Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Xsara Picasso 2.0hdi - Nie działa otwieranie drzwi z pilota.

emswisnia 25 Jun 2015 13:01 2439 16
  • #1
    emswisnia
    Level 15  
    Witam, 

    Przedstawie swój nowy i kolejny problem, tym razem dotyczy otwierania i zamykania z kluczyka poprzez wciśniecie przycisku. Od pewnego czasu zaczął łapać tylko z bliskiej odległości zamykanie i otwieranie. wymieniłem baterie i przez moment było dobrze (około 2 tygodni) teraz niestety ani nie otwiera ani nie zamyka. Baterie kupiłem nową i też cisza.Auto odpala bez problemu bez błedów na wyświetlaczu. Poprzez kluczyk w zamku otwiera i zamyka. 

    Nie wiem co się stało dlatego prosiłbym o pomoc w weryfikowaniu usterki.
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • #2
    jacolino75
    Level 19  
    Do sprawdzenia pilot w pierwszej kolejności czy sygnał wysyła.pozdr.
  • #3
    emswisnia
    Level 15  
    Jak najlepiej sprawdzić czy pilot wysyła sygnał?
    Dodam że wymieniałem mikro styki w pilocie i po wymianie działały dobrze.
  • #4
    arlid
    Level 12  
    Wcześniej przed wymianą baterii w kluczyku wszystko było ok? Zobacz taki trik.:
    1. Kluczyk w stacyjkę, włącz zapłon, naciśnij i przytrzymaj przycisk zamykania/otwierania
    2. To samo tylko naciśnij i przytrzymaj z kluczykiem w drzwiach kierowcy. Ewentualnie tutaj przytrzymaj w pozycji otwarcia/zamknięcia (jakbyś zamykał /otwierał z kluczyka).

    Jeżeli masz dwa piloty z każdym jest problem?
  • #5
    emswisnia
    Level 15  
    Pewnego dnia przestał dobrze działać jeden przycisk na pilocie trzeba było dobrze go wciśnać i być blisko auta aby złapał. W tym momencie wymieniłem baterie i działał z dala ale nadal trzeba było kilka razy wciskać przycisk aby załapał. Wówczas zdecydowałęm że wylutuje mikroprzełącznik i wlutuje nowy gdzie przez pewien czas było wszystko ok - pilot działał bez problemu.
    Teraz niestety jest tak jak pisze nic nie działa. Jedynie otwieranie z kluczyka w zamku.

    Czasami z tego co pamiętam wyskakiwał błąd na wyświetlaczu immobilaizer fault - ale ginął po odbaleniu auta.
  • #6
    arlid
    Level 12  
    Podpinałeś autko pod komputer? Jakieś logi ze sterownika/imo?
  • #7
    emswisnia
    Level 15  
    Nie podpinalem pod komputer. Chociaż mam lexie i potrzebne kable. Jedynie nie mam Windowsa XP a chyba z tego co się orientuje najlepiej na takim funkcjonuje.

    Dodatkowo sprawdziłem jeszcze przyciski czy jest jakiś sygnał z nich i tak jak mierze niewisniety przycisk wartość jest na 0 gdy wcisnąć to pokazują się różne wartości.

    Od strony kierowcy czy pasażera otwiera się auto z kluczykiem w zamku bez problemu. Odpala również. Mam jeden kluczyk z przyciskami i jeden zwykły.
  • #8
    emswisnia
    Level 15  
    Mam jeszcze takie pytanie czy jakbym kupił pilot od Xsara Picasso i wyciągnął z niego płytkę i umieścił ją w swoim pilocie jest szansa ze kluczyk zadziała by z moim autem czy trzeba go programować przez Lexie?
    Jak sprawdzić czy pilot wysyła fale podczas wciskanie przycisku?
  • #9
    arlid
    Level 12  
    Możliwe, że trzeba by było kodować, ale tutaj się nie wypowiem. Najłatwiej chyba by było wejść w moduł sterowania komputerem i zobaczyć czy coś się dzieje po wciśnięciu przycisków.
  • #11
    misiek_r
    Level 14  
    grala1 wrote:
    Nie zadziała używany pilot w Twoim aucie.


    Potwierdzam, że nie zadziała używany pilot z innego auta. Przerabiałem temat i jedyna możliwość to kupienie w serwisie nowego "czystego" kluczyka z pilotem i wtedy można go lexią rozpoznać, czyli inaczej mówiąc "przyuczyć" i będzie działał. Jednak cena nowego kluczyka jest powalająca, więc warto sie zastanowić nad dorobieniem uniwersalnego sterownika do centralnego zamka. W okolicach 100 zł można już kupić taki zestaw.
  • #12
    emswisnia
    Level 15  
    Kluczyk dałem do elektronika który go sprawdził i powiedział że kluczyk jest sprawny ma napięcie i wysyła sygnał. Poprawił również wszystkie styki dla pewności.

    Mam możliwość załątwienia lexii ale nie wiem jak i gdzie sprawdzić centraly zamek w tym programie. Bardzo zawiły.

    Czy ktoś orientuje się gdzie jest czujnik sygnału z pilota w aucie?

    Co jeszcze mogę sprawdzić dla pewności aby wykluczyć usterkę.
  • #13
    misiek_r
    Level 14  
    emswisnia wrote:
    Kluczyk dałem do elektronika który go sprawdził i powiedział że kluczyk jest sprawny ma napięcie i wysyła sygnał. Poprawił również wszystkie styki dla pewności.

    No to dobrze ,czyli kluczyk wydaje sie być ok.

    emswisnia wrote:
    Mam możliwość załątwienia lexii ale nie wiem jak i gdzie sprawdzić centraly zamek w tym programie. Bardzo zawiły.


    Lexia nie jest wcale taka trudna w obsłudze. Oczywiście jest "specyficzna" ale trzeba "przeklikać" po funkcjach i załapuje się jej logike. Moim zdaniem trzeba po pierwsze jeszcze raz rozpoznać kluczyk. i po drugie potem nauczyć go jeszcze raz pilota, dokładna procedura będzie napisana w lexi.

    emswisnia wrote:
    Czy ktoś orientuje się gdzie jest czujnik sygnału z pilota w aucie?

    Odbiornik sygnału z pilota jest w module podkierownicowym COM2000, jako jego integralna część.
  • #14
    emswisnia
    Level 15  
    Sprawdziłem dzisiaj kluczyk na starym radio i gdy naciskał jeden czy drugi przycisk wydawał specyficzne pikniecie w radio. Dodatkowo wziąłem od Seata i tez sprawdziłem tutaj był inny dźwięk ale widać ze radio wylatuje fale pilotów.

    Próbowałem kluczyk na zapłon następnie wciskamy klawisz zamknięcia na 10sekund i puszczam następnie wyjął kluczyk doczekałem parę sekund i naciskam klawisz na pilocie ale zero reakcji.

    Jeszcze jedna rzecz bo zapomniałem napisać elektryk gdy wziął pilot to nowa bateria która wymieniałem okazało się ze miała napięcie 0.58V i wychodzi na to ze od nowości musiała być juz słaba i na początku działała z bliskiej odległości a później przestała i tak około miesiąca była w pilocie. Ta która założyłem teraz ma napięcie 2.8V.
  • #15
    emswisnia
    Level 15  
    Ostatnio zauwazylem ze po wymianie bateri na nowa po okresie okolo 2tyg. Napiecie na baterii pokazuje niecale 2V. Zastanawiam sie czy nie ma gdzies zwarcia na klucsyku i jak go znalezc jak cos.
  • #16
    misiek_r
    Level 14  
    Zmierz prąd pobierany przez pilota w stanie, gdy nie naciskasz klawiszy i gdy naciskasz. Daj znać jakie są wyniki pomiarów.
  • #17
    emswisnia
    Level 15  
    Sama bateria ma 3.05V gdy podłączenia pod pilota i robie pomiar to 2.99V gdy naciskam przycisk jeden i drugi to najczęściej jest wynik 2.65V pojawiał się również 2.83V czy jednym czy drugim przyciskiem.