Jakie kleje proponujecie użyć do obicia frontu kolumny skórą, do sklejenia mdf oraz do forniru? (najlepiej konkretne marki) Czy można do któregoś z tych wariantów użyć kleju na gorąco?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over theretelecaster1951 wrote:MACUkill wrote:Nie.Czy można do któregoś z tych wariantów użyć kleju na gorąco?Setel wrote:Wikol albo klej tapicerski.W pierwszym przypadku dobry jest klej WIKOL, na zimno.
Do reszty również wikol
Moderated By telecaster1951:
3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).
telecaster1951 wrote:
Do reszty również wikol
przemo-lukas wrote:
Do waty używam też taśmy dwustronnie klejącej do wykładzin dywanowych.
wkj wrote:Do forniru nie polecam klejów wodnoreakcyjnych, nie dosyć ze pory drewna się opiją to jeszcze przejdą na widoczną stronę wierzchnią.
Do forniru polecam - bo sam tym robiłem sporo: PATEX CLASSIC, klej kontaktowy, czy to w żelu czy zwykły - zarąbisty.
wkj wrote:Dlaczego?
marian133 wrote:wkj wrote:Dlaczego?
-jest problem podczas klejenia większych powierzchni (potrzebna druga osoba aby równo ułożyć fornir, gdyż nie ma możliwości późniejszego wyrównania)
-śmierdzą
-mogą powstać bąble gdy się źle rozsmaruje klej
-potrzebny mocny docisk, najlepiej prasa
398216 Usunięty wrote:Tak więc nie ma się co szarpać i przekomarzać - wystarczy podać konkretny typ i producenta - uniknie się w ten sposób niejasności.
wkj wrote:Wszystko ok, ale czy pokleisz zaokrąglenia np R12,5 lub R19? Spotkałem się z opiniami ze w ogóle nie da się pokleić forniru na "półokrągło"
marian133 wrote:Co do PATEX'a - potwierdzam. Bardzo porządny klej. Jednak do forniru używałbym raczej klei typowych do drewna.Ja używam Soudala lub patexa, oba szybkoschnące.
marian133 wrote:Jak najbardziej masz rację. Jednak przy duych powierzchniach forniru może być to problem dla jednaj osoby - nie tyle sam docisk (można użyć gumowego młotka), ale z samym równym przyłożeniem formatki. Wikol daje możliwość jednak poprawek - nie wiąże od razu.Klejąc na klej kontaktowy trzeba mocno dognieść fornir, gdyż nie czas docisku się liczy w tym przypadku a siła.
MACUkill wrote:Mój budżet jest mocno ograniczony i najlepiej by było, aby jeden klej nadawał się do wszystkiego (mdf, skóra, fornir).