Niedługo szykuje mi się trochę więcej wolnego czasu i pewne wolne środki, które mógłbym przeznaczyć na narzędzia do nauki, dlatego też postanowiłem wrócić trochę do programowania na mikrokontrolerach itp. bo od końca studiów (5 lat temu) nic a nic z tym nie robiłem. Rynek najpewniej zmienił się teraz diametralnie, więc nie wiem w jakim kierunku iść. Mam tylko szereg wymagań co do układu:
* Dosyć duża prędkość/moc obliczeniowa - są pewne układy, z którymi bym współpracował, które wymagają obróbki sporych ilości danych.
* Dobre wsparcie środowiska - bardzo przydatne przy nauce.
* Popularność i perspektywy na przyszłość - nie chciałbym nauczyć się platformy, która za 10 lat będzie nieużywana i nie będzie miała następców.
Znam C, C++ więc język nie będzie problemem. Plusem jest środowisko z dużą ilością bibliotek (nie chcę układu, gdzie do wszystkiego będę musiał pisać samodzielnie funkcje).
Zastanawiam się też nad układami FPGA, może to lepsza droga rozwoju?
* Dosyć duża prędkość/moc obliczeniowa - są pewne układy, z którymi bym współpracował, które wymagają obróbki sporych ilości danych.
* Dobre wsparcie środowiska - bardzo przydatne przy nauce.
* Popularność i perspektywy na przyszłość - nie chciałbym nauczyć się platformy, która za 10 lat będzie nieużywana i nie będzie miała następców.
Znam C, C++ więc język nie będzie problemem. Plusem jest środowisko z dużą ilością bibliotek (nie chcę układu, gdzie do wszystkiego będę musiał pisać samodzielnie funkcje).
Zastanawiam się też nad układami FPGA, może to lepsza droga rozwoju?