Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sony PS3 - Brak obrazu - PS3

upgrade11 20 Jun 2015 16:15 2922 8
Wago
    upgrade11
    Level 8  
    Przeszukałem internet ale nie znalazłem solucji rozwiązującej mój problem.

Włączyłem PS3 Slim po długim czasie, konsola uruchomiła się normalnie, kazała mi zaktualizować system. Jak kazała tak zrobiłem. Aktualizacja zrobiła się do 99% potem konsola pokazywała czarny ekran. Zostawiłem ją tak na około 20 minut ale po 20 minutach uznałem, że się zawiesiła. Odłączyłem kabel od prądu by ją wyłączyć (nie reagowała na przycisk do resetowania). Po tym pojawił się mój problem. Otóż konsola działa normalnie, świeci się zielona dioda, jest w stanie "wessać" płytę i ją zwrócić (pali się wtedy normalnie niebieska dioda). PS3 nie wyświetla obrazu. Nie wysyła sygnału przez kabel HDMI ani AV, ani do telewizora ani do monitora. Próbowałem zresetować ustawienia wideo poprzez przytrzymanie przycisku według instrukcji - nic to nie dało. Safe Mode również nie pomaga, obrazu wciąż brak. Różnica między czarnym ekranem podczas aktualizacji a czarnym ekranem wyświetlanym teraz jest taka, że wtedy konsola wysyłała jakiś sygnał do urządzenia wideo, teraz sygnału brak. Warto zwrócić uwagę, że gdy około miesiąc temu grałem w Uncharted 1 konsola dziwnie się zachowywała. Cutscenki zacinały się, podczas rzeczywistej rozgrywki problemów nie było. Nie wiem czy jest to powiązane z moim problemem braku obrazu ale uznałem że warto to odnotować. Proszę o pomoc
  • Wago
    rowerowy1995
    Level 2  
    Wedlug mnie padlo GPU
  • Wago
    upgrade11
    Level 8  
    Dioda użycia dysku podczas uruchomienia zaświeciła się dwa razy na pomarańczowo po czym zgasła. Wersja konsoli to CECH-2504B, więc według http://www.psdevwiki.com/ps3/Motherboard_Revisions wersja płyty głównej to JTP-001 lub JSD-001 (chyba o to chodzi). Jeśli to nie wystarczy mogę sprawdzić pudełka i instrukcje jeśli jest na nich napisana dokładna wersja płyty głównej.
  • Helpful post
    Spox_2
    Level 18  
    upgrade11 wrote:
    Przeszukałem internet ale nie znalazłem solucji rozwiązującej mój problem.

Włączyłem PS3 Slim po długim czasie, konsola uruchomiła się normalnie, kazała mi zaktualizować system. Jak kazała tak zrobiłem. Aktualizacja zrobiła się do 99% potem konsola pokazywała czarny ekran. Zostawiłem ją tak na około 20 minut ale po 20 minutach uznałem, że się zawiesiła. Odłączyłem kabel od prądu by ją wyłączyć (nie reagowała na przycisk do resetowania). Po tym pojawił się mój problem. Otóż konsola działa normalnie, świeci się zielona dioda, jest w stanie "wessać" płytę i ją zwrócić (pali się wtedy normalnie niebieska dioda). PS3 nie wyświetla obrazu. Nie wysyła sygnału przez kabel HDMI ani AV, ani do telewizora ani do monitora. Próbowałem zresetować ustawienia wideo poprzez przytrzymanie przycisku według instrukcji - nic to nie dało. Safe Mode również nie pomaga, obrazu wciąż brak. Różnica między czarnym ekranem podczas aktualizacji a czarnym ekranem wyświetlanym teraz jest taka, że wtedy konsola wysyłała jakiś sygnał do urządzenia wideo, teraz sygnału brak. Warto zwrócić uwagę, że gdy około miesiąc temu grałem w Uncharted 1 konsola dziwnie się zachowywała. Cutscenki zacinały się, podczas rzeczywistej rozgrywki problemów nie było. Nie wiem czy jest to powiązane z moim problemem braku obrazu ale uznałem że warto to odnotować. Proszę o pomoc

Sa 3 mozliwe scenariusze:

1. Uszkodzony HDD (bardzo czesto trafiają do nas konsole PS3 po aktualizacji ktore zachowują sie dokładnie jak Twoja). W celu sprawdzenia czy winny jest hdd, nalezy zdemontowac go z konsoli Ps3. Następnie uruchomić konsole PS3 bez hdd, odczekać z 1min i sprawdzic czy wyświetlil sie obraz z informacja w ktorej mowa o braku pamieci masowej. Jezeli tak, to jestesmy w domu :)

2. Uszkodzony wsad(bios konsoli) od błędnej aktualizacji. W takim przypadku nalezy konsole przeprogramowac w celu wykluczenia usterki.

3. Uszkodzone połączenia BGA pod układem RSX/CELL. Do wykonania technika reballingu w celu wykluczenia usterki. Jezeli reballing nic nie da to kolejnym poprawnym krokiem bedzie całkowita wymiana komponentu BGA - układ graficzny konsoli PS3.

W przypadku opcji numer 1 koszt naprawy niski, gdyż mozna wstawić używany sprawny HDD, następnie instalacja oprogramowania OFW z Pendrive'a.

Opcja 2 w przedziale 100-150 zł (zalezy kto by do tego zaglądał)

Opcja 3 w przedziale 200-300 zł j.w
    upgrade11
    Level 8  
    Nie spodziewałem się tego ale po wyjęciu HDD konsola wyświetla informację o braku pamięci masowej. Dziękuję bardzo za pomoc w diagnozie usterki.

Możesz dokładnie wyjaśnić co należy zrobić aby naprawić konsolę?
  • Helpful post
    Spox_2
    Level 18  
    Usterka wynika z błędnej pracy HDD. Pierwsze symptomy ukazały sie podczas gry w Uncharted.

Możesz obecny HDD przeformatować z poziomu Komputera PC kilkukrotnie, następnie testy wydajnościowe programem Ala HD Tune, Crystal Disk Info.
    Następnie umiejscowienie go w konsoli i instalacja oprogramowania Sony.
    Jak przywiesi kolejny raz na 99% to nie ma sensu dalej gdybać - wymień HDD na sprawna jednostkę o dowolnej pojemności.

Z doświadczenia mogę powiedzieć iż żaden sprzęt nie jest tak wybredny na wpelni sprawny HDD jak konsola PS3.

Cieszę sie ze mogłem pomoc :)
    upgrade11
    Level 8  
    Wszystko działa, zrobiłem według zaleceń. Dziękuję jeszcze raz :)