Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Amica ZIA 6428 - brak reakcji...

kaloryfer1977 20 Jun 2015 18:01 5520 3
    kaloryfer1977
    Level 2  
    Na początku proszę o wyrozumiałość w drugiej kolejności o pomoc.
    Podczas pracy na etapie suszenia zmywarka przestała odliczać czas na wyświetlaczu. Żona wyłączyła zmywarkę z nadzieją, że coś się zawiesiło. Jednak przy próbie uruchomienia kolejnego mycia naczyń brak reakcji na ustawiony program, a dokładnie mówiąc reakcja jest następująca:
    - włączam przycisk zasilania zaświeca się dioda -OK,
    - wybieram program zmywania - OK,
    - włączam przycisk START zaświeca się kontrolka, ale zmywarka nie startuje. Nie pobiera wody.
    Resetowałem program tzn. przytrzymywałem przycisk START przez 5 sekund - na wyświetlaczu resetował się czas do 1 minuty.
    Znalazłem na forum, że można wyświetlić kody błędów poprzez jednoczesne przyciśnięcie przycisku START i włączenie zasilania. Podane błędy to H, H2, H3, H5, H6. Filtry wewnątrz zmywarki czyste. Teraz ta sama kombinacja klawiszy nie powoduje wyświetlenia kodów błędów. Mrugają tylko przez chwilę diody.
    Sitko przed elektrozaworem czyste. Przewody drożne, niepozaginane.
    Czy elektozawór nie powinien wydawać jakiś dzwięków?
    Proszę o jakieś sugestie co do możliwości potencjalnych przyczyn awarii.
    Dodam jeszcze że zmywarka nie wypuściła całej wody. Na dnie kieszeni w którą wkładny jest filtr jest jej trochę.
    mrice
    Moderator of Home appliances
    Tam gdzie jest filtr trochę wody zawsze zostaje.

Zacząłbym od sprawdzenia modułu pod kątem wypaleń.
    kaloryfer1977
    Level 2  
    Spróbuję jutro po pracy rozebrać panel i posprawdzać czy nie ma jakichś wypaleń na module.
    kaloryfer1977
    Level 2  
    Okazało się że wszystkiemu winny był mikrowyłącznik, który zamyka obwód po zamknięciu drzwiczek zmywarki. Po wymianie śmiga jak nowa.

Dodano po 46 [sekundy]:

Temat uważam za zamknięty.