Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
e-miernikie-mierniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nowy obwód z RCD do oświetlenia ogrodowego podpięty do starej rozdzielni

22 Cze 2015 12:51 4269 42
  • Poziom 6  
    hejka

    Kładę YKY do oświetlenia ogrodowego i zamierzam - dla bezpieczeństwa dzieci - zabezpieczyć ten obwód RCD. Robię to samemu bez przebudowania dotychczasowej starej (25 lat) rozdzielni, w której mam samoczynny wyłącznik nadmiarowy na jeden obwód (domek letniskowy). Najlepiej byłoby wezwanie ekipy, która zdemontuje to co wisi na ścianie, podłączenie nowej rozdzielni z RCD + kilka esek, do których podpięty byłby "ogrodowy obwód".

    Zanim jednak to zrobię, muszę mieć światło na działce (dla uciechy mojej pierwszej żony). Położyłem YKY, są lampy, pociągnąłem YDY do starej rozdzielni, której sam nie będę zdejmował. chciałbym wpiąć się w pierwszą puszkę za rozdzielnią, od której odchodzi jeden obwód i podłączyć do niego RCD, aby za RCD szedł już "bezpieczniejszy" prąd w ogród. Można tak zrobić? Wiem, że "PO CO?" jak można od nowa całą rozdzielnię, ale to w przyszłym roku.

    jak wygląda u mnie układ:

    licznik- kabel- rozdzielnia(16A) - kabel - puszka- 3 kable na pokoje

    mogę?

    LIlicznik- kabel- rozdzielnia(16A) - kabel - puszka- - 4 kable w tym 1 RCD NA na ogród i 3 kable na pokoje ?

    LAIK
  • e-miernikie-mierniki
  • Pomocny post
    Specjalista elektryk
    neidus napisał:
    Najlepiej byłoby wezwanie ekipy, która zdemontuje to co wisi na ścianie, podłączenie nowej rozdzielni z RCD + kilka ESEK, do których podpięty byłby "ogrodowy obwód".

    Może nie całej ekipy ale jeden kumaty elektryk w zupełności wystarczy.
    neidus napisał:
    LAIK

    Cenna zaleta przyznać się do niewiedzy w zakresie elektryki.
    Elektryk zna normę i będzie wiedział jak bezpiecznie i poprawnie na długie lata wykonać instalację elektryczną na zewnątrz. Kolega jeżeli ma dostęp do normy:
    PN-IEC 60364-7-714 Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych - Wymagania dotyczące specjalnych instalacji lub lokalizacji - Instalacje oświetlenia ZEWNĘTRZNEGO, to proszę najpierw trochę poczytać.
    Jeżeli dokonuje kolega przebudowy instalacji to należy ją wykonać zgodnie z obowiązującymi na dzień dzisiejszy wymaganiami prawnymi i normami. Lepiej zasięgnąć porady elektryka na miejscu i robić pod jego wytyczne. Będzie bezpiecznie - bo to jest najważniejsze w elektryce. Przynajmniej dobrze kolega myśli aby wykonać oddzielny dedykowany obwód zasilania oświetlenia na zewnątrz YKY 3x1,5mm2, zabezpieczony wyłącznikiem nadmiarowoprądowym B 10A. Obowiązkowo RCD o znamionowym prądzie różnicowym max 30mA.
  • Poziom 6  
    dzięki za pierwszy post - jak już jesteś, to wykorzystam.

    oczywiście - wszystko będzie zgodnie z normami.
    YKY w ziemi, 80 cm pod powierzchnią (w Łodzi powierzchnia przymarzania jest na 80cm a nie na 70 jak to mówią). Ziemi wychodzi rurką izolacyjną

    Jednakże chodzi mi o to, czy mogę wziąć kabel z puszki idącej bezpośrednio od rozdzielni, gdzie nie ma RCD a jest jedynie 16A i tam zacząć od RCD 25mA + B10A? Logika mówi, że tak (do RCD wchodzi prąd i wraca przez niego) Nie mam żadnych układów typu PEN -jedynie dwa kable wychodzą z obecnej rozdzielni do pierwszej puszki, z której chcę poprowadzić linię?

    LAIK
  • e-miernikie-mierniki
  • Poziom 19  
    Niech bieglejsi w materii mnie poprawią, ale uważam, że RCD bez dobrego (i pomierzonego) PE nic tu nie da. W końcu do czegoś ową różnicę w razie przebicia RCD będzie musiał odnieść. Wszystko zależy też od typu zastosowanego układu sieciowego.
  • Poziom 29  
    RCD nic nie odnosi do PE, co więcej PE nawet nie przechodzi przez RCD.
  • Specjalista elektryk
    neidus napisał:
    Jednakże chodzi mi o to, czy mogę wziąć kabel z puszki idącej bezpośrednio od rozdzielni, gdzie nie ma RCD a jest jedynie 16A i tam zacząć od RCD 25mA + B10A?

    Nie wiadomo co to za puszka, dla jakich obwodów jest przeznaczona, co jest z niej zasilone !!! Zgodnie z Warunkami technicznymi należy stosować wydzielone obwody zasilające do gniazd i osobne do oświetlenia.
    Dlatego napisałem aby skonsultować się ze znajomym elektrykiem na miejscu, nawet w celu porady a nie wykonania. Taki drobiazg samemu można zrobić ale pod okiem elektryka. To ma być bezpieczne.
    Do oświetlenia zewnętrznego warto przeznaczyć wydzielony obwód zasilający z rozdzielnicy elektrycznej, posiadający zabezpieczenie przetężeniowe i różnicowoprądowe.
    Nie można jednoznacznie powiedzieć że z dowolnej, znalezionej puszki instalacyjnej w domu można zasilić oświetlenie zewnętrzne.
    Moim zdaniem tylko wydzielony obwód z rozdzielnicy + montaż łącznika oświetlenia, ewentualnie zegar astronomiczny zamontowany w rozdzielnicy jest prawidłowym rozwiązaniem w kolegi sytuacji.
    Być może ktoś jest innego zdania, to niech napisze na Forum swoje sugestie.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    .Jack napisał:
    Być może ktoś jest innego zdania, to niech napisze na Forum swoje sugestie.

    Nie ma innej sensownej sugestii. Jeśli coś robić, to robić dobrze. Dobrze znaczy bezpiecznie i przyszłościowo. Warto i należy doprowadzić zasilanie do oświetlenia ogrodowego prosto z rozdzielnicy i odpowiednio to zabezpieczyć. Funkcjonalność można co prawda uzyskać na różne sposoby ale bezpieczeństwo niekoniecznie.
  • Poziom 6  
    szanowni czytelnicy elektrycy!!!

    załączam szkic obwodu - proszę tylko o wypowiedź mądrych ludzi, a nie tych, co myślą, że są mądrzy

    czy podłączenie nowego obwodu z planowanym rcd na lampy ogrodowe do pierwszej puszki za rozdzielnią (wszystkie kable jak i puszki mam natynkowe - wszystko widać!!!).

    inaczej - czy mogę zaciągnąć prąd do rcd na nowy obwód z pierwszej kostki puszki tuż za rozdzielnią, gdzie są stare bezpieczniki (samoczynny wyłącznik nadmiarowy)??????


    proszę o proste spostrzeżenia mądrych ludzi - nie oddalajmy się od tematu



    czy da radę stworzyć "dodatkowy" obwód zaczynający się z rcd za istniejącą już rozdzielnią!!!

    lampy ogrodowe są plastikowe, klosze też zatem nie chodzi o brak pe, które odciągnie przebicie z obudowy, ale o to, że jak no kret przegryzie mi kabel tuż przy lampie podczas deszczu abym nie został porażony za długo przez prąd - milisekunda, włącza się rcd i napięcie zanika


    pomożecie?
    pomożecie?
    pomożecie?
    Nowy obwód z RCD do oświetlenia ogrodowego podpięty do starej rozdzielni
  • Poziom 32  
    Należy wykonać dedykowany obwód począwszy od rozdzielnicy. Z niej poprowadzić oddzielny przewód (kabel) ochronny i neutralny oraz fazowy o obliczonym wcześniej przekroju. I najważniejsze, potrzebny
    .Jack napisał:
    kumaty elektryk
    a laik ewentualnie tylko do asysty.
    A temat powinien być w innym dziale.
  • Admin Elektroenergetyka
    neidus napisał:


    czy da radę stworzyć "dodatkowy" obwód zaczynający się z rcd za istniejącą już rozdzielnią!!!
    Nowy obwód z RCD do oświetlenia ogrodowego podpięty do starej rozdzielni


    Pod taką postacią nie może. Obok rozdzielnicy należy zamontować drugą np. S4 i tam zamontować wyłącznik RCBO B10 i podłączyć obwód zgodnie z zasadami sztuki pod zaciski w rozdzielnicy istniejącej.
    Brak PE w nowo wykonywanych instalacji jest niedopuszczalne i niezgodne z obowiązującym prawem.
    Nie wiemy nic w jakim układzie sieciowym pracuje instalacja.
  • Poziom 6  
    ok nie może ze względu na brak pe ale inaczej nie będzie (na chwilę obecną)

    zatem pozostaje wyciągnięte kable z ziemi podpiąć pod przełącznik, z którego prąd pociągnę np z gniazdka w pokoju - i wtedy będzie dobrze? pewnie, że też nie - bo niezgodnie z prawem

    pozostaje zatem wyciągnąć lampę biurkową czy też ze stołu i postawić na środku ogrodu – będzie zgodnie z normą!

    Zamiast podłączać lampy ogrodowe do gniazdka chcę podłączyć do obwodu zasilanego tym samym prądem co to, w gniazdku ( jedna faza) ale z bezpiecznym wyłącznikiem RCD i to w najprostszej linii od istniejącej rozdzielni.

    Nie chodzi mi o przepisy – to, że mam starą instalację sprzed 25 lat nie oznacza, że nie mogę podpiąć RCD dla bezpieczeństwa…
    Widzę, że odpowiedzi są wg rozdania prawnego, mnie interesuje proste myślenie: CO SIĘ STANIE, JAK PODEPNĘ RCD 25/30mA z B10A tuż za istniejącą rozdzielnią jak na rysunku?
  • Poziom 32  
    neidus napisał:
    ok nie może ze względu na brak pe ale inaczej nie będzie (na chwilę obecną)

    Więc zamknij temat na chwilę obecną, bo to forum techniczne a nie ławeczka w Ranczo.
  • Admin Elektroenergetyka
    Zasłaniasz się starą instalacją sprzed 25 lat, ale nie wiesz, że 25 lat temu ta instalacja również nie była zgodna z zasadami ówczesnej sztuki. To co pokazałeś na rysunku nie można nawet porównać do standardu Gierka z lat 70-tych. Mniejsza jednak o starą instalacje, ona teraz nie ma nic do rzeczy.
    Mowa o nowym obwodzie, który masz wykonać poprawnie. Ty jednak odwiedzasz forum techniczne i szukasz poparcia dla swoich partackich teorii. Niestety, tu takiego poparcia nie otrzymasz. Nasze motto to wykonać profesjonalnie i zgodnie z zasadami wiedzy, nie popieramy fuszerek.
    Skoro wiesz lepiej nie pytaj nas. Zrób sobie co chcesz i zostań bohaterem w swojej altance działkowej.
  • Poziom 6  
    :) Brawo ! To jest odpowiedź z górnej półki

    Widzę, że jak jest coś ponad zagadnienia z podstawówki to lepiej przegonić kolesia... Jak nie pomożesz to nie przeszkadzaj Serialowy Chłopcze.
  • Admin Elektroenergetyka
    neidus napisał:
    proszę tylko o wypowiedź mądrych ludzi, a nie tych, co myślą, że są mądrzy


    Rozumiem, że mądrzy ludzie to tacy, co zaakceptują Twoje pomysły. Ciekawe.
  • Poziom 6  
    Myślę w taki sposób:
    zamiast kupować np. adapter RCD (http://www.amazon.com/Masterplug-ARCDKG-Safety-RCD-Adaptor/dp/B000RZDNZM) mogę stworzyć zabezpieczenie z RCD do lamp ogrodowych na bazie istniejącego już obwodu i zamiast wpinać adapter do gniazdka w pokoju, poprowadzić samemu obwód biorący początek tuż za istniejącą rozdzielnią z moim RCD (skrzynka S4 z RCD 25/30 mA i B10A)

    Mój temat jest niezwykle prosty ale niecodzienny.

    Proszę o wyrozumiałość - na chwilę obecną nie mogę zabrać się za wymianę całej elektryki w domku letniskowy,, chcę jedynie włączyć prąd w ogrodywch lampach w bezpieczny sposób. i tyle...

    Dodano po 2 [minuty]:

    Mądry to taki, co pomyśli a nie powie, co wie...
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Przepraszamy najmocniej my elektrycy, monterzy, wykonawcy, projektanci. Cała branża przeprasza za stawianie koledze zbyt wysokich wymogów. Jeśli kolega nie potrafi zrobić tego dobrze i bezpiecznie, to lepiej tego w ogóle nie robić. Po wykonaniu tego dzieła chciałbym prosić o protokół z pomiarów.
  • Admin Elektroenergetyka
    neidus napisał:

    Mój temat jest niezwykle prosty ale niecodzienny.

    Skoro taki prosty to czemu pytasz? Może dla Ciebie niecodzienny, bo dla nas to zwykły temat jakich setki.

    neidus napisał:
    Proszę o wyrozumiałość - na chwilę obecną nie mogę zabrać się za wymianę całej elektryki w domku letniskowy,, chcę jedynie włączyć prąd w ogrodywch lampach w bezpieczny sposób. i tyle...

    Czy ktoś pisze o wymianie starej instalacji? Nowy obwód masz wykonać zgodnie ze sztuką i przepisami tak, aby był bezpieczny.
    Dostałeś odpowiedź co masz zrobić.



    neidus napisał:
    Mądry to taki, co pomyśli a nie powie, co wie...

    Więc zacznij myśleć.
  • Poziom 6  
    Widzę, że chcesz zamknąć ten post - OK, znowu Wam się to udało.
    Jak nie masz pomysłu oprócz zerwania całej instalacji i położenia nowej wg przyjętych prawnie norm to OK - ostatnio mój mechanik kazał mi wymienić skrzynię, inny sprzedać samochód. A wystarczyło zagłębić się w tematykę, pogadać z Mądrymi ludźmi i udało się naprawić niewielką wadę...

    A sprawa dziecinnie prosta tylko WY nie umiecie się do niej zabrać bez demolki instalacji wykraczających poza kanony obecnej wiedzy.

    Przykład: W mieszkaniu w bloku macie przewód na wejściu do mieszkania z głównej rozdzielni np. w piwnicy. W mieszkaniu macie rozdzielnię/skrzynkę, w której pierwsze skrzypce gra wyłącznik główny, później RCD, następnie wyłączniki nadprądowe. To oznacza, że przed waszym wyłącznikiem RCD znajduje się wyłącznik nadprądowy np 40A będący tuż za licznikiem w piwnicy.


    Zatem pytam się moi mili dlaczego nie można wpiąć RCD wg załączonego obrazka (proszę o konkretne odpowiedzi np. spali się obwód, zaiskrzy, nie zadziała wyłącznik nadprądowy 16A albo RCD nie spełni swojej roli etc.)

    A tu odpowiedzi typu: nie bo nie
    albo: bo prawo zabrania
    czy też: bez PE nie ma mowy

    Wygląda na to, że brakuje myślących konkretnych Mądrych osób, którzy mogliby podejść do tego jakże prostego tematu w logiczny sposób: wchodzi prąd do obwodu zaczynającego się S4 z RCD i 10A tylko po to, aby było bezpiecznej niż jest...


    Oj joj joj...
  • Admin Elektroenergetyka
    neidus napisał:
    Widzę, że chcesz zamknąć ten post - OK, znowu Wam się to udało.
    Jak nie masz pomysłu oprócz zerwania całej instalacji i położenia nowej wg przyjętych prawnie norm to OK - ostatnio mój mechanik kazał mi wymienić skrzynię, inny sprzedać samochód. A wystarczyło zagłębić się w tematykę, pogadać z Mądrymi ludźmi i udało się naprawić niewielką wadę...

    Czy Ty potrafisz czytać ze zrozumieniem? Kto każe Tobie zrywać starą instalacje?
    Sprawy mechaniczne Twojego pojazdu mnie nie interesują

    neidus napisał:
    A sprawa dziecinnie prosta tylko WY nie umiecie się do niej zabrać bez demolki instalacji wykraczających poza kanony obecnej wiedzy.

    Oczywiście, że dziecinnie prosta, Ty kolego ją komplikujesz. My już napisaliśmy jak zabrać się do sprawy. Nie nasza wina, że kolegę to przerasta.

    neidus napisał:
    Przykład: W mieszkaniu w bloku macie przewód na wejściu do mieszkania z głównej rozdzielni np. w piwnicy. W mieszkaniu macie rozdzielnię/skrzynkę, w której pierwsze skrzypce gra wyłącznik główny, później RCD, następnie wyłączniki nadprądowe. To oznacza, że przed waszym wyłącznikiem RCD znajduje się wyłącznik nadprądowy np 40A będący tuż za licznikiem w piwnicy.

    Nie wiem co to ma do tematu, nie wiem też o co chodzi :D


    neidus napisał:
    Zatem pytam się moi mili dlaczego nie można wpiąć RCD wg załączonego obrazka (proszę o konkretne odpowiedzi np. spali się obwód, zaiskrzy, nie zadziała wyłącznik nadprądowy 16A albo RCD nie spełni swojej roli etc.)

    A tu odpowiedzi typu: nie bo nie
    albo: bo prawo zabrania
    czy też: bez PE nie ma mowy

    Wygląda na to, że brakuje myślących konkretnych Mądrych osób, którzy mogliby podejść do tego jakże prostego tematu w logiczny sposób: wchodzi prąd do obwodu zaczynającego się S4 z RCD i 10A tylko po to, aby było bezpiecznej niż jest...


    Oj joj joj...

    Czy niezgodne z prawem to nie jest dla Ciebie wystarczający argument? Chcesz za wszelką cenę wsadzić RCBO dla bezpieczeństwa, a lekceważysz inne zasady bezpieczeństwa.
    Jaszcze raz powtórzę, dla Ciebie mądrzy ludzie to tacy co będą popierać Twoje wizje. My jesteśmy głupi, bo nie popieramy partactwa.
    Niema nic gorszego jak laik uczący ludzi, którzy zęby zjedli na swoim fachu.
  • Poziom 6  
    OK - wygrałeś

    Poszukam innego forum i ludzi, którzy nie udają przed innymi, że robią wszystko z normami prawa zapisanego ustawowo czy w rozporządzeniach. Życzę Tobie z całego serca, aby zawsze spotykał się z osobami, które są tak prawe życiowo jak ty szczególnie w Urzędzie Skarbowym, podczas kontroli Policji, albo kiedy idziesz do Lekarza Specjalisty czy też na oddział Szpitalny - PAMIĘTAJ! Wszystko zgodnie z wykładnią prawa!

    Reasumując;

    zgłosiłem się o prostą poradę brzmiącą" Czy mogę wpiąć RCD 25/30mA z B10A do kabla, który dodatkowo pociągnę od idącego już z istniejącej rozdzieli (gdzie tkwi 16A) tak aby zamontowane lampy ogrodowe zyskały zabezpieczenie na wypadek upływu prądu? I tyle. Chodzi o to, czy to zadziała, czy może spowoduje konflikt (wg praw fizyki NIE ale czy wg zasad elektryki tego nie wiem i się pytam) w aktualnym prymitywnym układzie, w którym od 25 lat nie było PE?

    Obiecuję, że zrobię w przyszłym roku z wykorzystaniem majstra elektryki właściwą rozdzielnię z uziomem na 3m, ale teraz chcę (tylko tyle) zabezpieczyć to co już mam czyli zasilane z gniazdka w pokoju światła ogrodowe, w których sam wykopałem 100m rowu na 80cm. Obecnie mam rozkopane fundamenty, łatam dach i rynny i tak naprawdę nie mam kasy aby właśnie teraz zmieniać elektrykę w domku.

    Ja z prośbą o rozwiązanie małego problemu (czyli czy RCD dołożony zadziała i nie zrobi mi krzywdy a wręcz pomoże), a w odpowiedzi słyszę wywyższanie się na temat tego, jak powinna brzmieć wykładnia prawa polskiego.

    Moderatorze - jeżeli nie mam PE w domku, chcę podłączyć RCD i wezwać tym samym nie Laika tylko elektryka, który posiłkuje się normami prawa, to on montując mi RCD + kilka wyłączników B10A, B16A, B20A etc, będzie zobligowany do tego, aby dołączyć mi do istniejącej instalacji PE. jak to dołączy to będę musiał wymienić całą instalację, gdyż po ścianach idzie przewód 2x2.5
    Dobrze myślę Panie Moderatorze z elektroda.pl ?
  • Moderator Elektrycy
    neidus napisał:

    zgłosiłem się o prostą poradę brzmiącą" Czy mogę wpiąć RCD 25/30mA z B10A do kabla, który dodatkowo pociągnę od idącego już z istniejącej rozdzieli (gdzie tkwi 16A) tak aby zamontowane lampy ogrodowe zyskały zabezpieczenie na wypadek upływu prądu? I tyle. Chodzi o to, czy to zadziała, czy może spowoduje konflikt (wg praw fizyki NIE ale czy wg zasad elektryki tego nie wiem i się pytam) w aktualnym prymitywnym układzie, w którym od 25 lat nie było PE?


    To zależy od układu sieciowego!
    Jeżeli jest to układ sieci TT to tego PE nawet nie będziesz miał gdzie w rozdzielnicy podpiąć.
    Inaczej: przewód PE ma "wyższość" pracy niż wyłącznik różnicowoprądowy.
    Bez niego, wyłącznik różnicowoprądowy będzie działał na zasadzie ochrony w trakcie porażenia a nie przed porażeniem.

    neidus napisał:

    Ja z prośbą o rozwiązanie małego problemu (czyli czy RCD dołożony zadziała i nie zrobi mi krzywdy a wręcz pomoże), a w odpowiedzi słyszę wywyższanie się na temat tego, jak powinna brzmieć wykładnia prawa polskiego.


    Gdyż w myśl przepisów osoba która wykonuje dodatkowy obwód powinna go dopuścić do eksploatacji. To znaczy wziąć odpowiedzialność za to, że obwód działać będzie bezpiecznie i poprawnie. Kolega zapewne nie ma nawet czym wykonać badań i pomiarów które są wymagane.

    neidus napisał:
    Moderatorze - jeżeli nie mam PE w domku, chcę podłączyć RCD i wezwać tym samym nie Laika tylko elektryka, który posiłkuje się normami prawa, to on montując mi RCD + kilka wyłączników B10A, B16A, B20A etc, będzie zobligowany do tego, aby dołączyć mi do istniejącej instalacji PE. jak to dołączy to będę musiał wymienić całą instalację, gdyż po ścianach idzie przewód 2x2.5
    Dobrze myślę Panie Moderatorze z elektroda.pl ?


    Nie rozumiesz. Chodzi o to, że to układ sieci definiuje czy masz PE czy go tam nie masz. Jeden z twoich przewodów może być tylko przewodem neutralnym (N) lub przewodem ochronno-neutralnym (PEN).
    Z jednego da się "wyciągnąć" PE a z drugiego nie. A cały "pic" polega na tym, aby zrobić to dobrze.
  • Poziom 6  
    widzę, że wreszcie podłącza się ktoś, komu się chce ruszyć głową i podjąć temat.

    Zgadzam się z tobą odnośnie tego, że zrobienie nowego obwodu wymaga co najmniej elementarnej wiedzy z zakresu elektryki. OK A Majster, który za to się zabierze musi się pod to podpisać. OK - zrozumiałe. Nie mam czym zmierzyć - zgadza się.

    Dla mnie ten "obwód" to nic innego jak przedłużacz, na końcu którego będzie świeciło światełko (8 x 20 W). A początek tego "przedłużacza"- zamiast wpinać się w wolne gniazdo w pokoju czy na tarasie - chcę wpiąć przewód, pomijając dostępne mi gniazda w domku letniskowym, bezpośrednio w puszkę, skąd rozchodzi się prąd na 3 izby (tak jak na rysunku)

    A PE jak na razie nie ma i nie będzie. Zresztą wszystkie odbiorniki (radio, TV, 3 lampki pokojowe) są bez wyjścia PE - tak jak gniazda natynkowe ścienne, do których podłączam przewód zasilający np TV.

    Rozróżniam działanie RCD od PE. Moje lampy ogrodowe są z tworzywa sztucznego i też nie mają PE - jedynie dwa kabelki L i N. Żadne urządzenie na działce nie ma L,N i PE ! Dlatego proszę - pomińmy PE - na tym etapie!

    Mnie interesuje tylko RCD (to urządzenie także nie wymaga PE – tylko L i N) - jak na razie nie padła żadna odpowiedź dotycząca tego, czy podłączenie RCD (25/30 mA z B10A) za rozdzielnią do nowo idącego obwodu ( nie różniącego się od przedłużacza - na tym kablu nikt nie będzie włączał pieca kaflowego ani suszarki z Biedronki!) nie "rozwali mi" tego co jest przed RCD czyli obecnej 25letniej prostej lecz mocno zabudowanej rozdzielni, ani też nie spowoduje fajerwerków.

    Ujmując to tak: czy podłączenie przedłużacza (nowo przeciągniętego przewodu 2x1.5 przez cały domek), w którym zamontowany jest wyłącznik RCD z wyłącznikiem nadprądowym, istotnie wpłynie na całość instalacji, do której podłączę owy przedłużacz/przewód – proszę nie łapcie mnie za słówka jeśli chodzi o terminologię. Tak jak na załączonym obrazku.

    Dzięki Kozi996 - chociaż Ty wiesz o co mi chodzi. Na siebie biorę temat PE - zamykamy go.
  • Poziom 38  
    kozi966 napisał:
    Jeden z twoich przewodów może być tylko przewodem neutralnym (N) lub przewodem ochronno-neutralnym (PEN).

    Jesteś pewny, że może to być PEN? Raczej stare "Zero" ;)
  • Poziom 6  
    Przypomina mi się kabaret Dudek z Dziewońskim -

    Skecz Sęk

    Pies? Jaki Pies?
    Piesek... Dupelek? A może Łyżew?



    p r o s z ę - zostawmy tego psa czyli temat PE/PEN - zrobię go w ramach harmonogramu prac na działce - w 2015.r. dach i ziemia (oświetlenie ogrodowe + fundamenty), w 2016.r. wnętrze domku. Ale jak już mi przewody wiszą, wyłączniki kupione, lampy stoją to niech zaświecą - w inny sposób niż na przedłużaczu podłączonym do gniazdka w pokoju/tarasie
  • Moderator Elektrycy
    BILGO napisał:
    kozi966 napisał:
    Jeden z twoich przewodów może być tylko przewodem neutralnym (N) lub przewodem ochronno-neutralnym (PEN).

    Jesteś pewny, że może to być PEN? Raczej stare "Zero" ;)


    Jasne (w zależności od sposobu zasilania, przekroju, itd.), ale miałem nadzieje, że dla autora bardziej zrozumiałe jest PEN.

    Cytat:
    Ujmując to tak: czy podłączenie przedłużacza (nowo przeciągniętego przewodu 2x1.5 przez cały domek), w którym zamontowany jest wyłącznik RCD z wyłącznikiem nadprądowym, istotnie wpłynie na całość instalacji, do której podłączę owy przedłużacz/przewód – proszę nie łapcie mnie za słówka jeśli chodzi o terminologię. Tak jak na załączonym obrazku.

    Jest to niezgodne z wymaganiami sztuki. Żaden elektryk się pod czymś takim nie podpisze.
    Dlaczego? Bo do odbiorów (takich jak ty chcesz) stosujemy dodatkowo przewód PE. Ma być i tu nie ma "a może". Nie ważne czy masz go do czego podpiąć czy nie.

    neidus napisał:
    p r o s z ę - zostawmy tego psa czyli temat PE/PEN - zrobię go w ramach harmonogramu prac na działce - w 2015.r. dach i ziemia (oświetlenie ogrodowe + fundamenty), w 2016.r. wnętrze domku. Ale jak już mi przewody wiszą, wyłączniki kupione, lampy stoją to niech zaświecą - w inny sposób niż na przedłużaczu podłączonym do gniazdka w pokoju/tarasie


    Dla ciebie to jest kompletnie obojętne czy masz PE, PEN czy zero czy cokolwiek innego.
    Dla nas ma to ogromne znaczenie, gdyż to ten przewód sprowadza się do całego problemu w twoim wykonaniu.
    Dlaczego?
    Ano dlatego, że nie wiesz co masz zrobić z tym PE w nowym obwodzie.
    Nowy obwód jak najbardziej może być wykonany, kwestia tylko jak.

    Naczelna zasada elektryka: Wpierw chronimy a potem zasilamy.

    Zapytam od razu, jak kolega znajdzie inne forum, koledze doradzą tak jak kolega sobie to widzi a potem kogoś taki obwód zabije, to co wtedy?

    Cytat:
    A PE jak na razie nie ma i nie będzie. Zresztą wszystkie odbiorniki (radio, TV, 3 lampki pokojowe) są bez wyjścia PE - tak jak gniazda natynkowe ścienne, do których podłączam przewód zasilający np TV.

    A może jednak jest. Dla mnie nie jest to takie oczywiste jak dla kolegi.
    Kolega nie widzi go w gniazdku czy gdzieś podpiętego, bo ma instalację dwużyłową (czarny i niebieski). Ale to wcale nie znaczy, że przewodu ochronnego tam nie ma.
  • Poziom 38  
    Ewidentnie widać, że autor chce wielkich braw na jego wykonanie tej "instalacji".
    Ale tutaj ich nie otrzyma dotąd aż nie zrozumie że bezpieczeństwo jest ważniejsze niż:
    neidus napisał:
    lampy stoją to niech zaświecą
  • Moderator - Elektryka
    A ja nie rozumiem dlaczego ten temat nie jest tam, gdzie jego miejsce.

    Drogi Autorze, Kolego neidus - o tym się trąbi na wszyskich forach, że RCD w instalacji dwużyłowej w układzie zerowania (czy też "wyimaginowanym" TN-C) jest nie tylko zbędny ale wręcz niebezpieczny.
    Dlaczego?
    Dlatego, że masz ochronę podstawową (izolacja), następnie dodatkową (samoczynne wyłączenie zasilania) i uzupełniającą (RCD).
    Ochrona dodatkowa przez SWZ jest skuteczna tylko wtedy, gdy zapewniona będzie ciągłość pętli zwarcia o odpowiednio niskiej wartości. Ale wstawiając w nią RCD znacznie zwiększasz ryzyko utraty tej ciągłości - czyli pozbawiasz się ochrony dodatkowej (tej ważniejszej) i ufasz bezgranicznie aparatowi, który potrafi "zasnąć" i nie rozłączyć obwodu w razie "W".
    A Ty chcesz mu powierzyć całą ochronę przeciwporażeniową...

    Ale... to Twój cyrk i Twoje małpy... Ani ja, ani nikt z moich bliskich nie pójdzie do piachu przez Twoje partactwo...
    Tylko, proszę, bądź łaskaw okazać odrobinę szacunku Kolegom przestrzegającym Cię przed narażaniem siebie i swoich bliskich.

    Pozdrawiam.
  • Poziom 17  
    @neidus Nie wiem czy to będzie dla Ciebie wskazówką, ale gdy wykonywałem swoją instalacje oświetlenia w ogrodzie (4 lampy) zastanawiałem się również nad bezpieczeństwem. Po przemyśleniu zastosowałem do zasilania lamp transformator bezpieczeństwa. Skutek: żadnych problemów, oprawy co kilka lat maluję (są stalowe), dotychczas wymieniłem 2 żarówki. Instalacja działa już 18 lat.
  • Poziom 6  
    dziękuję za pierwszą odpowiedź na temat.