Napisałem kiedyś, że układy z rodziny C51 nie posiadają interfejsów pozwalających na programowanie i debugowanie, typu JTAG, Trace, itp. Dwa lata później, cytujesz moje słowa, rozpoczynając na nowo dyskusję i przeciwstawiasz mojej wypowiedzi układ, któremu zmieniasz oznaczenie, dokładając swoje teorie niezgodne z prawdą. Kiedy pytam o cel tej wypowiedzi, Ty piszesz coś takiego:
R-MIK wrote: Widzę, ze kolega nie wie po co były produkowanie procesory "piggyback".
Wiem po co były układy w obudowie piggy-back, ale nie wiem jaki to ma związek z moją wypowiedzią ne temat JTAG i Trace. Dlatego proszę o odpowiedź na moje pytanie. Konkretnie, bez gdybania, zgadywania, teoretyzowania i podawania informacji niezgodnych z prawdą.
R-MIK wrote: Były 8051 (jeden mam 80154 umożliwiające prace krokową. Nie znam szczegółów, podobno były niepublikowane instrukcje (coś jak BREAK dla AVR). Aby otrzymać ich opis, trzeba było podpisać umowę z Intelem. Procek, który posiadam pochodzi z z emulatora z praca krokową.
80154 - nie ma i nie było takiego mikrokontrolera. Był produkowany M85C154.
M85C154, w swojej konstrukcji posiadał możliwość pracy krokowej tak samo jak każdy inny uC, czy układ synchroniczny. Problem polega na tym, że przy minimalnej prędkości zegara 1MHz, nie można wstrzymać programu, nie można dostać się do rejestrów CPU ani peryferiów, a percepcja człowieka nie nadąża ze śledzeniem wykonania programu w takim tempie. Nie ma to nic wspólnego z debugowaniem, o którym pisałem.
Podobno były niepublikowane instrukcje? Albo były, albo nie. Jeżeli nie znasz szczegółów, to po co zmyślasz? To jest forum techniczne, nie wróżbiarskie.
Emulator z pracą krokową to urządzenie, które jest trochę bardziej skomplikowane niż goły uC. Przywoływanie go w celu wykazania możliwości debugowania rdzenia, który nie posiada takiego mechanizmu jest pozbawione logiki.
Odpowiesz czy się obrazisz jak w innych tematach?