Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zdalnie sterowane rolety wewnętrzne

Arek00 26 Jun 2015 00:06 13722 18
  • Przedstawiam elektryczne zdalnie sterowane rolety mojego autorstwa. Pomysł narodził się oczywiście z lenistwa :) Całość oparta jest na platformie Arduino.

Jak to działa: zdalnie sterowane rolety

Mam rolety dzień-noc. Normalne rolety oczywiście będą się podnosić/opuszczać dwa razy szybciej.

Możliwości:

- obsługa do 4 rolet (ale patrząc na pozostałe wolne piny Arduino pewnie jeszcze 2 da radę podłączyć)
    - opuszczanie/podnoszenie każdej rolety osobno
    - opuszczanie/podnoszenie wszystkich rolet na raz
    - podnoszenie rolet oddzielnie przez 1 sekundę (aby uzyskać paski na roletach dzień/noc)
    - zatrzymanie wszystkich rolet jednym przyciskiem
    - aby podnieść/opuścić rolety wystarczy raz nacisnąć przycisk (nie trzeba go cały czas trzymać)

Potrzebne elementy:

- płytka Arduino (ja tu użyłem Arduino nano, a dokładnie Funduino, czyli jego tańszy odpowiednik)
    - wyłączniki krańcowe (po dwie sztuki na każdą roletę)
    - rezystory 10k (po jednym dla każdego wyłącznika krańcowego)
    - dioda odbiorcza podczerwieni
    - stabilizator napięcia 6V
    - serwomechanizmy z możliwością przerobienia na pracę ciągłą
    - kątowniki do zamocowania serwa do okna
    - przewody
    - pilot zdalnego sterowania: najlepiej od jakiegoś starego telewizora itp.

Kosztorys:

elementy bazowe:
    - płytka Arduino nano: ja kupiłem odpowiednik o nazwie Funduino za około 33zł
    - stabilizator napięcia LM 7806: 1zł
    - dioda odbiorcza podczerwieni: 3zł

elementy dla każdej rolety:
    - serwomechanizm Hitec HS-311: 27zł (oczywiście może być jakiś inny, byleby dał się przerobić na ciągły obrót)
    - 2 wyłączniki krańcowe SS0508A: 2zł/sztuka
    - 2 kątowniki do zamocowania serwa do okna: 1zł/sztuka
    - przewody ok. 2zł/metr

Czyli generalnie koszt całości dla jednego okna to około 75zł + 35zł za każdą następną roletę.

Te rolety działają u mnie już od roku i na razie nie było z nimi żadnych problemów (podejrzewam, że prędzej będę musiał zmienić pilota na jakiegoś lepszego bo ten się powoli kończy). Moja porada: iść do sklepu modelarskiego i zapytać i ciche serwo (o ile takie są). Fakt że trochę te serwa brzęczą w czasie pracy raczej nie przeszkadza. Wszystko też zależy od tego ile rolet na raz chcemy podnosić/opuszczać. Ja głównie podnoszę tylko dwie z nich (jednocześnie) i ten dźwięk mi zupełnie nie przeszkadza. Na początku miałem zamiar pozostawić oryginalne łańcuszki do zasłaniania rolet żeby w razie czego móc robić to ręcznie ale okazało się że strasznie brzęczały więc je zdjąłem i tak naprawdę nigdy mi nie były potrzebne.

Jak się do tego zabrać:

Najpierw trzeba sobie odczytać kody z pilota. Aby to zrobić należy podłączyć do Arduino odbiornik podczerwieni, załadować dołączony kod i otworzyć monitor portu szeregowego. Otrzymane wartości zamieniamy odpowiednio w kodzie. Rolety oryginalnie posiadają hamulec, który zapobiega swobodnemu opadaniu. Trzeba się go pozbyć. W moim przypadku wystarczyło wyjąć dwie sprężynki. Potem pozostaje montaż serwa i wyłączników. Trzeba zwrócić uwagę w którym kierunku serwo ma się kręcić. U mnie roleta 1, 3 i 4 mają serwa po prawej stronie a roleta 2 ma serwo po lewej więc musi się ono obracać w odwrotnym kierunku do pozostałych trzech.

Przy 4 roletach było troszkę kabelków:

Ale udało się je upchnąć:

I schować w małej puszce:

Sposób montażu serwa. Po lewej gołe a po prawej w obudowie. Akurat otwierali u nas druk 3d więc miałem możliwość wydruku obudów za darmo :)

Czujnik podczerwieni przypięty do karnisza jest praktycznie niewidoczny:

Wyłącznik krańcowy dolny z osłoną i bez:
    Zdalnie sterowane rolety wewnętrzne Zdalnie sterowane rolety wewnętrzne

Jak schować przewody? Moje rolety nie poruszają się wewnątrz ramy tylko na zewnątrz więc prowadnice też są na wierzchu. Do ukrycia przewodów wykorzystałem narożniki do glazury. Na zdjęciu jest bez przeróbki. Ja odciąłem część z literami a pozostałą przykleiłem do prowadnicy taśmą dwustronną.

Na koniec parę słów o sterowaniu telefonem. Ja skorzystałem z programu Smart IR Remote (dostępny na Androida). Kosztuje ok 31zł ale ma naprawdę duże możliwości a przede wszystkim to co nas interesuje czyli opcję dodawania własnych kodów. Mam telefon z nadajnikiem podczerwieni więc działało to od razu ale dla tych co nie mają nadajnika w telefonie program oferuje również połączenie z konwerterem bluetooth -> irda. Jak to działa nie wiem ale taka opcja jest.

Pilot na telefonie:

Połączenia:

W załączeniu program Arduino.

No i to chyba tyle. Jeśli jest coś niejasne to proszę pytać :)

Cool? Ranking DIY
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
    About Author
    Arek00
    Level 10  
    Arek00 wrote 9 posts with. Been with us since 2006 year.
    scooba
    Level 15  
    Pieknie przymocowana krańcówka:-))))
    Krzysiek007
    Level 20  
    Świetny przykład jak nie powinno się robić. Z mojego punktu widzenia, to zero estetyki. Takiego montażu nie zrobił bym nawet w warsztacie, nie wspominając o pomieszczeniu mieszkalnym.
    Zamiast tej krańcówki lepiej było zrobić pozycje 0 jak cala roleta jest schowana i rozwijanie zrobić na zasadzie czasu opuszczania, lub zrobić mały enkoder na elemencie przenoszenia napędu (mały magnesik naklejony i czujnik halla, lub bariera optyczna, ze starej myszki lub innego ustrojstwa).
    Proszę się nie zrażać do mojej negatywnej oceny i trzymam kciuki za przyszłe lepsze i bardziej przemyślane rozwiązania.
    Arek00
    Level 10  
    Ta krańcówka też ma obudowę wydrukowaną w 3d. Dodałem zdjęcie w pierwszym poście. Poza tym jest ona za kwiatami a dodatkowo są firanki więc to nie jest tak że to jest na wierzchu i wszystko widać. Jak są firanki to nawet nie widać że na oknie cokolwiek było robione.
    Krzysiek007
    Level 20  
    Aha. To mnie Kolega trochę uspokoił :).
    scooba
    Level 15  
    To ze cos ma obudowe nie znaczy ze ma byc na kupe i pakuły, od czegos trzeba zaczac, powodzenia na przyszłośc
    gbd.reg
    Level 21  
    Brakuje mi tutaj (w szczególności przy posiadaniu rolet dzień/noc) wykrywania pozycji rolety, aby móc 1 przyciskiem:
    1. dorównać roletę do najbliższej pozycji dzień/noc jednym przyciskiem
    2. zmienić dzień/noc bez względu na to w jakiej pozycji znajduje się roleta
    3. ustalić sobie kilka pozycji do których roleta może się automatycznie opuścić/podnieść. Np żeby słońce nie świeciło nam po monitorze lub po oczach, ale jednocześnie żeby w pokoju nie zapanował mrok.

Dodatkowo co powinno być zmienione:
    1. bezpośrednio użyta płytka arduino - ja rozumiem że na arduino można zbudować coś łatwiej, ale po zaprojektowaniu i przetestowaniu prototypu wypadałoby zrobić własną płytkę. Kompatybilność z arduino przecież można zachować.
    2. pajęczyny przewodów i elementy wiszące "na pająka", szczególnie ten stabilizator (tranzystor?) wiszący na przewodach i upchnięcie tej zwitki kabli w puszce. Dobrze zaprojektowana płytka umieszczona na samym dnie płytki dałaby możliwość zastosowania minimalnej długości kabli, dzięki czemu w puszce nie byłoby takiego chaosu.
    mkpl
    Level 37  
    Ja tam przywalę się do krańcówki :D piękna to ona nie jest. Aczkolwiek problem rozumiem bo też miałem podobny do rozwiązania.

Zrobiłem to następująco. Czujnik szczelinowy na górze w który wsunięta jest roleta. Roleta posiada 2 drobne otwory zrobione dziurkaczem (można to ładniej zrobić..) na górze i na dole. Procesor wykrywa tylko impulsy i pamięta czy roleta była opuszczona czy podciągnięta. Na podstawie sygnałów wie, kiedy jest na maksa opuszczona a kiedy na maksa zwinięta.
    Arek00
    Level 10  
    gbd.reg wrote:
    Brakuje mi tutaj (w szczególności przy posiadaniu rolet dzień/noc) wykrywania pozycji rolety, aby móc 1 przyciskiem:
    2. zmienić dzień/noc bez względu na to w jakiej pozycji znajduje się roleta

Na screenie pilota z telefonu czwarty rząd od góry służy do podniesienia rolety przez 1 sekundę i to jest właśnie to o czym piszesz. Może nie jest to aż tak dokładne jak z jakimś czujnikiem ale chodziło mi tylko o uzyskanie pasków gdy roleta jest opuszczona do końca (jak to działa widać na filmie 1:31).

gbd.reg wrote:
    3. ustalić sobie kilka pozycji do których roleta może się automatycznie opuścić/podnieść. Np żeby słońce nie świeciło nam po monitorze lub po oczach, ale jednocześnie żeby w pokoju nie zapanował mrok.

Po roku mogę stwierdzić że używam ich tylko w trzech pozycjach: podniesione, opuszczone i opuszczone z paskami. Jeśli chciałbym jakiekolwiek inne ustawienie to mogę je w każdej chwili zatrzymać. Nie mówię że propozycja jest zła, tylko że nie ma takiego rozwiązania gdyż sam go nie potrzebowałem.

gbd.reg wrote:
    wypadałoby zrobić własną płytkę

Dla kogoś kto na codzień nie siedzi w elektronice i nie robi własnych płytek Arduino było idealnym rozwiązaniem. Zastanawiałem się kiedyś nad opcją "opuść rolety i zapal światło". Jeśli w końcu mi się zachce to zrobić to dzięki Arduino nie będę musiał robić nowej płytki, przepinać wszystkiego od początku tylko dołożę sobie jeden moduł. Dla mnie rozwiązanie idealne ale tak jak wspomniałem: chcę to robić jak najprościej.

Krzysiek007 wrote:
    Zamiast tej krańcówki lepiej było zrobić pozycje 0 jak cala roleta jest schowana i rozwijanie zrobić na zasadzie czasu opuszczania, lub zrobić mały enkoder na elemencie przenoszenia napędu (mały magnesik naklejony i czujnik halla, lub bariera optyczna, ze starej myszki lub innego ustrojstwa).

Zgadzam się, że wtedy by było dużo mniej kabli i brak tych wyłączników ale co jeśli rolety będą opuszczone do połowy i wyłączą mi prąd?
    razorxx100
    Level 11  
    To wtedy dane z encodera zapisujesz na eeprom.
    Freddy
    Level 43  
    No cóż, pomysł niezły, ale wykonanie fatalne. Zero estetyki. Ja nie pokazałbym czegoś takiego na publicznym forum. :)
    Zastosowanie Arduino też mi się nie podoba. Można było zrobić wszystko na własnej płytce staranniej i efektywniej.
    gbd.reg
    Level 21  
    Arek00 wrote:
    Na screenie pilota z telefonu czwarty rząd od góry służy do podniesienia rolety przez 1 sekundę i to jest właśnie to o czym piszesz. Może nie jest to aż tak dokładne jak z jakimś czujnikiem ale chodziło mi tylko o uzyskanie pasków gdy roleta jest opuszczona do końca (jak to działa widać na filmie 1:31).

Tak, widziałem na filmiku :) jednak zadziała to tylko gdy roleta jest w całości opuszczona lub podniesiona. Mi chodziło o możliwość przesunięcia w dowolnej pozycji, a właściwie o możliwość wyrównania rolety.

Arek00 wrote:
    Po roku mogę stwierdzić że używam ich tylko w trzech pozycjach: podniesione, opuszczone i opuszczone z paskami. Jeśli chciałbym jakiekolwiek inne ustawienie to mogę je w każdej chwili zatrzymać. Nie mówię że propozycja jest zła, tylko że nie ma takiego rozwiązania gdyż sam go nie potrzebowałem.

Rozumiem, jednak pisałem o tym co mi brakuje :) W ten sposób możnaby zaprogramować kilka stałych pozycji do których roleta automatycznie by podążała w zależności od pory dnia i nasłonecznienia. Propozycja na pewno warta rozważenia.

Arek00 wrote:
    Dla kogoś kto na codzień nie siedzi w elektronice i nie robi własnych płytek Arduino było idealnym rozwiązaniem. Zastanawiałem się kiedyś nad opcją "opuść rolety i zapal światło". Jeśli w końcu mi się zachce to zrobić to dzięki Arduino nie będę musiał robić nowej płytki, przepinać wszystkiego od początku tylko dołożę sobie jeden moduł. Dla mnie rozwiązanie idealne ale tak jak wspomniałem: chcę to robić jak najprościej.

Stosowanie jednego modułu dla światła i dla rolet jest trochę... mało elastyczne. Poza tym zawsze możesz wykonać płytkę która kilka dodatkowych przyszłościowych możliwości uwzględni. Rozumiem, że na co dzień w tym nie siedzisz, sam też nie siedzę na co dzień w elektronice jednak do wszystkiego staram się projektować i tworzyć płytkę, bo przy użyciu arduino w takim projekcie musiałbym kupić następne przy nowym... Poza tym ta pajęczyna kabli... aż przeraża...

Arek00 wrote:
    Zgadzam się, że wtedy by było dużo mniej kabli i brak tych wyłączników ale co jeśli rolety będą opuszczone do połowy i wyłączą mi prąd?

Jedno z rozwiązań: zapisywać pozycję w eepromie. Drugie: zostawić sobie krańcówkę na górze (nie jest aż tak szpetna i problematyczna jak ta na dole) i po włączeniu zasilania wykrywać czy masz akurat dziurkę pod czujnikiem, czy nie. Jeśli nie masz oznacza to, że roleta jest gdzieś na środku, jeśli masz - po krańcówce możesz dojść do tego czy jest na początku czy na końcu.

ciekawym pomysłem byłoby też podziurkowanie schowanej za listwą krawędzi rolety tak, by posiadała jakiś wzór, np z enkodera absolutnego. Następnie założyć na krawędź odpowiednie bariery optyczne i wykrywać dokładną, bezwzględną pozycję rolety. Można też pokusić się o zwykły wzór: mała dziurka, duża dziurka, brak dziurki, założyć barierę wykrywającą intensywność (czyli zdolną do określenia czy pod nią jest akurat mała czy duża dziurka) i określać na tej podstawie o ile roleta się przesunęła w dół lub w górę.
    xdiax
    Level 22  
    Zrobione po amerykańsku - termoglut, gotowe moduły, druk 3D. Ale nie będę powtarzał omówionych już kwestii. Jak widać, interface i program już masz, w przyszłości możesz zrobić wersję 2, w której wszystko dopracujesz :D Jak dla mnie w tej formie czwórka "na szynach".
    aklosek
    Level 13  
    Ja mam takie pytanko, czy te okna na których zamontowane są te rolety nie mają tzw. uchyłu,
    chodzi o to czy podczas takiego ustawienia okna ( a plastiki najczęściej mają taką opcję)
    wystarczy tych kabelków co to wychodzą z puszki rozgałęźnej, i czy otwieranie i zamykanie okien nie przeszkadza , czy z czasem te kabelki (bo raczej jak widać na zdjęciu są mało elastyczne) po prostu się nie urwą ???

Dodano po 25 [minuty]:

I jeszcze jedna sprawa, dziwi mnie jak ten stabilizator 7806 (zwykle na 0,5 A ) wytrzyma obciążenie czterech serwomechanizmów. Wyczytałem w danych katalogowych zastosowanego przez Ciebie serwomechanizmu, że przy napięciu 6V pobiera w stanie nieobciążonym 180 mA .co pomnożone przez 4 daje już spory prąd. Dotykałeś podczas pracy obudowy tego stabilizatora ?? Skłaniałbym się raczej za zastosowaniem małej przetwornicy ( i to bardzo małych wymiarów o znacznie większym prądzie) którą na znanym portalu aukcyjnym można kupić dosłownie za parę złotych.
    Arek00
    Level 10  
    Okno pierwsze od prawej ma uchył i cały czas z niego korzystam a przewody są tak poprowadzone żeby przy uchyleniu był mały naddatek. Po zamknięciu robi się z nich litera U. Nie jestem w stanie sprawdzić w jakim stanie są przewody. W każdym razie po roku używania wszystko jest ok. Oczywiście ja nikomu nie narzucam jakie ma użyć przewody.

Odnośnie stabilizatora to mi google mówi że ma od 1 do nawet 1.8A ale może ja źle sprawdzam. Ja korzystam przede wszystkim z rolet na oknie czyli dwa serwa jednocześnie i nigdy nie było problemu. Przy opuszczaniu i podnoszeniu całości jednocześnie też nie ma problemu. Nie sprawdzałem czy się grzeje. Może jeśli ktoś by się bawił w ciągłe opuszczanie i podnoszenie to pewnie by się zagrzał a tak to wszystko działa ok.
    Frog_Qmak
    Level 25  
    pytanie: co to za telefon, który ma androida i irdę? :D
    Krańcówka faktycznie nie powala ;) Można by zamiast niej przykleić do rolety maleńki neodymek i jak już ktoś wspominał, czujnik halla, albo kontaktron :)
    Arek00
    Level 10  
    Jeśli jeszcze raz przyjdzie mi robić rolety to pewnie zrobię na kontaktronach albo na silnikach krokowych o ile znajdę jakieś fajne w przystępnej cenie. Androidowych telefonów z irdą jest troszkę. Ja mam Samsunga Galaxy S4. Na pewno irdę powinny mieć flagowce Samsunga, LG i HTC.
    Kubaandcom
    Level 17  
    Witam

Świetna realizacja i efekt końcowy.

Jak jest z głośnością całego zestawu? Sam kiedyś zrobiłem rolety na serwach ale niesamowicie irytującym był jęk przekładni.
    Arek00
    Level 10  
    Trochę trudno opisać czy to jest głośne czy nie, tym bardziej że każdy może mieć inne wrażenia. Dla mnie wszystkie 4 serwa troszkę robią hałasu szczególnie podczas podnoszenia ale można przywyknąć. Ja używam głównie dwóch jednocześnie i sporadycznie czterech i nigdy nie było tak że wkurzała mnie głośność całości. Poza tym można wcisnąć opuszczanie/podnoszenie i zająć się czymś innym w drugim pokoju.