Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SETRA 315 GT-HD - Migające światło wsteczne

kozak-mp3 17 Jun 2015 06:48 1656 2
Relpol
    kozak-mp3
    Level 12  
    Jutro mam się zająć taką Setrą w której rzekomo podczas jazdy same czasem zapalają się światła wsteczne. Nie dzieje się to podczas hamowania, pozostałe światła są również wtedy wyłączone więc raczej wykluczam zwarcie w lampie czy też słabą masę.

Kierowca twierdzi że zapala się jak zmienia bieg, i gaśnie jak zmienia bieg, niestety nie umie powiedzieć z którego na który bo tylko raz jechał za nim jego znajomy który to widział. Ale skąd wiedzą ze akurat przy zmianie biegu to nie wiem. Podejrzewam czujnik biegu wstecznego, z tego co już ustaliłem załącza on masę która z kolei załącza przekaźnik światła wstecznego. Nie wykluczam też przedartego kabla który może masować załączając tym samym przekaźnik.

Macie może pomysł czego się tam jeszcze czepnąć? Swoją drogą to auto to dla mnie zmora... numery kabli zmieniają się tam z każdą wtyczką...
  • Relpol
    kozak-mp3
    Level 12  
    Problem rozwiązany, dopiero teraz opisuję bo problem był tak błahy, że szybko o nim zapomniałem.

Otóż jeśli chodzi o instalację to faktycznie jest tak jak pisałem wcześniej, do czujnika dochodzi masa, załączony czujnik podaje masę na przekaźnik który z koleji załącza zasilanie światła wstecznego (może to kiedyś był automat...? bo kable są tam modyfikowane, kilka wtyczek wisi niewpiętych).

Problemem była miedziana podkładka którą ktoś założył na czujnik przez co trzpień czujnika był ledwie muskany (nie wciśnięty czujnik = włączone światło wsteczne) założenie czujnika bez podkładki rozwiązało problem.