logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie mogę otworzyć partycji dysku- muszę go sformatować

Jamezz1 17 Cze 2015 13:27 1734 5
REKLAMA
  • #1 14778820
    Jamezz1
    Poziom 2  
    Witam!

Wiem, że temat już wielokrotnie się pojawiał, próbowałem samodzielnie z tym walczyć, ale bez pomocy się chyba nie obędzie=/.

Model dysku Caviar WDC WD5000AAKS-00A7B0, pracuję na Windows 8.1

Nie mogę otworzyć partycji na dysku- po kliknięciu wyskakuje mi informacja- przed użyciem dysku musisz go sformatować, a po kliknięciu anuluj wyskakuje kolejne okno mówiące mi, że wolumin nie zawiera rozpoznawalnego systemu plików.

Z tego co już poczytałem wynika, że dysk ma system plików RAW, i wiem też że jakoś da się to naprawić. Ale jak, to już problem.

Tutaj przesyłam zrzuty z DMDE:

Próbowałem podziałać Testdisk ale bez skutku, opcja Rebuild BS po mega długiej operacji nic nie daje, wyskakuje komunikat bad sector, i jedzie od nowa.

Tutaj przesyłam jeszcze raport S.M.A.R.T.

Nadmienię jeszcze, że dysk podzielony jest na partycję, a nie mogę otworzyć tylko tej jednej na której mi najbardziej zależy.
    Próbowałem też odpalić dysk przez ubuntu livecd, ale partycji nie widzi :cry:

Powiem szczerze jest jestem w sytuacji podbramkowej, już nie mam pomysłów, a przede wszystkim nie mam w tym doświadczenia, proszę o pomoc. Dysku nie mogę sformatować bo mam na nim pliki absolutnie niezbędne.
  • REKLAMA
  • #2 14779162
    Kriomanta
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Poczytaj o programie Testdisk - możliwe że Ci pomoże

Oraz otwóz dysk w DMDE - powienien wykryć partycje

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14779208
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    W DMDE:
    PPM na partycję i przywrócenie sektora rozruchowego z kopii. Tam, gdzie masz ExCF powinno się pojawić EBCF i powinno zniknąć przekreślenie partycji, po tym zastosuj, restart i sprawdź.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14779320
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1575
    Na szybko masz dwie sytuacje:
    - part. podst. 136 GB z wol. serw2 + dysk log. 364 GB z DANE
    - part. podst. 131 GB z wol. serw2 + dysk log. 369 GB z DANE

Ja bym nie ryzykował przywracania bootsektora bez uprzedniego dokładniejszego sprawdzenia np. co się dzieje w LBA 266245308 - może dojść do zamazania danych, w ef. uszkodzenia jakiegoś pliku itd.
  • REKLAMA
  • #5 14779606
    Jamezz1
    Poziom 2  
    mati211p napisał:
    W DMDE:
    PPM na partycję i przywrócenie sektora rozruchowego z kopii. Tam, gdzie masz ExCF powinno się pojawić EBCF i powinno zniknąć przekreślenie partycji, po tym zastosuj, restart i sprawdź.

Udało się w ten sposób odzyskać dostęp do dysku. Niestety na dysku nie ma większości plików:/

WojtasJD szkoda że nie napisałeś wcześniej=/

Domyślam się, że nie ma możliwości przywrócenia poprzedniego stanu rzeczy...
    Chyba sprawa zakończy się wysłaniem dysku do wyspecjalizowanej firmy=/
  • #6 14779913
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    Masz jeszcze plik do wycofywania zmian, o ile nic nie odznaczałeś, można w tej sposób cofnąć wprowadzone zmiany. Poza tym sprawdź zawartość w DMDE obu tych partycji jeszcze. W przypadku przywrócenia tej większej trzeba przywrócić też poprzednią partycję serw2.
REKLAMA