stawek.
    Nie wiem jaki silnik wykorzystać aby otrzymać te ok 35W.
    W planie mam budowę wiatraka tradycyjnego, najlepiej o dwóch lub trzech śmigłach.
    Możecie mi polecić jakiś silniczek do tego celu i ewentualnie pomóc nieco w budowie ?
    Za wszelką pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam.
    tomek122
    Level 22  
    Ale to jest bez sensu. Gdy jest wiatr to dzięki falom, staw jest już wystarczająco napowietrzany.
    Kuniarz
    Moderator of Designing
    tomek122 wrote:
    Gdy jest wiatr to dzięki falom, staw jest już wystarczająco napowietrzany.

Zimą, pod lodem też ? :-)
    kortyleski
    Level 43  
    Turbina welolopatkowa ma wyższe obroty, Można wykorzystać dowolny silnik dc
    Kanios-90
    Level 2  
    Nie chce w tym temacie pisać o tym czy jest mi to potrzebne czy nie ;) lubię majsterkowac. Pompa ma za zadanie napowietrzac wodę, woda będzie spadać po kaskadzie co uatrakcyjni stawek. :-)
    A czy przypadkiem turbina wielołopatkowa nie ma mniejszych obrotów niż turbina np. dwu-łopatkowa??
    Dowolny silnik DC ? Chyba pierwszy, lepszy może nie wydolić prądowo? ;)
    JESIOTR1
    Level 33  
    Zrób coś takiego - w porywach ponad 100W.
    Elektrownia wiatrowa na ok 30 - 40W
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    Nie lepiej zbudować wiatrową pompę wodną? Żadnej elektryki w niej nie ma, czysta mechanika. A działanie takie samo.
    kortyleski
    Level 43  
    Turbina znana z amerykańskich filmów o dzikim zachodzie kręci się już przy słabym wietrze i to dość szybko. Ale z kolei z tym silnikiem to trochę za szybko napisałem. Oczywistym jest ze moc silnika /pradnicy musi być adekwatna do mocy pompy. Tylko.... Silnik dc potrzebuje sporego momentu obrotowego by wystartować jako pradnica. Myślałeś o turbinie pionowej?
    Kanios-90
    Level 2  
    Nie zastanawiałem się nad turbina pionową. Szczerze tp nie bardzo mam na nią pomysł.
    Jesiotr1 - co to za silnik ??
    Arturaws - nie mam za bardzo miejsca na taki wiatrak. Chyba musi on być niski? Praktycznie na ziemi ?
    Może lepiej byłoby użyć pompy na 230V ?
    Mam silnik od pralki tyle że nie umiem nic przewijać oraz chciałbym zrobić to jak najmniejszym kosztem.
    Pozdrawiam.
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    A dlaczego ma być niski? http://www.astar05.pl/wind/
    Kanios-90
    Level 2  
    Bardzo dziękuję za link ;)