Witam, zakupiłem domofon cyfral smart 5p. Wcześniej miałem Laskomex Unifon LR-3. Nie potrafię poradzić sobie z podłączeniem. Próbowałem wielu kombinacji. Załączam schemat starego podłączenia. Instalacja jest 5cio żyłowa aczkolwiek są jeszcze 2 białe nieużywane wcześniej kable. Proszę o pomoc.
Witam!
Stary domofon UNIFON UK-BM podłączenie kabli, które przy nim było:
La - brązowy
Lb - żółty
Ba - szary
0 - Niebieski
Z1 - biały
Z2 - zielony
Przy nowym, czyli Cyfral 5P
Masa - brązowy
Ring - Niebieski
Spk - szary
Mic - żółty
SW1 - biały
SW2 - zielony
Na Cyfralu po podłączeniu w/w wymienionej kolejności wszystko gra z małym mankamentem. Bardzo cichy dźwięk domofonu w domu (wręcz niesłyszalny przy maksymalnym ustawieniu) podczas dzwonienia przez osobę na dole. Na dole brak sygnały dźwiękowego w trakcie wciśnięcia guzika z numerem mieszkania. Po podłączeniu starego domofonu wszystko działa. Z góry dziękuję za poradę.
Tu masz schemat starego. Zauważ, że do wywołania zastosowano terkotkę (brzęczyk).
Teraz twoje kolory to:
La - brązowy - słuchawka
Lb - żółty - masa
Ba - szary - mikrofon
0 - Niebieski - wywołanie
Z1 - biały - przycisk otwarcia
Z2 - zielony - przycisk otwarcia
Jak widać szary masz źle podłączony, żółty też źle i brązowy. Zatem jedynie niebieski masz dobrze przyłączony oraz te dwa o przycisku otwierania (biały i zielony). Jak wszystko poprawisz, to nie będzie jedynie wywołania. Pamiętaj też o mostkach w nowym. Dla instalacji 6 żyłowej wszystkie muszą być zdjęte.
Odnośnie tej terkotki. Musisz się na coś zdecydować. Możliwości są trzy. Jeden sposób to przełożenie starej terkotki do nowego unifonu. Drugi sposób to montaż buzzera (piezo z wbudowanym generatorem). Trzeci sposób to montaż płytki generatora. Do końca jednak nie wiadomo, czy rzeczywiście zasilacz domofonowy nie wysyła też melodii. Jak mają inni sąsiedzi?
Witam,
również zakupiłem domofon Cyfral Smart-5P i chciałbym podłączyć go w miejsce starego. Niestety nie znam nazwy starego modelu, ale załączam zdjęcie podłączenia.
Nie znam się na tym, a chciałbym mieć pewność, że nic nie zepsuje. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
Dzięki, faktycznie był to Berg. Podłączyłem nowy domofon tak jak napisałeś. W słuchawce słyszę co się dzieje na dole, jednak problem w tym na dole bardzo słabo słychać co się mówi na górze, a przycisk otwierania drzwi nie działa. Dodam, że z kabla ze ściany wychodzą jeszcze dwa kabelki (czarny i brązowy), które nie były podłączone wcześniej do domofonu).
Chciałbym prosić o pomoc w podłączeniu nowego domofonu Cyfral smart 5P w miejsce starego. Załączam zdjęcie mojego starego domofonu, jednak nie znam jego nazwy ani nie ma on podpisanych wejść przewodów. Mogę tylko dodać, że ich kolorystyka od lewej do prawej to: niebieski, żółty, zielony, biały, szary, brązowy. Z góry dziękuję za pomoc.
Ten stary to GM-WO. Ma on zaciski kolejno od lewej:
słuchawka - niebieski ---> SPK
mikrofon - żółty ---> MIC
wywołanie - zielony ---> RING
masa - biały ---> MASA
zamek - szary ---> SW1
zamek - brązowy ---> SW2
Zworki ustawione tak jak dla instalacji 6 żyłowej (czyli wszystkie zdjęte).
Zgadza się, z tyłu płytki jest oznaczenie GM-WO. Niedługo będę montował nowy domofon, więc mam nadzieję że zadziała według Waszych wskazówek. Dziękuję za pomoc.
Witam serdecznie, mam problem z podłączeniem Smart-5P w miejsce starego demofonu, proszę o pomoc, jaki kabel gdzie mam podłączyć...
Stary wygląda tak :
Nie da rady, inny system. Stary był na dwa kabelki a nowy jest do systemów 4, 5 lub 6 żyłowych. Stary to unifon cyfrowy, gdzie masz ustawiany zworkami numer mieszkania. Nowy to najzwyklejszy unifon analogowy.
Kup do systemów cyfrowych, gdzie podłączony będzie za pomocą dwóch zacisków (L+ i L-). Najlepiej też Urmeta, bo innych producentów nie wiadomo czy będa pasowały. Pamiętaj też o ustawieniu numeru mieszkania (nie widać na zdjęciu dokładnie ale chyba nr 30).