Dzień dobry, mam problem. Otóż padł mi oryginalny układ zapłonowy CDI z dwusuwowego silnika 80cm^3, w internecie znalazłem ten sam, ale za 80zł, więc bez większego zastanowienia kupiłem jakiś "New Racing CDI" za 15zł i cewkę zapłonową za kolejne 15. Problem pojawił się dopiero po mniej optymistycznym spojrzeniu. Otóż ten moduł "New Racing" ma kilka przyłączy:
pomarańczowy -> cewka WN
czarny -> masa cewki
bialo czerwony -> impulsator
czarno czerwony -> zasilanie z cewki magneta
czarno bialy -> wyłącznik zapłonu
Jak podłącze impulsator z masą modułu to w GMP tłoka zapala się dioda wskazująca, ale, pomimo podłączenia cewki zapłonowej nie mam iskry na świecy. Silnik ten nie ma żadnej prądnicy i jedyny układ elektryczny to cewka i magnes na wale korbowym(jak to się fachowo nazywa??).
Poniżej zdjęcie jak wygląda ten oryginalny moduł i ten wspomniany "magnes z cewką".
Moje pytanie. Jak to podłączyć tak aby była iskra, i czy jeżeli ten moduł CDI wymaga zasilania, to jak je podłączyć i czy może być to prąd stały z akumulatora?
I proszę powiedzcie mi czym się różni impulsator od cewki magneta?
Z góry przepraszam za niefachowe słownictwo ale bardziej ze mnie mechanik niż elektrotechnik.
pomarańczowy -> cewka WN
czarny -> masa cewki
bialo czerwony -> impulsator
czarno czerwony -> zasilanie z cewki magneta
czarno bialy -> wyłącznik zapłonu
Jak podłącze impulsator z masą modułu to w GMP tłoka zapala się dioda wskazująca, ale, pomimo podłączenia cewki zapłonowej nie mam iskry na świecy. Silnik ten nie ma żadnej prądnicy i jedyny układ elektryczny to cewka i magnes na wale korbowym(jak to się fachowo nazywa??).
Poniżej zdjęcie jak wygląda ten oryginalny moduł i ten wspomniany "magnes z cewką".

Moje pytanie. Jak to podłączyć tak aby była iskra, i czy jeżeli ten moduł CDI wymaga zasilania, to jak je podłączyć i czy może być to prąd stały z akumulatora?
I proszę powiedzcie mi czym się różni impulsator od cewki magneta?
Z góry przepraszam za niefachowe słownictwo ale bardziej ze mnie mechanik niż elektrotechnik.