Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Konica Minolta magicolor 2550 - Ucina wydruki, nie pobiera papieru

Ficu 26 Jun 2015 14:32 1584 5
Nazwa.pl
    Ficu
    Level 31  
    Witam,
    od dłuższego czasu drukarka ma swoje wariacje i nie zawsze działa poprawnie.
    Zaczęło się od problemu z pobieraniem papieru - znalazłem jakieś informacje w internecie, rozebrałem, przeczyściłem rolki i prawie jest ok - zazwyczaj w 90% przypadków bierze papier.
    Kolejny problem który się pojawił to ucinanie wydruku - drukarka zaczynała drukować nie od góry strony, a kilka centymetrów poniżej, zazwyczaj po wydrukowaniu kilku stron (2-4), jak się "rozpędziła" to drukowała poprawnie. Czasami wyświetlała komunikat "PAPER MISMATCH" - sprawdziłem, zarówno w PC jak i samej drukarce jest ustawione A4 oraz są poprawne wymiary papieru.

Gdyby coś miało do tematu: zazwyczaj łączę się z drukarką przez jej serwer wydruku w sieci, z tego co pamiętam, na przewodzie USB działo się to samo. Systemy Win 7 oraz Win 8.1 - to samo.

Liczę na Waszą pomoc.
    Pozdrawiam
  • Nazwa.pl
    piwos
    Level 24  
    Ficu wrote:
    Witam,
    od dłuższego czasu drukarka ma swoje wariacje i nie zawsze działa poprawnie.
    Zaczęło się od problemu z pobieraniem papieru - znalazłem jakieś informacje w internecie, rozebrałem, przeczyściłem rolki i prawie jest ok - zazwyczaj w 90% przypadków bierze papier.
    Kolejny problem który się pojawił to ucinanie wydruku - drukarka zaczynała drukować nie od góry strony, a kilka centymetrów poniżej, zazwyczaj po wydrukowaniu kilku stron (2-4), jak się "rozpędziła" to drukowała poprawnie. Czasami wyświetlała komunikat "PAPER MISMATCH" - sprawdziłem, zarówno w PC jak i samej drukarce jest ustawione A4 oraz są poprawne wymiary papieru.

Gdyby coś miało do tematu: zazwyczaj łączę się z drukarką przez jej serwer wydruku w sieci, z tego co pamiętam, na przewodzie USB działo się to samo. Systemy Win 7 oraz Win 8.1 - to samo.

Liczę na Waszą pomoc.
    Pozdrawiam

Problem z podawaniem, pływaniem transportu papieru
    Dokładnie chodzi o: sprzęgło poboru, rejestracji transport papieru
    :)
  • Nazwa.pl
    maystero
    Level 24  
    Witam
    Już miałem zakładać nowy temat a widzę że tu ten sam przypadek. Mam ze swoją drukarką ten sam problem
    tj.
    Problem z pobieraniem papieru. Drukarka zawsze po dłuższym postoju drukuje, wydruk przesunięty w dół kartki. Po kilku próbach zaczyna drukować poprawnie.
    znalazłem na youtube film instruktażowy z dokładnie tym samym problemem
    https://www.youtube.com/watch?v=4n7cIiyrk_Y

do wyczyszczenie 3 solenoidy 2x żółte i 1x niebieski (ponoć sklejanie się gąbeczek)
    Wyczyściłem solenoidy, gąbeczki przykleiłem nowe. Problem niestety nie ustąpił.

piwos wrote:

Problem z podawaniem, pływaniem transportu papieru
    Dokładnie chodzi o: sprzęgło poboru, rejestracji transport papieru
    :)

a może kolega coś więcej zdradzić?

Proszę o pomoc? gdzie jeszcze szukać?
    dan110
    Level 10  
    Witam
    Mam dokładnie to samo co kolega Ficu rozwiązał już ktoś ten problem?
    Ficu
    Level 31  
    Rozwiązałem problem po przez zastąpienie gąbeczek kawałkami cienkiej gumy - drukarka chodzi prawie idealnie.
    nnorb
    Level 1  
    Witam.

Przesunięty wydruk w dół kartki, komunikat o zacięciu papieru i błędnych mediach.

W moim przypadku problemem stanowił niebieski solenoid a właściwie brak siły w przyciąganiu dźwigni.
    W miejscu amortyzatora gąbkowego nawinąłem kilka zwojów taśmy.
    Należy tak ustawić dźwignię aby była jak najbliżej zębatki.
    Skoro otwarta jest obudowa proponuję przejrzeć żółte solenoidy czy nie sklejają się na gąbkach.