Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki nisko awaryjny telewizor kupić do 2000 zł?

imperratorr 19 Jun 2015 18:00 6348 11
    imperratorr
    Level 8  
    Witam,
    poszukuję telewizora w rozmiarze 36-42 cale do ok. 1500 zł (max 2000). Głównie chodzi mi o to by był to telewizor o niskiej awaryjności i wytrzymał z parę lat (choć wiem, że w dobie "jednorazowych" TV może być to ciężkie). Zdaję sobie sprawę, że każdy model może okazać się bublem ale niektóre z nich okazują się nimi zdecydowanie częściej. Drugą ważną rzeczą jest to by telewizor posiadał przyzwoite kąty widzenia, gdyż często zasiada przed nim więcej osób. Dobrze by było gdyby przyzwoicie spisywał się w mocno nasłonecznionym pokoju, ponieważ w godzinach południowych często pada na niego dużo światła słonecznego (ale bez tego też się obejdzie - zwłaszcza gdy ma się to odbyć kosztem koloru, bo jest on włączony głównie wieczorem). Inne rzeczy są raczej mniej ważne choć oczywiście im lepszy obraz tym lepiej. Wi-Fi też bym nie pogardził ale to już nieobowiązkowe. Najważniejsze dla mnie to wytrzymałość, dobre kąty widzenia i przyzwoity obraz jak na tą cenę. Inne dodatkowe opcje nie są żadnym wymogiem ale jak się pojawią to nie będę narzekał (choć czasem nawet lepiej jak zbyt dużo ich nie ma bo jest mniej rzeczy do zepsucia ;) )

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? ok. 20m2
    2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? - ok. 3,3m
    3. Ile osób zasiada przed telewizorem? - 1-5
    4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? - również bokiem
    5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? - stać
    6. Jak słońce świeci w pokoju? - dość mocno w południe ale później nie ma problemu
    7. Jaki masz obecnie telewizor? - brak
    8. Co chcemy aby telewizor posiadał? - nic specjalnego, ma być mało awaryjny i mieć przyzwoity obraz, dobrze gdyby miał Wi-Fi
    9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? - naziemna telewizja cyfrowa
    10 .Jakie urządzenia? - czasem pendrive'a/telefon, ewentualnie laptop
    11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? - ok. 5h
    12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? - nie miałem jak porównać dlatego bez różnicy
    13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? - kryminalne/akcji
    14. Czy zamierzasz serfować po internecie? - raczej nie
    15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? - obecnie nie posiadam konsoli, może w przyszłości dlatego na razie nie
    16. Preferencje co do marki? - brak
    17. Preferencje co do wielkości? - 36-42 cale
    18. Co Cię denerwuje w telewizorach? - gdy stoją niestabilnie
    19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? - zdecydowanie wieczorami
    20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? - max 2000zł
    21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne - lepiej nie

PS. Czytałem, że podobno telewizory LG są zazwyczaj najmniej awaryjne. Czy to prawda?
    Pytam bo znalazłem taki: LG 42LB5800, polecacie?

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź ;)
    kameleon11116
    Level 26  
    Witam
    Jedno jest pewne wielkość TV całkowicie źle dobrana do odległości oglądającego od TV
    Telewizor będzie na pewno minimum ful HD czyli 1920x1080
    Jaki nisko awaryjny telewizor kupić do 2000 zł?
    imperratorr
    Level 8  
    Zmierzyłem dokładnie odległość i wyszło mi 3,3m, sorry za błąd ale wcześniej podałem na oko, już edytuje. No ale wychodzi ze te min. 40 cali powinno być, 46 cali może się nie zmieścić dlatego zostawiam rozmiar
    kameleon11116
    Level 26  
    imperratorr wrote:
    Zmierzyłem dokładnie odległość i wyszło mi 3,3m, sorry za błąd ale wcześniej podałem na oko, już edytuje. No ale wychodzi ze te min. 40 cali powinno być, 46 cali może się nie zmieścić dlatego zostawiam rozmiar

Nie tak zinterpretowałeś tablicę ;) przy twojej odległości wychodzi 80 cali (1920x1080) :D
    Skoro się nie zmieści ;) :D niech wymiar zostanie.
    Taki żarcik :D(
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    internick
    Level 35  
    LOCOLOCO wrote:
    ...Philips 42PFS7109 z ambilightem...

Czytałem o tym TV trochę. Opinii to on za ciekawych nie ma:

"Kupiłem go zachęcony testami na forum i w dużej mierze, przez napalenie się na ambilight. Przełączanie kanałów, nawigacja po menu i smart dołączonym pilotem to jakaś porażka, pilot raz reaguje, raz nie a innym razem reaguje dopiero po kilku sekundach. Co śmieszniejsze sterując aplikacją ze smartfona lub zaprogramowanym pilotem logitech harmony 300 jest sporo lepiej, ale i tak nie ma szału. Po przełączeniu kanału wyświetla się logo stacji i opis nadawanego programu i w tym czasie obraz po prostu się tnie jak jakaś gra na starym kompie. Obraz chyba w miarę dobry, jeszcze go nie kalibrowałem bo nie mam za bardzo czasu aby usiąść i poświęcić kilka godzin na ustawienia. Aha, kanały domyślnie mają przypisane numery, po godzinie szukania opcji zmiany numeru na taki jak ja chce, nie znalazłem takiej opcji. Jedyna co można zrobić to dodać kanały do listy ulubionych i tam je posegregować według swoich preferencji. TV podłączony jest przewodem ethernetowym do rutera dla stabilności połączenia z internetem, co i tak nie pomaga, przy oglądaniu serialu na TVN player w trakcie przerwało połączenie i wywaliło główne menu do konfiguracji połączenia (kilka razy). Zdenerwowany włączyłem serial na starszym BLURAYU samsunga ze smart podłączonym w ten sam sposób do tego samego routera i wszystko śmigało od początku do końca aż miło. "

"Kupiłem TV w sierpniu 2014 r. i od początku były jazdy ze SmartTV - nie można było ustanowić połączenia (WIFI czy też po kablu, bez różnicy), więc zgłosiłem temat Philipsowi. Panowie z serwisu działali chyba po omacku - najpierw wymienili płytę główną, na miejscu, w domu. Nie pomogło - zabrali sprzęt ze sobą. Po 2 tygodniach przywieźli twierdząc, że jest ok. Nie było, tym razem ustawienia netu po odłączeniu zasilania się kasowały. Znowu zgłosiłem temat Philipsowi. 3 miesiące (sic!) zajęło im podjęcie rozmowy i rozpoczęcie procesu serwisowania. Znowu serwis zabrał TV. Okazało się, że było złe oprogramowanie serwisowe! Masakra. Jak by tego było mało kanały przełączają się czasami samoczynnie, do momentu w którym przerwę przełączanie pilotem. Generalnie, używanie pilota to męka! Muli, jak 10 -cio letni komputer. Do tego kilka razy w tygodniu TV sam się restartuje (wyłącza i włącza...). Tylko ambilight go ratuje...no, może jeszcze jakość obrazu. Tak czy inaczej - więcej Philipsa nie kupię."

"Z telewizorem bujam się już od maja tego roku.Po przesiadce z Sony EX500 cofnąłem się do tyłu jeśli chodzi o jakość obrazu,dźwięku itp.
    Na tym telewizorze mimo bardzo wielu prób nie udało się uzyskać chociaż dobrej czerni i kontrastu-no cóż panel IPS.Jeśli chodzi o płynność to też bez rewelacji-obraz przycina,w czasie ruchu wokół postaci tworzą się takie aureole przeźroczyste,takie duszki-masakra.Redukcja szumów obrazu tragedia.Muszę wspomnieć też,że się zawiesza dość często i pozostaje tylko wyjęcie wtyczki z kontaktu.Nocne sceny na tym telewizorze jak ze starej,kiepskiej,zużytej plazmy i nie da się oglądać żeby było ciemno-trzeba niestety zapalać światło ale i tak jest do kitu.Już nigdy nie spojrzę nawet na Philipsa."

"Smuży, przycina, zamula a nawet zawiesza. Czyli wcale nie tania, azjatycka masówka (jakby ktoś nie wiedział, Philips'a kupili Chińczycy). Poza tym działa. Plus za dźwięk. Potrafi mieć dobry obraz i naturalne kolory, ale na większości kanałów ma to trochę do życzenia - może zależy to od jakości sygnału. Nie najlepsze wykonanie - krzywa podstawa. Zdarza mu się zgubić dźwięk, trzeba go wtedy wyłączyć i włączyć. Czyli jest po prostu niedopracowany, dlatego nie polecam."

"Sprzęt przyzwoity, oprogramowanie żenujące. Funkcjonalność jest strasznie ograniczona przez software, podstawowe funkcje nie działają tak jak powinny, czasem wogóle nie reagują. Każda kolejna aktualzacja więcej psuje niż naprawia... Kupiłem bo chciałem ambilight'a, jest to naprawdę fajna funkcja. Obraz jest też jak dla mnie bardzo dobry. Jednak jeżeli przy tym jeszcze chcemy oglądać filmy z podłączonego dysku to już jest za dużo dla tego telewizora."
    imperratorr
    Level 8  
    LOCOLOCO wrote:
    Jeśli 42" to Panasonic 42 AS650 lub Philips 42PFS7109 z ambilightem.

Dzięki. Zdecydowałem się na tego Panasonica, praktycznie same dobre opinie o nim czytałem ;) Tylko musiałem zamówić, bo w okolicy już się rozeszły :)

mantoch wrote:
    LOCOLOCO wrote:
    ...Philips 42PFS7109 z ambilightem...

Czytałem o tym TV trochę. Opinii to on za ciekawych nie ma

Dlatego wybrałem Panasonica ;)
    Anonymous
    Level 1  
    babakens
    Level 17  
    Ja mam Thomson 42fu5553w już 3 lata i nie miałem jeszcze z nim problemów.
    kameleon11116
    Level 26  
    Witam
    Podstawowa zależność im więcej godzin dziennie gra TV tym szybsze prawdopodobieństwo awarii.
    Temperatura w TV wzrasta , kondensatory elektrolityczne niby szczelnie zamknięte i na 105 stopni, a wysychają :(.
    Producenci TV nie wybierają kondensatorów z najwyższej półki .
    Anonymous
    Level 1  
    krakarak
    Level 41  
    Nie ma "nisko awaryjnych telewizorów", w każdym segmencie każdego producenta znajdą się egzemplarze bardzo zawodne.
    W nawiązaniu do postu #2 i załączonej tabeli - czy podane w niej odległości z dokładnością do 1 cm pisał ktoś poważny? Aby temu sprostać należy wraz z telewizorem sprzedawać specjalne metalowe uchwyty (przykręcane kołkami rozporowymi do podłogi), które będą trzymały głowę w żelaznym uścisku w przepisowej odległości od ekranu TV, np. 3 metry i 12 cm. Żadnego kiwania się, kręcenia na sofie czy łóżku.