Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

'Ząbek' na przebiegu napięcia odbiornika RL - tyrystorowy regulator napięcia

tariel36 15 Jun 2015 14:39 1113 6
    tariel36
    Level 2  
    Witam,
    Skąd charakterystyczny "ząbek" na przebiegach napięcia na odbiorniku RL w tyrystorowym regulatorze napięcia przemiennego?

Przebieg z zaznaczonym 'ząbkiem':
    Loker
    Level 39  
    Z przesunięcia prąd-napięcie. Tyrystor (triak) rozłącza w zerze prądu co niekoniecznie jest zerem napięcia - zwłaszcza przy odbiornikach które nie mają czysto rezystancyjnego charakteru.
    tariel36
    Level 2  
    no ok ale to nie powinien wskoczyć potem po prostu na 0 zamiast sobie odskoczyć trochę do góry i dopiero na 0?
  • Helpful post
    Loker
    Level 39  
    A o to Ci chodzi... Dzwonienie na jakimś pasożytniczym rezonansie. Zauważ, że nie jest to pojedynczy "ząbek" tylko raczej przebieg drgań gasnących (silnie tłumionych).
    tariel36
    Level 2  
    Dobra, chyba mam co potrzebowałem. Dzięki bardzo.
    jarek_lnx
    Level 43  
    Kiedy prąd spada poniżej prądu podtrzymania tyrystor sie wyłącza wzrost di/dt powoduje skok napiecia na indukcyjności (ten ostry pik w dół), później mamy tłumione oscylacje indukcyjności obciążenia z pojemnościami w układzie (tyrystora, snubbera).
    Wirnick
    Level 29  
    tariel36 wrote:
    Dobra, chyba mam co potrzebowałem.

Do tego "chyba" dodam obraz reakcji L przy zwykłej przerwie w obwodzie.