Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

mercedea w 168 A klasa 1998r - Nie odpala brak kontolek i świateł

22 Cze 2015 09:34 1062 4
  • Poziom 8  
    Witam wszystkich.

    zacznę od tego posiadam Mercedesa w160 A klasa 1998 r benzyna. Wczoraj wymieniałem żaróweczkę przy podświetlaniu konsoli środkowej. Parę razy jak ją próbowałem wsadzić to przekręcałem kluczyk bez całkowitego odpalania i załączałem na chwilę światła dosłownie na moment żeby sprawdzić czy świeci. Poźniej odpaliłem silnik i było ok. Przy okazji dziecko bawiło się awaryjnymi i po chwili zajarzyłem że nie działają, światłą też, odpalam silnik nic tylko czerwona kontrolka od aku świeci a rozrusznik ani rusz, domknąłem szyby bo aku całkiem nie padł 12,4 V i dałem do ładowania, choć zdziwiło mnie że tak szybko padł. Dziś rano naładowany na full 12,8 V podłączam w samochodzie i nic. Awaryjne nie działają, światła również, jak próbuje odpalić to tylko świeci się kontrolka aku na czerwono po przekręceniu kluczyka i raz na jakiś czas słychać pyknięcie rozrusznika. Tzn. przekręcam kluczyk i pyk tak jakby zaczął kręcić (ułamek sekundy i cisza) po czym jak ponownie próbuje to to już tylko kontrolka świeci i nic dopiero po kilku minutach znów pyknięcie rozrusznika i dalej cisza.
    Sprawdzałem bezpieczniki multimetrem i są w porządku wszystkie oprócz tych gróbych kwadratowych kostek (nawet nie wiem jak je sprawdzić i wyciągnąć.

    Moje pytanie więc czy wsadzając żarówkę do konsoli mogłem zrobić zwarcie . Wątpię w to bo niby jak, ale zawsze jakaś niepewność zostaje. Co mogło się stać że tak nagle wszystko padło. Mi wygląda to na jakiś bezpiecznik ale który (tylko te grube kostki zostały chyba że coś źle spawdzam albo coś nie dopatrzyłem.
    Od razu uprzedzę pytanie aku odwrotnie nie podpiąłem nawet na moment.

    Bardzo proszę o pomoc. Bo jak nie to zostaje holowanie na warsztat do którego miałem i tak jechać ale myślałem że dojedzie o własnych siłach jeszcze.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Akumulator wymień. Ten ewidentnie się skończył. A reszta to przypadek.
  • Poziom 8  
    Mimo iż trzyma napięcie i ma 12,8 v to mam wymieniać? Co prawda nie znam się aż tak dlatego piszę tutaj , ale czy jest taka możliwość że po pierwsze tak nagle padł a po drugie mimo dobrego napięcia nie chce ruszyć i nic praktycznie nie działa oprócz podnoszenia i opuszczania szyb?
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    A zobacz jakie napięcie na akumulatorze masz w chwili rozruchu i jak podnosi lub opuszcza szyby. Ewidentnie auto straciło zasilanie, więc skoro nic innego nie robiłeś... a akumulatory tak teraz padają. Klasyczny objaw. Pojawia się obciążenie i na akumulatorze prawie zerowe napięcie.
  • Poziom 8  
    ok tak zrobię i napiszę co z napieciem pod obciążeniem ale niestety koło 17 dopiero bo nie ma mnie w domu w tej chwili.