Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Powermixer LDM PSMC 16/2 i wyjście na słuchawki?

boro0005 27 Jun 2015 00:05 1653 5
    boro0005
    Level 9  
    Witam serdecznie!

Aktualnie jestem wokalistą w zespole, próby odbywają się w ekstremalnie małym pomieszczeniu (ok.12 m2) przez co jest bardzo głośno. Najbardziej przeszkadza to mi ponieważ po takiej dawce hałasu boli mnie głowa.

Przechodząc do rzeczy - chciałbym w moich słuchawkach dokanałowych (których używam jako stopery) mieć także odsłuch siebie - pochodzący z powermixera. Problemem jest brak dostępnego wyjścia słuchawkowego. To co jest dostępne zamieszczam w linkach (ponieważ opcja "Dodaj obrazek" u mnie nie działa, nie pojawia się przycisk Upload, nie moge tez wybrac pliku z dysku - brak takiego przycisku )
    TYŁ
    PRZÓD

Kolega pożyczył ode mnie mixer, nie zapytał mnie jak to podłączyć i podpiął się pod wyjścia kolumnowe co oczywiście poskutkowało spaleniem karty dzwiekowej w laptopie.

Pytanie - czy da się bezpiecznie podłączyć słuchawki?
    Nie znalazłem nigdzie jednoznacznej odpowiedzi, cięzko tez znalezc instrukcje do tego modelu. Za wszelkie porady dzięki!
    boro0005
    Level 9  
    Czyli konieczny jest zakup sprzętu za ponad 100zl? Trochę to dla mnie śmieszne, że producent zrobił 16 kanałów i wyjścia na odsłuchy a nie dał wyjścia do nagrywania/słuchawek :( Wtedy podłączam mikrofon do wzmacniacza słuchawkowego i dopiero z niego sygnał na mixer i słuchawki?
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    boro0005 wrote:
    czyli konieczny jest zakup sprzętu za ponad 100zl?

Możesz sobie taniej takowy wykonać, kupić gotowy kit do złożenia lub złożony, czy nawet gotowy produkt poniżej 100zł.

boro0005 wrote:
    trochę to dla mnie śmieszne że producent zrobił 16kanalow i wyjścia na odsluchy a nie dał wyjścia do nagrywania/sluchawek

Bo to mikser na chałtury na żywo a nie do nagrywania. Inne były zamierzenia producenta.

boro0005 wrote:
    wtedy podlaczam mikrofon do wzmacniacza sluchawkowego i dopiero z niego sygnal na mixer i słuchawki?

Można i tak, ale najczęściej podłącza się wszystkie źródła dźwięku bezpośrednio do miksera, a któregoś z wyjść (aux, mon, ctrl room, group czy main) wychodzi się do wzmacniacza słuchawkowego i z niego na słuchawki.
    boro0005
    Level 9  
    Dziękuję bardzo za wyczerpujące odpowiedzi :) Czy któryś z użytkowników mógłby polecić jakiś "po kosztach" wzmacniacz o którym mowa? Gitarzysta ma pewne urządzenie do nagrywania gitary (wejście mikrofonowe i wyjście słuchawkowe również tam są), a ponieważ go nie używa to w razie czego będę mieć drugi mikrofon do tego urządzenia podłączony. Jednak fajniej by było mieć własne niezawodne, prostsze rozwiązanie.