Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nie działa internet po połaczeniu pod drugi router

Sdunek 13 Jun 2015 10:51 2043 7
  • #1
    Sdunek
    Level 8  
    Witam wszystkich


    Od dłuższego czasu mam problemy z internetem

    Może na początek wyjaśnie jak wygląda moje połączenie.

    Mam internet z UPC 90mb/s , i router Thomson TWG870U (taki UPC mi dało)

    Wszystko pięknie działa na thomsonie 90mb/s jest ale problem w tym, że w domu musze mieć 2 routery i 2 sieci .

    Stąd pojawia się Linksys WRT120N połączony LAN Thomsona do WAN linksysa kablem ethernet rj45 oczywiście .



    I tutaj jest problem, kiedy kabel, któy wychodzi z thomsona podłącze do linksysa czasem jest internet czasem nie ma ogolnie wygląda to tak
    - Nie ma w ogóle internetu na linksysie , to go ciągle resetuje i czasem zaskoczy
    -Czasami zaskoczy i pochodzi chwile z nijaką prędkością i wysypie się i nie ma .
    - Jest i bardzo się muli np ; jak robie speedtest strzałka na tym liczniku idzie szybko do gory pokazując np 50mbs i spada ciągle w dół aż do zera a uploadu nie chce zmierzyć (tak jest nie tylko na speedtest.net)
    -Ostatnio miałem coś takiego , że download byl z prędkością 90mb/s a upload 0,01

    Ogólnie to ta dioda na routerze nie wiem jak ona sie dokładnie nazywa ale taka planetka :) nie świeci , a jak jest internet czaem miga bardzo szybko a czasem wolno miga ale zdarzało się tak, że świeciła światłem ciągłym , nie migała w ogóle i internetu wtedy nie było
    Jednak czasami zdarza się, że chodzi z taka prędkością jak powinien czyli DL90 Up10 mb/s np. ostatnio przez caly kwiecień i maj internet chodził z taką prędkością jak na thomsonie (podobnie miałem w zeszłym roku ,że przez jakieś 3,5 miesiąca chodził dobrze i nagle przestał)

    Dodam jeszcze kolejną bardzo dziwną sprawę mianowicie : jeżeli podłączam ten kabel z lan thomsona który idzie, (ten kabel ma jakieś 70 metrów długości) to kiedy już go podłączę nie do routera linksys a prosto do komputera to w ogóle system nie widzi podłączonego kabla dopiero po jakimś czasie czasami po paru minutach a czasem nawet po godzinie system nagle zacznie identyfikować i jest internet(wystarczyło, że wyłączyłem komputer to już jak włączyłem go z powrotem pokazywało znowu, że kabel sieciowy nie podłączony - i tak też jest na innych komputerach , sprawdzałem już na 4 w tym różne windowsy od xp do 8.1
    Jednakże na moim starym komputerze, który jakiś czas temu sprzedałem tam był caly czas internet nie bylo czegos takiego, że podłączylem kabel i pokazywalo ze nie ma podlaczonego kabla bardzo dziwne . (karte sieciową miał zintegrowaną plyta głowna asus p5kpl am se)
    Dzisiaj chcialem podlaczyc ten sam kabel do komputera znowu , zeby wrzucić ten post to podłączyłem do mojej nowej stacjonarki kabel rj45 i oczywiśćie pokazywało ,że kabel sieciowy nie podłączony . Mineło z 20 minut i zaczał identyfikować i robił to z 3 minuty i wkońcu wyswietliło, że sieć niezidentyfikowana brak polaczenia z intenetem ( z tyłu komputera przy wtyczce internetowej paliła się tylko pomarańczowa kontrolka (i tak jest bardzo często , że pali się tylko pomarańczowa a zielona nie tak często . To podłączyłem pod laptopa i też dokładnie to samo nie mógł zidentyfikować




    Nie wiem co już z tym robić
    Wydawało by się ,że uszkodzony kabel ale skoro czasami działa nawet z pełną prędkością
    Dodam ,że wymiana tego kabla to ostatecznośc - ów kabel trochę niewymienialny
    Gdzie szukać usterki , może coś z portami lan w tym thomsonie?

    Dodam jeszcze ,że jeżeli internet załapie mi na linksysie ale sie muli np (ten speed test leci w dol predkosc caly czas podczas pomiaru) to strona konfiguracyjna thomsona tez wolno mi chodzi czasami nawet nie da sie jej wyswietlic


    Prosze o pomoc , przepraszam że aż tyle napisalem ale mam nadzieję , że w ten sposób najlepiej opiszę mój problem

    Pozdrawiam
  • #2
    dedito
    Level 39  
    No wszystko wskazuje na kabel (jaki to kabel i jaka prędkość ?) i trzeba by zrobić test:
    - pomierzyć kabel, czy nie ma zwarć, utraty ciągłości.
    - zacisnąć na nowo wtyczki używając innych żył tego przewodu (jak jest obecnie zaciśnięte?).
    - na osobnym kablu.
    Swoją drogą wg. googla te Linksysy mają za słaby zasilacz (1A) i wychodzi to przy szybkich łączach w postaci zrywania połączenia. W tym przypadku należy kupić wydajniejszy zasilacz co najmniej 1,5 - 2A.
    Ale problemy są też przy pominięciu Linksysa więc zasilacz można sprawdzić jak się rozwiąże problem z kablem.
  • #3
    Sdunek
    Level 8  
    Wtyczki juz zakladalem , druciki polaczylem ze soba kolorkami i tasma zakleilem :/ i tak wczesniej jak bylo to chodzilo z pelna predkoscia

    a jeszcze 1 rzecz mi sie przypomniala
    http://filestore321.com/download.php?id=d884854d
    ta strona mi sie otwiera czasami jak jestem podlaczony do tej sieci
    nie wyglada mi to na wirusa bo kompa skanowalem a wyswietla mi sie to co jakis czas na komputerach ktore sa polaczone z ta siecia

    masakra teraz tak sobie zresetowalem linksysa i swieci sie ta dioda od internetu tzn ciagle sie pali swiatlo ciagle , nie miga ale internetu nie ma a na thomsonie jest
  • #4
    dedito
    Level 39  
    Sdunek wrote:
    Wtyczki juz zakladalem , druciki polaczylem ze soba kolorkami i tasma zakleilem :/ i tak wczesniej jak bylo to chodzilo z pelna predkoscia

    Powinno się używać odpowiednich kolorów, a instalację wtyczki wykonywać z użyciem zaciskarki bo we wtyczce są "nożyki" które się wrzynają w żyły przewodu.
  • #5
    Sdunek
    Level 8  
    Postaram się ogarnąc zaciskarkę i zrobić to jeszcze raz ale co moge zrobić z tym ze nie moze zidentyfikowac sieci komputer jak podlacze z thomsona do pc prosto , jeszcze 2 dni temu normalnie identyfikowal wiadomo po dluzszym czasie tak jak pisalem ze wpierw pokazywal ze kabel nie jest podlaczony dopiero po paru minutach zaskakiwalo , resetowalem juz thomsona nawet do fabrycznych ustawien a potrzebowal bym teraz tego internetu zeby sciagnac plik bo poki co ratuje sie hotspotem z telefonu
  • #6
    dedito
    Level 39  
    Sdunek wrote:
    ale co moge zrobić z tym ze nie moze zidentyfikowac sieci komputer

    Czyli na innym kablu też są takie problemy?
  • #7
    Sdunek
    Level 8  
    dedito wrote:
    Sdunek wrote:
    ale co moge zrobić z tym ze nie moze zidentyfikowac sieci komputer

    Czyli na innym kablu też są takie problemy?
    Jeżeli mówimy o komputerze to na innym kablu nie ma takich problemów np jak połącze pc z linksysem ale z thomsona poki co nie mam jak spróbowac
  • #8
    dedito
    Level 39  
    Chodzi właśnie o to aby sprawdzić łącząc routery innym kablem lub łącząc komputer z thomsonem innym kablem.