Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

makro vba - czemu nie dziala?

ndzik 22 Cze 2015 11:43 633 8
  • #1 22 Cze 2015 11:43
    ndzik
    Poziom 4  

    Witam, mam problem z makrem własnoręcznie napisanym w VBA. Mógłby ktoś kto się na tym zna sprawdzić, i powiedzieć mi czemu to nie działa? Sam zajmuje się pisaniem tego typu rzeczy w VBA od około 2 tygodni, więc jeszcze nie do końca wszystko rozumiem.

    Kod: vbscript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    '
    wybija błąd: makro vba - czemu nie dziala?

    po otwarciu debuggera zaznacza na żółto linijkę
    Kod: vbscript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Nazwę tabeli przestawnej zmieniłem z "TabelaPrzestawna1" na "wazenie" (w opcjach tabeli przestawnej)

    Przy okazji chciałbym się zapytać, czy da się zrobić tak, żeby do tytułu wykresu wstawiał datę, ale w formacie dd.mm, nie tak jak wstawia yyyy-mm-dd, a jeżeli da się, to jak to zrobić.

    [EDIT]: zapomniałem dodać, że zależy mi, żeby w komórce E7 był format daty yyyy-mm-dd

    pozdrawiam gorąco :)

    0 8
  • #2 23 Cze 2015 15:07
    Laik2013
    Poziom 11  

    Spróbuj :)

    Kod: vbnet
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • Pomocny post
    #4 23 Cze 2015 16:09
    NAXIN
    Poziom 22  

    Dokładnie, pokaż plik tak jak @PRL mówi. Tak patrząc na kod to z niego wynika, że chcesz metodzie która oddaje dane przypisać dane (.CurrentPage), a ta bidulka nie jest stworzona do takich działań.

    1
  • #5 24 Cze 2015 10:04
    ndzik
    Poziom 4  

    Dorzucam plik.

    Musiałem zmienić nazwy na losowe, bo tych danych nie mogłem udostępnić.

    [EDIT] po otwarciu okna VBA pokaże się moje kolejne nieudolne makro, którym nie musicie się przejmować - próbowałem zrobić, żeby słupki o wartości <5 kolorował na czerwono, w przeciwnym razie niech zostaną zielone. Makro działa, ale koloruje wszystko na zielono, a ja chciałbym, żeby słupki fioletowe, zostały fioletowe.

    0
  • #6 24 Cze 2015 14:16
    NAXIN
    Poziom 22  

    Dzień dobry, jeśli chodzi o kolorowanie przestawnego to coś takiego tutaj napisałem, może się przyda:
    Link

    Edit:
    Przepraszam, dopiero teraz zauważyłem, że w jednym i drugim temacie pojawia się ten sam, Pana - nick :) Starość nie radość ;) Przeczytam to na spokojnie wieczorem i coś się wymyśli :)

    0
  • Pomocny post
    #7 24 Cze 2015 15:26
    PRL
    Poziom 33  

    Kod: vbscript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    1
  • #8 25 Cze 2015 07:49
    ndzik
    Poziom 4  

    Nie pobiera danych z tabeli przestawnej

    PRL napisał:
    ActiveSheet.PivotTables("wazenie").PivotFields("Data").CurrentPage = r & "/" & m & "/" & d


    Wydaje mi się, że to przez te slashe.

    [EDIT]: datę wprowadza do tabeli, ale nie pobiera danych z tej daty, tzn: wpisuje datę (przykładowo) 22/06/2015 do filtra tabeli, ale dane zostają z dnia poprzedniego

    0
  • Pomocny post
    #9 25 Cze 2015 09:36
    PRL
    Poziom 33  

    Kod: vbscript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    1