Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Computer Controls
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung LE32B650T2W - nie startuje PFC

12 Cze 2015 15:09 4011 32
  • Poziom 37  
    ... bo nie ma zasilania FAN7530, a w efekcie +B wynosi 290V , a podświetlenie ani nie mrygnie. Na płycie BN44-00261A jest tranzystorek QB801, który ma włączać owo zasilanie, czyli napięcie ok. 16V z CM804. W momencie włączenia do sieci zdąży się na jego E pojawić ok 3V, po czym od razu spada do 0,7V skutkiem takiej samej wartości na bazie. Najprawdopodobniej działa jakieś zabezpieczenie obsługiwane przez pobliski KIA393, ale mam za mało doświadczenia, żeby to szybko wytropić- o pomoc więc proszę. Transoptor się otwiera, ale za zmierzonym 1k RB814 jest już tylko w/w 0.7V.
  • Computer Controls
  • Poziom 39  
    Jak wymusisz zasilanie, PFC pracuje prawidłowo ?
  • Computer Controls
  • Poziom 43  
    SERVICE-AV napisał:
    Jak wymusisz zasilanie, PFC pracuje prawidłowo ?

    A nie lepiej od drugiej strony podejść? Czyli odłączyć i sprawdzić co się w ogóle pojawia na pinie kolektora?

    Schemat maryann widziałeś?
    Jakiś problem, aby wzmacniacz operacyjny zneutralizować, skoro uważasz, że ci wadzi??
    Najwyżej będzie jakieś bum, albo obłoczek dymu. ;)
    A może po prostu masz zwarcie na FAN7530? ;)
  • Poziom 37  
    Nie lubię dymu. Zwarcie na FAN nie pozwoliło by na chwilowe 3V i mam 850mV na Metexie. Z resztą zdążyłem go podmienić i nic. Schemat mam z elektrody...
  • Spec od monitorów
    Zacznij od sprawdzenia (po wylutowaniu jednym końcem) owych oporników > 1M ( * R803-R806 )
    * lepszy SM z rozrysowana struktura 393 i rola pinów na Link
    - UB802 pin.1 wyj. / pin.2-3 odpowiednoi (-) i (+) wzm.róznicowego
    - rola QB802/803

    Samsung LE32B650T2W - nie startuje PFC
  • Poziom 43  
    lisek napisał:
    Zacznij od sprawdzenia (po wylutowaniu jednym końcem) owych oporników > 1M ( * R803-R806

    A co one mają do pracy QB801 i faktu, że PFC podobno w ogóle nie drgnie
    lisek napisał:
    * lepszy SM z rozrysowana struktura 393 i rola pinów na Link

    Naprawdę? Ten z naszej bazy obejrzałeś sobie?
    lisek napisał:
    UB802 pin.1 wyj. / pin.2-3 odpowiednoi (-) i (+) wzm.róznicowego

    No fakt! Przepraszam, ale to nawet przeciętny elektronik powinien wiedzieć. ;)
    lisek napisał:
    rola QB802/803

    No jaka lisku?? Wytłumaczysz? Jak również zasadę działania całej reszty.
    Popisz się (sobie), zamiast durnowate obrazki wklejać. ;)
    Tylko jak dla amatora tłumacz wszystko po kolei, choć to dział dla fachowców.
  • Spec od monitorów
    Kol. mirex za odpowiedz na wszystkie "wycinki" z mojego postu tylko to jak to dawniej bywało : Link_ ... i wężykiem Jasiu
    Cytat:
    bo nie ma zasilania FAN7530, a w efekcie +B wynosi 290V , a podświetlenie ani nie mrygnie.
  • Poziom 43  
    lisek napisał:
    Kol. mirex za odpowiedz na wszystkie "wycinki" z mojego postu tylko to jak to dawniej bywało : Link_ ... i wężykiem Jasiu
    Cytat:
    bo nie ma zasilania FAN7530, a w efekcie +B wynosi 290V , a podświetlenie ani nie mrygnie.


    Rozumiem, podkulić ogon i w nogi, gdy się wskaże pewne rzeczy. ;)
    A już myślałem, że się czegoś nowego dowiem, nauczę, że masz jakiś konkret, którym uzasadnisz choćby poradę o tych rezystorach. ;)
  • Spec od monitorów
    Jeden z wielu tematów o FAN7530 na tym forum Link
    Cytat:
    * Fraza: FAN7530 close Znaleziono 36 wyników(0,34 s)
  • Pomocny post
    Poziom 33  
    maryann napisał:
    Najprawdopodobniej działa jakieś zabezpieczenie obsługiwane przez pobliski KIA393


    Możliwe. Podstaw KA431 w jego aplikacji. Powodzenia!

    Zbyszek
  • Poziom 43  
    Pewnie. Można. Można wiele elementów podstawiać na zasadzie "na dwa uda".
    maryann napisał:
    Transoptor się otwiera, ale za zmierzonym 1k RB814 jest już tylko w/w 0.7V.

    Uważasz, że to KIA431 jest temu winny? A co mu jest, że tylko 0,7V się pojawia? A przed nim jeszcze jest 10k. ;)

    Lisek się wymigał od odpowiedzi "jak to działa". :) Zerknął na jedno forum, drugie, do swoich przepastnych danych i wyszły mu oporniki. :) Niewykluczone, że trafił. :)
    Może Ty spróbujesz wyjaśnić? ;)

    Tylko po co te wszystkie dywagacje, skoro brak odpowiedzi na podstawowe pytanie, które zadałem?
    Bo jeśli napięcie tam jest za małe, to po co dyskutować o LM393 i elementach w jego aplikacji?

    Jeśli natomiast jest poprawne, to w praktyce dwa testy dadzą odpowiedź, gdzie jest usterka.
    Czy od strony kontroli 300V i PFC (oporniki liska), czy z tej drugiej.

    Przym możliwe też, że maryannowe dotychczasowe pomiary można całkiem pominąć, jako nic nie wnoszące, a naprawiać przez podstawianie tego, co u innych się psuło. :)

    Tylko po co? Skoro nic się przy okazji nie nauczy człowiek.

    To znaczy wiem, wiem ... niedawno ktoś pisał ... coś w stylu ... po co ta dyskusja, kupiłem płytę, skasowałem klienta, zarobiłem, telewizor działa. ;)
    A zatem forum ma tylko pomagać w "krojeniu" klientów? ;)
  • Poziom 33  
    Nie doczytałem tego ostatniego zdania. Trzeba zatem ustalić czy ten transoptor na prawdę się otwiera czy też nie, bo 0.7V to się raczej nie otwiera jak na kolektorze jego jest 16V lol.
  • Poziom 43  
    zbyszekskibinski napisał:
    jak na kolektorze jego jest 16V

    Ne wiadomo, czy jest. I o to właśnie chodzi na dzień dobry.
    Napisane zostało:
    Cytat:
    Na płycie BN44-00261A jest tranzystorek QB801, który ma włączać owo zasilanie, czyli napięcie ok. 16V z CM804.

    Dla mnie to tylko teoretyczne rozważania maryanna.

    zbyszekskibinski napisał:
    Trzeba zatem ustalić czy ten transoptor na prawdę się otwiera czy też nie, bo 0.7V to się raczej nie otwiera

    Teoretycznie możliwe, bo pomiar był za rezystorem RB814, a nie przed. ;)
    Wyobraź sobie, że ZD801 ma zwarcie, czy też dostaje go po przekroczeniu (na przykład) 3V. ;)
  • Poziom 33  
    Autor za dużo teoryzuje więc a za mało podaje faktów, tak więc dalsze prowadzenie tego tematu jest bezcelowe do czasu aż się odezwie i napisze jakie są dokłądnie napięcia i gdzie.
    Pozdr.
  • Poziom 37  
    mirex napisał:
    zbyszekskibinski napisał:
    Trzeba zatem ustalić czy ten transoptor na prawdę się otwiera czy też nie, bo 0.7V to się raczej nie otwiera

    Teoretycznie możliwe, bo pomiar był za rezystorem RB814, a nie przed.
    Pomiar był i przed i za rezystorem RB514; stąd wiem że transoptor się "otwiera". Więc za nim jest to samo napięcie, co przed nim; a do 0,7 spada na owym rezystorze(tylko już się nie mędrkujcie, że na rezystorze jest napięcie, a nie spadek napięcia... :wink: ). Pomierzę sobie co sie dzieje dalej i wcześniej i napiszę. Czy mogę swobodnie włączać płytę odpiętą od świetlówek?
  • Poziom 43  
    maryann napisał:
    Pomiar był i przed i za rezystorem RB514; stąd wiem że transoptor się "otwiera". Więc za nim jest to samo napięcie, co przed nim;

    Czekamy na wyniki z za i z przed ... transoptora.
    maryann napisał:
    a do 0,7 spada na owym rezystorze(tylko już się nie mędrkujcie, że na rezystorze jest napięcie, a nie spadek napięcia... :wink: )

    Będziemy mędrkować ... pisz po ludzku. :)
    Bo na owym rezystorze to spada - zakładając, że wcześniej jest normalne - około 16V. ;)

    Na rezystorz maryannie jest i napięcie, i spadek napięcia. Zależy, gdzie miernik przyłożysz. ;)
    maryann napisał:
    Pomierzę sobie co sie dzieje dalej i wcześniej i napiszę

    Na to dalej, owszem, czekamy. Ale bardziej nas obchodzi na razie, co się dzieje wcześniej. :)
    A także co się dzieje po odłączeniu LM393. ;)
    maryann napisał:
    Czy mogę swobodnie włączać płytę odpiętą od świetlówek?

    W zasadzie możesz. Tylko zależy, co to dla ciebie znaczy "swobodnie".
    Możesz też po prostu zablokować trwale sam inwerter, jeśli chodzi ci o ewentualne niebezpieczeństwo z pracą przy WN lub obawy o uszkodzenia w inwerterze. Możesz odpiąć PFC od inwertera lub możesz zrobić i jedno, i drugie.
  • Spec od monitorów
    A może prozaicznie QP802s jest "uszkodzony" ? (':D')

    _______________________
    Gwoli wyjaśnienia

    Cytat:
    - pin 7 of ICKIA393 UB802 - triggers INV_UVLO which in turn drives Inverter On/Off;
    - pin 16 of SEM2006 UI801 - signal for ON_OFF of UI801 oscillator of inverter circuitry
    - pin 17 of SEM2006 UI801 - FAIL detect of inverter / *lamps

    The UB802 is a comparator circuit Dual, or double, which
    - monitors the source PFC through the voltage divider formed by R803, R804, R805 and R806, as well as
    - monitors to the order of Power On/Off, the result of this comparison INV_UVLO is applied to the Anode of the light emitting diode Led of the optocoupler PC803S, this light-emitting diode Led to be in driving to achieve that the phototransistor of the mode of driving by applying the pulse INV_ON to the oscillator circuit, if there is any problems with the oscillator circuit begins to generate the PWM pulses to the Inverter circuit in operation

    Something ..., is that the order INV_ON has a delay of approximately 6 sec. with respect to the order of Power On/Off, this delay comes from the Microcontroller, so when we press the power switch, the Led of standby (Standby) changes its state, it appears the audio, video, and after you light the lamps, this is the correct sequence of power-on


    Podobnie zbudowany BN44-00260a/ BN44-00289b

    Układ UB802 / wzm. róznicowy > zasada pracy znana Link_ np.
    pin.2 wej. (-) odwracające z KIA431, jakie tam masz napiecie ?
    pin.3 wej.(+) nieodwracające z dzielnika : "drabinki RB803-806) i ... , jakie napięcie ?
    pin.1 wyjście ? jakie i co powinno byc na wyjściu

    Samsung LE32B650T2W - nie startuje PFC
  • Poziom 37  
    Szopki se ze mnie robi... Dwa razy się włączyło zasilanie FAN i było aż do wyłączenia za drugim razem zdążyłem co-nieco zmierzyć, ale zastanawia mnie co innego- czy 393 może "świadomie" dusić +16V, którym jest zasilany?
  • Poziom 33  
    lisek napisał:
    A może prozaicznie QP802s jest "uszkodzony" ? (':D')



    Wystarczy wylutować jego nogę ósmą aby się dowiedzieć (KIA393), bo ponoć z tego co pisze maryanek na E QB801 jest napięcie bliskie zera a układ sterujący od PFC juz podmienił
  • Poziom 25  
    Witam
    Przy włączeniu i sprawnym P-ONOFF (pin1) ma załączyć się UM801S (STR-W6252) i podać napięcie na CM804. Jeżeli brak- szukać przyczyny (opór 4,7R, DM802, ewentualne zwarcia w tej gałęzi). Jeżeli jest (pisał o pomiarze na kolektorze QB801 mirex)- brak wysterowania QB801 lub zwarcie za nim. Osobiście włączyłbym opór rzędu kilku do kilkunastu Ω między kolektor a emiter QB801 aby się przekonać czy na emiterze pojawi się napięcie i czy PFC (FAN7530) wystartuje. To tyle moich przemyśleń.
  • Poziom 43  
    maryann napisał:
    Szopki se ze mnie robi

    A ja myślę, że to ty z nas sobie szopki robisz. ;)
    Po raz kolejny pokazujesz - w dziale dla zaawansowanych elektroników i serwisantów - że nie znasz zasady działania tranzystora i najprostszego stabilizatora napięcia. O wzmacniaczu operacyjnym nawet nie ma o czym gadać.
    Zresztą zasada działania tyrystora też by się tu przydała. ;)
    I jeszcze masz pretensje, chociaż właściwie nic nie robisz, co ci się tutaj sugeruje!!
    maryann napisał:
    Dwa razy się włączyło zasilanie FAN i było aż do wyłączenia za drugim razem zdążyłem co-nieco zmierzyć

    Widzimy, słyszymy i czujemy te pomiary. ;)
    Tylko ... one nas nie interesują, wtedy gdy zasilacz działa. ;)
    maryann napisał:
    ale zastanawia mnie co innego- czy 393 może "świadomie" dusić +16V, którym jest zasilany?

    Nieświadomie też chyba może. ;)
    alvin napisał:
    Osobiście włączyłbym opór rzędu kilku do kilkunastu Ω między kolektor a emiter QB801 aby się przekonać czy na emiterze pojawi się napięcie i czy PFC (FAN7530) wystartuje. To tyle moich przemyśleń.

    Były już podsuwane pomysły z uruchomieniem "sztucznym". Sposobów zresztą jest więcej. :)
    Tylko autor stwierdził, że
    maryann napisał:
    Nie lubię dymu.


    ___________
    Tylko nie zwieraj maryann wszytkich trzech nóżek tranzystora. ;) :)
  • Poziom 37  
    Tyrystora, mówisz...? Co go tylko wyzwala?
    Transoptor włącza poprawnie, zasilanie +16V poprawne; kontrola napięcia PFC nie ma wpływu na niedziałający obwód... Więc układ wyłącza się sam z siebie lub z powodu obciążenia, choć czasem zadziała. Podpowiesz coś jeszcze?
  • Poziom 43  
    maryann napisał:
    Tyrystora, mówisz...? Co go tylko wyzwala?

    LM393.
    maryann napisał:
    kontrola napięcia PFC nie ma wpływu na niedziałający obwód..

    Na jakiej podstawie tak twierdzisz??
    maryann napisał:
    Więc układ wyłącza się sam z siebie lub z powodu obciążenia,

    Który układ? Zasilacz? To skąd -podobno - poprawne 16V przy przeciążeniu?
    No co miałoby go przeciążać? I dlaczego to miałby być jakiś problem przy testowaniu zasilacza?
    Czy mówisz "uklad", a myślisz o jakimś fragmencie funkcjonalnym całości?
    maryann napisał:
    Podpowiesz coś jeszcze?

    Jasne. Teorię (podstawową) działania wzmacniacza operacyjnego trzeba opanować i najlepiej zrobić sobie tabelkę stanów na nim.
  • Poziom 37  
    mirex napisał:
    maryann napisał:
    Tyrystora, mówisz...? Co go tylko wyzwala?

    LM393.
    Sam z siebie? Żyje własnym życiem, sugerujesz? Może myśli i ma sumienie? Czy zepsuty... po prostu?
    mirex napisał:
    maryann napisał:
    kontrola napięcia PFC nie ma wpływu na niedziałający obwód..

    Na jakiej podstawie tak twierdzisz??
    Bo jest podłączony pod II połówkę 393; poza tym nie ma napięcia PFC.
    mirex napisał:
    maryann napisał:
    Więc układ wyłącza się sam z siebie lub z powodu obciążenia,

    Który układ? Zasilacz? To skąd -podobno - poprawne 16V przy przeciążeniu?
    Zasilacz sterownika PFC, czyli QB801 oraz elementy w jego B i E. 16V mam na kolektorze oraz przed i za wtórną stroną(na C i E, p.3 i 4) transoptora.
  • Poziom 43  
    maryann napisał:
    Sam z siebie? Żyje własnym życiem, sugerujesz? Może myśli i ma sumienie? Czy zepsuty... po prostu?

    Niekoniecznie, choć i ta wersja, że zepsuty, jest możliwa.
    Tak samo, jak i każdy inny element w aplikacji LM393. ;)
    maryann napisał:
    Bo jest podłączony pod II połówkę 393; poza tym nie ma napięcia PFC.

    I co z tego, że pod drugą??
    Jak to nie ma? Przecież jest jakieś. ;)
    maryann napisał:

    Zasilacz sterownika PFC, czyli QB801 oraz elementy w jego B i E. 16V mam na kolektorze oraz przed i za wtórną stroną(na C i E, p.3 i 4) transoptora.

    No to czym to PFC ma być przeciążone? W dodatku od czasu do czasu nie jest. ;)

    mirex napisał:
    Teorię (podstawową) działania wzmacniacza operacyjnego trzeba opanować i najlepiej zrobić sobie tabelkę stanów na nim.


    Jak za trudne, to sztuczki robić takie, żeby było wiadomo, dlaczego za RB814 robi się 0,7V. ;)

    Rusz tym, co masz na karku.
    Skoro od czasu do czasu włącza się, wszystko działa poprawnie, to masz przecież minimalną szansę, że coś się uszkodzi. Naprawa wygląda w takim razie na lekką, łatwą i przyjemną.

    No ale ... jak mamy takie "perpetum mobile" (samo się zasila, samo kontroluje, samo wyłącza), a jak już "nie zadziała", to nie ma tam co mierzyć (bo po co??), i - choć kilkakrotnie podpowiadali - nie ma "pomysła" na to perpetum mobile (choć też podsuwali), to i efekty mamy - tydzień minął, a temat na drugą stronę wskoczy. ;)
  • Poziom 37  
    OK, mam już 378V za każdym razem; podświetlenia nadal wcale...
  • Poziom 43  
    maryann napisał:
    OK, mam już 378V za każdym razem;

    A skąd się wzięło?
    maryann napisał:
    podświetlenia nadal wcale...

    No i znowu mamy zgadywać, co jest, a czego nie ma??
    Bo że lampy nie świecą, to chyba żadna informacja!

    Pewnie sztuczkę zrobiłeś i inwerter zablokowany z LM393. ;)
  • Poziom 33  
    maryann napisał:
    Mniej-więcej tak. Wymieniłem 431 na taki http://sklep.aswo.pl/karta/30008996-tl431samf2-smd-sot23-vestel,1932403.html i nie mam UVLO.


    A przed wymianą miałeś? Być może 431 był rzeczywiście uszkodzony tak jak podałem, ale dalej nie działa wzmacniacz operacyjny, podstaw go również dla pewności jeżeli uznasz, że opory w jego nodze 5-tej są prawidłowe (wylutuj każdy i pomierz osobno RB803-6)
  • Poziom 43  
    maryann napisał:
    Mniej-więcej tak. Wymieniłem 431

    Czyli tylko wymiana TL431 spowodowała każdorazowy start PFC, czy jeszcze jakiś "trik"?

    Jeśli już to PFC startuje, to gdzie tabelka ze stanami na LM393? ;)
    Oczywiście możesz go wymienić, ale jaki to ma sens - znowu czekać na "paczkę", lutować i ... nic się nie zmieni, ;)

    Powiadasz, że masz 378V... To nie jest rewelacja,  mogłoby być więcej. Choć niektóre z tej serii miały niewiele ponad 380.
    Ale jeśli masz dwa "baboki"? I w regulacji PFC, i w jego kontroli? ;)

    zbyszekskibinski napisał:
    podstaw go również dla pewności jeżeli uznasz, że opory w jego nodze 5-tej są prawidłowe (wylutuj każdy i pomierz osobno RB803-6)

    Chciałby zauważyć kolego Z., że to samo napięcie (no dobra, prawie to samo ;) ) jest wykorzystywane do drugiego wzmacniacza. A on działa już poprawnie podobno. ;)

    Przeczę sobie, bo poprzednio też pisałem o rezystorach?
    Niezupełnie - BOWIEM teoretyzuję, bo tylko to zostało po "zalewie pomiarów i informacji" od maryanna. ;)
    zbyszekskibinski napisał:
    A przed wymianą miałeś?

    A skąd, skoro napięcie zasilania LM393 gdzieś się gubiło? ;)