Witam,
poszukuję telewizora w rozmiarze 36-42 cale do ok. 1500 zł (max 2000). Głównie chodzi mi o to by był to telewizor o niskiej awaryjności i wytrzymał z parę lat (choć wiem, że w dobie "jednorazowych" TV może być to ciężkie). Zdaję sobie sprawę, że każdy model może okazać się bublem ale niektóre z nich okazują się nimi zdecydowanie częściej. Drugą ważną rzeczą jest to by telewizor posiadał przyzwoite kąty widzenia, gdyż często zasiada przed nim więcej osób. Dobrze by było gdyby przyzwoicie spisywał się w mocno nasłonecznionym pokoju, ponieważ w godzinach południowych często pada na niego dużo światła słonecznego (ale bez tego też się obejdzie - zwłaszcza gdy ma się to odbyć kosztem koloru, bo jest on włączony głównie wieczorem). Inne rzeczy są raczej mniej ważne choć oczywiście im lepszy obraz tym lepiej. Wi-Fi też bym nie pogardził ale to już nieobowiązkowe. Najważniejsze dla mnie to wytrzymałość, dobre kąty widzenia i przyzwoity obraz jak na tą cenę. Inne dodatkowe opcje nie są żadnym wymogiem ale jak się pojawią to nie będę narzekał (choć czasem nawet lepiej jak zbyt dużo ich nie ma bo jest mniej rzeczy do zepsucia
)
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? ok. 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? - ok. 3,3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? - 1-5
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? - również bokiem
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? - stać
6. Jak słońce świeci w pokoju? - dość mocno w południe ale później nie ma problemu
7. Jaki masz obecnie telewizor? - brak
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? - nic specjalnego, ma być mało awaryjny i mieć przyzwoity obraz, dobrze gdyby miał Wi-Fi
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? - naziemna telewizja cyfrowa
10 .Jakie urządzenia? - czasem pendrive'a/telefon, ewentualnie laptop
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? - ok. 5h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? - nie miałem jak porównać dlatego bez różnicy
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? - kryminalne/akcji
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? - raczej nie
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? - obecnie nie posiadam konsoli, może w przyszłości dlatego na razie nie
16. Preferencje co do marki? - brak
17. Preferencje co do wielkości? - 36-42 cale
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? - gdy stoją niestabilnie
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? - zdecydowanie wieczorami
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? - max 2000zł
21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne - lepiej nie
PS. Czytałem, że podobno telewizory LG są zazwyczaj najmniej awaryjne. Czy to prawda?
Pytam bo znalazłem taki: LG 42LB5800, polecacie?
Z góry dziękuję za każdą odpowiedź
poszukuję telewizora w rozmiarze 36-42 cale do ok. 1500 zł (max 2000). Głównie chodzi mi o to by był to telewizor o niskiej awaryjności i wytrzymał z parę lat (choć wiem, że w dobie "jednorazowych" TV może być to ciężkie). Zdaję sobie sprawę, że każdy model może okazać się bublem ale niektóre z nich okazują się nimi zdecydowanie częściej. Drugą ważną rzeczą jest to by telewizor posiadał przyzwoite kąty widzenia, gdyż często zasiada przed nim więcej osób. Dobrze by było gdyby przyzwoicie spisywał się w mocno nasłonecznionym pokoju, ponieważ w godzinach południowych często pada na niego dużo światła słonecznego (ale bez tego też się obejdzie - zwłaszcza gdy ma się to odbyć kosztem koloru, bo jest on włączony głównie wieczorem). Inne rzeczy są raczej mniej ważne choć oczywiście im lepszy obraz tym lepiej. Wi-Fi też bym nie pogardził ale to już nieobowiązkowe. Najważniejsze dla mnie to wytrzymałość, dobre kąty widzenia i przyzwoity obraz jak na tą cenę. Inne dodatkowe opcje nie są żadnym wymogiem ale jak się pojawią to nie będę narzekał (choć czasem nawet lepiej jak zbyt dużo ich nie ma bo jest mniej rzeczy do zepsucia

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? ok. 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? - ok. 3,3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? - 1-5
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? - również bokiem
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? - stać
6. Jak słońce świeci w pokoju? - dość mocno w południe ale później nie ma problemu
7. Jaki masz obecnie telewizor? - brak
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? - nic specjalnego, ma być mało awaryjny i mieć przyzwoity obraz, dobrze gdyby miał Wi-Fi
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? - naziemna telewizja cyfrowa
10 .Jakie urządzenia? - czasem pendrive'a/telefon, ewentualnie laptop
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? - ok. 5h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? - nie miałem jak porównać dlatego bez różnicy
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? - kryminalne/akcji
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? - raczej nie
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? - obecnie nie posiadam konsoli, może w przyszłości dlatego na razie nie
16. Preferencje co do marki? - brak
17. Preferencje co do wielkości? - 36-42 cale
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? - gdy stoją niestabilnie
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? - zdecydowanie wieczorami
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? - max 2000zł
21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne - lepiej nie
PS. Czytałem, że podobno telewizory LG są zazwyczaj najmniej awaryjne. Czy to prawda?
Pytam bo znalazłem taki: LG 42LB5800, polecacie?
Z góry dziękuję za każdą odpowiedź