Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
flexghzflexghz
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

CB radio trzeszczy z wymontowanym głośnikiem

25 Cze 2015 18:22 942 16
  • Poziom 14  
    Witam, mam taki problem, otóż radio CB przestało działać, nie słychać szumów w głośników a Przełącznik nadawanie/odbiór (PTT), nie daje żadnych zmian. Przy odpowiednim ustawieniu głośności i pokrętła od redukcji szumów SQUELCH, CB zaczyna trzeszczeć i przy wylutowaniu głośnika okazało, że dalej trzeszczy więc to nie wina głośnika. Co może być przyczyną i co mogę jeszcze pomierzyć ???
  • flexghzflexghz
  • Poziom 30  
    Zapewne słyszysz trzeszczenie z transformatora modulacyjnego, które też potrafi cichutkie dźwięki wydawać :P

    Może powiesz, jakie to CB?
  • Poziom 14  
    Nie wiem jaki model ale tu jest zdj, jak potrzeba to mogę zrobić całej płytki:

    zdjęcie dodane w załączniku, ponieważ opcja "Dodaj obrazek" jakoś mi nie działa, nie wyświetlają się tam wszystkie ikony i nie mogę nic wybrać. Czy tylko u mnie tak jest ?
  • Poziom 14  
    Czy mógłby ktoś powiedzieć co teoretycznie można w tym sprawdzić ???
  • flexghzflexghz
  • Poziom 30  
    President Teddy... President niegdyś robił dobre CB radia, ale Teddy jest raczej średnim... Szkoda, że w plastikowej obudowie przez którą przechodzi jeszcze więcej zakłóceń...
    Skoro nie ma odbioru tylko cichy szum to może być uszkodzony filtr pośredniej częstotliwości, daj zdj płyty to Ci pokażę który to jest.
    Radio nadaje?
  • Poziom 14  
    Nie sprawdzałem czy nadaje, przy naciskaniu przełącznik nadawanie/odbiór, układ działa bez różnicy, nie mam dostępu do innego żeby sprawdzić.
    Dodam, że szumi tylko przy modulacji FM i przy ustawieniu pokrętła redukcji szumów bliskim oznaczeniu "M".
    Nie mam pewności czy przedtem tak nie było bo CB dostałem już zepsute.
    Tutaj zdj płytki:
  • Poziom 30  
    Jedno pytanie- nie nadajesz mam nadzieję bez anteny?

    Ja obstawiam uszkodzenie tego filtru, dla sprawdzenia możesz go wylutować i jego wejście zewrzeć z wyjściem przy pomocy kondensatora(np 1nF)- radio powinno zacząć działać tylko będzie dużo mniej selektywne...

    Zaznaczony filtr:

    CB radio trzeszczy z wymontowanym głośnikiem
  • Poziom 14  
    Tak, układ był testowany z anteną, chciałem dodać, że przy zmianie zasilacza na akumulator, już nie trzeszczy ale gdy zejdę pokrętłem przełącznik nadawanie/odbiór na wartość bliską "M" To zaczyna mu się coś psuć, zaczyna migać ekran z napisem PL tak jak przy włączeniu i radio trzeba zresetować.

    Wlutowałem 100nF mam nadzieję że dobrze, pin 1 to wejście pin 5 to wyjście. Tylko, że nie mam dostępu do anteny czy bez niej coś sprawdzę ?
  • Poziom 30  
    Jakim zasilaczem go zasilałeś?

    Możesz spróbować z tym kondensatorem, lecz nie jestem pewien czy nie jest za duży.

    Bez anteny możesz sprawdzić czy wróciły szumy własne odbiornika (bez anteny, z wyłączoną blokadą szumów powinien lekko szumieć) oraz czy nasilają się one po dotknięciu środkowej żyły gniazda antenowego np palcem.
    NIE WOLNO NADAWAĆ BEZ PODŁĄCZONEJ ANTENY!
  • Poziom 14  
    Zwykłym uniwersalnym 12V 500mA. Zmniejszyłem wartość kondensatora i nic nie słychać ale przynajmniej wyświetlacz tak nie szaleje jak przedtem, może wzmacniacz głośnika się zepsuł ??, sam głośnik działa.

    Nie wiedziałem, że nie można nadawać bez anteny ;) no ale i tak raczej tylko na odbiorze testowałem.
  • Poziom 30  
    Wyświetlacz szaleje bo radio pobiera nawet 1A a Ty go zasilasz zasilaczem 500mA, i minimum połowę za mało ;)

    A słychać w głośniku pikanie podczas przełączania np kanałów?
  • Poziom 14  
    Właśnie nie, żadnych odgłosów. Wyjście EXT tez nie działa
  • Poziom 30  
    Gruszka na pewno jest sprawna?
  • Poziom 14  
    Nie wiem, ale bez niej chyba powinny jakiekolwiek szumy słychać.
  • Pomocny post
    Poziom 30  
    Nie, bez gruszki będzie absolutna cisza :) Rozbierz ją, weź multimetr i przedzwoń żyły przewodu czy któraś nie ma przerwy.
  • Poziom 14  
    Hah odkręciłem wtyczkę i się wyjaśniło :D już przedtem o tym myślałem ale stwierdziłem, że bez tego powinien jakiś szum być :P

    Wszystko ładnie działa, dzięki za pomoc ;)
  • Poziom 30  
    Wlutuj filtr z powrotem ;) W sumie zaczęliśmy trochę ,,od d**y strony" bo powinniśmy najpierw to sprawdzić... Pozdrawiam i cieszę się, że mogłem pomóc ;)