Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

samsung R480 np-r480-jab1us - Brak obrazu, potrzebny wsad biosu

bazyliusz2005 16 Cze 2015 09:49 753 9
  • #1 16 Cze 2015 09:49
    bazyliusz2005
    Poziom 14  

    Witam, jak w temacie poszukuję biosu do samsunga R480, dokładny model np-r480-jab1us, kod płyty BA41-01230A. Laptop nie daje obrazu, procesor i ram podmieniany. Bios jest dostępny na stronie producenta w formacie exe i nie chce się wypakować, ie wiem jak to ugryźć.

    0 9
  • #2 16 Cze 2015 10:10
    boro1234567
    Spec od komputerów

    Wrzuć zgrany wsad.
    Podaj pełne oznaczenie płyty.

    0
  • #3 16 Cze 2015 10:31
    PRL
    Poziom 33  

    Pozwolę sobie włączyć się do wątku z pytaniem: jeżeli plik jest większy niż pojemność kości, to którą część pliku należy obciąć?

    P.S. W załączniku plik wyodrębniony z exe ze strony Samsunga np-r480-jab1us.

    0
  • #4 16 Cze 2015 10:36
    bazyliusz2005
    Poziom 14  

    oznaczenia:
    Model: Suzhou-MI
    REV.: MP1.0
    PCB code: BA41-01230A


    bios po zgraniu ma 4MB, a podesłany przez kolegę PRL 2MB więc to raczej nie ten

    0
  • #5 16 Cze 2015 10:57
    PRL
    Poziom 33  

    Na to wygląda, że to nie ten plik, ale żadnych 4MB nie widzę.
    Tak wyglądają pliki po rozpakowaniu.
    Te *.wph mają 2 131 682.

    samsung R480 np-r480-jab1us - Brak obrazu, potrzebny wsad biosu

    P.S. Boro umie przycinać pliki, stad moje pytanie było do niego.:)
    Myślę, że producenci specjalnie kombinują z programami do aktualizacji BIOSu.
    Ten, o którym mowa program (WIN_R480R431R440_R430_Pack_01.exe), po uruchomieniu usuwa wszystkie pliki. Ustawiłem w zabezpieczeniach brak możliwości kasowania plików i zobaczyłem to, co na obrazku.

    0
  • #7 16 Cze 2015 13:59
    bazyliusz2005
    Poziom 14  

    Po wgraniu, brak reakcji na włącznik, po podłączeniu zasilacza świeci na zielono i jednocześnie miga na pomarańczowo kontrolka podłączonego zasilacza.

    0
  • #8 16 Cze 2015 15:14
    boro1234567
    Spec od komputerów

    bazyliusz2005 napisał:
    Po wgraniu, brak reakcji na włącznik, po podłączeniu zasilacza świeci na zielono i jednocześnie miga na pomarańczowo kontrolka podłączonego zasilacza.

    Popraw lutowania kości.
    Kość prawidłowo się skasowała i zaprogramowała?
    To błąd komunikacji z kością bios.

    0
  • #9 17 Cze 2015 09:55
    bazyliusz2005
    Poziom 14  

    Po wgraniu oryginalnego BIOSu nie ma takiej sytuacji, laptop włącza się bez obrazu, będę próbował wymienić jeszcze sama kość biosu (wydaje mi się, że dość długo się kasowała).

    0
  • #10 17 Cze 2015 12:15
    boro1234567
    Spec od komputerów

    bazyliusz2005 napisał:
    Po wgraniu oryginalnego BIOSu nie ma takiej sytuacji, laptop włącza się bez obrazu, będę próbował wymienić jeszcze sama kość biosu (wydaje mi się, że dość długo się kasowała).
    Sprawdzałeś po skasowaniu czy poprawnie została skasowana?
    To samo po zaprogramowaniu?

    0