Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Egzamin Zawodowy Technik Informatyk 15 czerwiec 2015 stara podstawa

Adek1243 16 Jun 2015 13:15 38763 463
    macieks89krk
    Level 9  
    usuwanie przycisku zamknij przy wylogowaniu

Kliknij przycisk Start, a następnie kliknij polecenie Uruchom.
    W polu Otwórz wpisz polecenie gpedit.msc, a następnie kliknij przycisk OK.
    Rozwiń węzeł Konfiguracja komputera, rozwiń węzeł Ustawienia systemu Windows, rozwiń węzeł Ustawienia zabezpieczeń, rozwiń węzeł Zasady lokalne, a następnie kliknij węzeł Opcje zabezpieczeń.
    W prawym okienku kliknij dwukrotnie zasadę Zezwalaj na zamykanie systemu bez konieczności zalogowania.
    Kliknij opcję Wyłączona, a następnie kliknij przycisk OK.
    don_aryu
    Level 12  
    bobson125 wrote:
    don_aryu wrote:
    Czy poprawnie będzie gdy zamiast secpol.msc skorzystam z gpedit.msc? :D

Korzystaj z tych dwóch poleceń,oszczędzisz czas

Potwierdzam, lecz u nas w szkole nie wspomnieli o secpol.msc, od razu korzystaliśmy z gpedit.msc.
    Teraz dopiero zauważyłem, że secpol.msc jet częścią gpedit.msc :|
    User removed account
    User removed account  
    tjbb
    Level 13  
    Nie łatwiej secpol.msc -> opcje zabezpieczeń -> zezwalaj na zamykanie systemu bez konieczności zalogowania - > włącz ?
    don_aryu
    Level 12  
    Diann95 wrote:
    ej, ja tych poleceń nie mam :(

Prawdopodobnie masz windows 7+, w tych systemach te komendy zostały wyłączone.

Link
    Diann95
    Level 13  
    don_aryu wrote:
    Diann95 wrote:
    ej, ja tych poleceń nie mam :(

Prawdopodobnie masz windows 7+, w tych systemach te komendy zostały wyłączone.

Link

Dziękuję, już się bałam że podstaw nie umiem włączyć :*
    don_aryu
    Level 12  
    Tylko, że część tych zasad grup będziesz miała języku angielskim :|
    Ale dasz radę! xD
    Diann95
    Level 13  
    W sumie trochę wiem, zdawałam już rok temu hahaha :D i nie potrzebne mi były żadne pojęcia, może dlatego nie zdałam O.o

Trzymam za was wszystkich kciuki dziś, jutro i pojutrze :D
    don_aryu
    Level 12  
    Łatwe zadanie jest z tym koszem:
    Prawy na kosz --> właściwości --> nie przenoś plików do kosza --> zastosuj

Poprawne opisanie problemu, rozwiązanie + screeny i za takie zadanie mamy +/- 10 punktów!
    don_aryu
    Level 12  
    Za jeden poprawny screen możesz dostać 4pkt, za podanie przyczyny 2pkt, za założenie kolejne 2pkt.

Oczywiście są to moje przypuszczenia, punktów może za takie zadanie być mniej lub więcej.

Tylko nie wiem co według nich znaczy ‘silne hasła’ czy wystarczy ustawić by hasło miało min. 6 znaków?
    Diann95
    Level 13  
    Matko, dlaczego nie poszłam na cukiernika, hotelarza albo ekonomistę tylko sobie informatyka wymyśliłam O.o
    tjbb
    Level 13  
    Według mnie powinno się zaznaczyć: Hasło powinno spełniać wymagania co do złożoności.
    abek
    Level 13  
    Diann95 wrote:
    Matko, dlaczego nie poszłam na cukiernika, hotelarza albo ekonomistę tylko sobie informatyka wymyśliłam O.o

Dziś już nic lepszego nie przeczytam chyba... Dobre! :D
    don_aryu
    Level 12  
    tjbb wrote:
    Według mnie powinno się zaznaczyć: Hasło powinno spełniać wymagania co do złożoności.

Masz rację, dzięki! :D
    tjbb
    Level 13  
    @don_aryu
    żaden problem :)
    Uciekam panowie(i panie :D ) na egzamin, papatki!
    don_aryu
    Level 12  
    tjbb wrote:
    @don_aryu

Powodzenia, zgarnij tam 90%!
    Diann95
    Level 13  
    tjbb wrote:
    @don_aryu

Powodzenia :D
    Gismot
    Level 18  
    Ogólnie test był bardzo łatwy. :) Spodziewałem się gorszego.

Wszystkie usterki naprawiłem.

don_aryu wrote:
    Czy poprawnie będzie gdy zamiast secpol.msc skorzystam z gpedit.msc?

Ja korzystałem z secpol.msc, gpedit.msc, mmc..., ale tego nie udokumentowałem w sprawozdaniu. I tak miałem zbyt za dużo screenów ;)

Dodano po 9 [minuty]:

don_aryu wrote:
    Tylko nie wiem co według nich znaczy ‘silne hasła’ czy wystarczy ustawić by hasło miało min. 6 znaków?

tjbb wrote:

Ale w teście nic nie było, aby założyć hasła. Należało skonfigurować tak aby użytkownik nie mógł podać słabego hasła np. 4 cyfrowego. Ja dodatkowo zaznaczyłem, iż użytkownik po zalogowaniu musi zmienić hasło.
    mmgr19
    Level 10  
    Gismot wrote:
    Ogólnie test był bardzo łatwy. :) Spodziewałem się gorszego.

Wszystkie usterki naprawiłem.

don_aryu wrote:
    Czy poprawnie będzie gdy zamiast secpol.msc skorzystam z gpedit.msc?

Ja korzystałem z secpol.msc, gpedit.msc, mmc..., ale tego nie udokumentowałem w sprawozdaniu. I tak miałem zbyt za dużo screenów ;)

Nigdy nie ma za dużo screenów, lepiej więcej niż za mało!( nie ma punktów ujemnych - trzeba korzystać z tego przywileju ) Ja miałam... bardzo dużo ale huk.. drukarka wydrukowała wszystko : ) Teraz czekać tylko na wyniki :)
    Gismot
    Level 18  
    mmgr19 wrote:
    Nigdy nie ma za dużo screenów, lepiej więcej niż za mało!( nie ma punktów ujemnych - trzeba korzystać z tego przywileju ) Ja miałam... bardzo dużo ale huk.. drukarka wydrukowała wszystko : ) Teraz czekać tylko na wyniki

Wiem o tym. Ale nie wiem dlaczego zapomniałem to udokumentować. :|
    Perdeq
    Level 2  
    Z tym brakiem dźwięku przy opróżnianiu kosza chodziło o zmieniony schemat dźwiękowy? W secpol i gpedit nie widziałem nigdzie opcji włączenia lub wyłączenia dźwięku opróżniania kosza. W tym zmienionym schemacie opróżnianie kosza wyglądało na przypisane prawidłowo, ale z braku innych pomysłów przywróciłem tylko standardowy schemat.
    Resztę mam raczej dobrze, wyszło mi 35 screenów i 7 zapisanych stron - mam nadzieję, że zdam. ;)
    don_aryu
    Level 12  
    Perdeq wrote:
    Z tym brakiem dźwięku przy opróżnianiu kosza chodziło o zmieniony schemat dźwiękowy? W secpol i gpedit nie widziałem nigdzie opcji włączenia lub wyłączenia dźwięku opróżniania kosza. W tym zmienionym schemacie opróżnianie kosza wyglądało na przypisane prawidłowo, ale z braku innych pomysłów przywróciłem tylko standardowy schemat.
    Resztę mam raczej dobrze, wyszło mi 35 screenów i 7 zapisanych stron - mam nadzieję, że zdam. ;)

Nie wiem jak dokładnie brzmiało to polecenie, ale w pierwszej chwili pomyślałem o:
    Panel sterowania > sprzęt i dźwięki > dźwięk > zakładka Dźwięki
    VanShooter
    Level 11  
    Dźwięk był usunięty tylko na koncie kierownika. :) Ja jeszcze zdegradowałem geodetę oraz asystenta do kont z ograniczonymi uprawnieniami. :) Co do kosza - ja zrobiłem to w secpol.msc.

Pojawi się w najbliższym czasie klucz do praktycznego?
    mmgr19
    Level 10  
    don_aryu wrote:
    Perdeq wrote:

Nie wiem jak dokładnie brzmiało to polecenie, ale w pierwszej chwili pomyślałem o:

Też tak zrobiłam, zobaczymy. Zobaczymy co będą uwzględniać w kluczu :) Z tego co rozmawiałam z nauczycielami to o to właśnie chodziło(tylko i wyłącznie), jedynie tutaj pozaznaczać w zakładce :)
    Perdeq
    Level 2  
    don_aryu wrote:
    Perdeq wrote:

W sumie też tak zrobiłem, ale zrobiłem to na koncie Administratora, jednak myślę, że to spokojnie zaliczą, bo na screenie nazwa użytkownika się nie załapała. ;)
    VanShooter
    Level 11  
    Perdeq wrote:
    don_aryu wrote:
    Perdeq wrote:

W sumie też tak zrobiłem, ale zrobiłem to na koncie Administratora, jednak myślę, że to spokojnie zaliczą, bo na screenie nazwa użytkownika się nie załapała. ;)

Ja otwierałem menu startowe aby był widoczny użytkownik ;)