Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

czytnik cd/dvd - nie czyta płyt ogólnie, czyli wtf z tymi laserami!?

gindrinker 28 Jun 2015 00:43 681 2
    gindrinker
    Level 11  
    Witam wszystkich forumowiczów serdecznie! Zakładam nowy temat z powodu ogólnego problemu z laserami. Rzeczony problem na pewno dotyczy lub dotyczył wielu, jeżeli nie wszystkich użytkowników forum. Zapewne każdy obywatel naszego pięknego Kraju posiada co najmniej jedno, a w większości, kilka urządzeń wykorzystujących jeden z najznamienitszych wynalazków XX wieku jakim jest laser, a konkretnie, urządzenie wykorzystujące ten jakże ważny komponent, czyli czytnik płyt CD/DVD. Niechybnie każdy użytkownik tego rodzaju urządzenia, czy to jest wieża Hi-Fi, laptop, odtwarzacz kina domowego czy też takie retro jak discman :D , spotkał się z problemem nie-czytania nośników optycznych odpowiednich do rodzaju sprzętu. Jako należący do tego grona chciałbym zaprosić biegłych w temacie użytkowników forum do rzeczowego objaśnienia problemu z pominięciem degradacji nośników. A więc co jest przyczyną takiego stanu rzeczy i jak sobie z tym radzić? Z mojej strony jak i obywateli można liczyć na obfitą liczbę kliknięć "pomógł" :D
    Qujav
    Level 22  
    Nie ma innych przyczyn niż degradacja nośników oraz degradacja stosowanych soczewek w napędach.

Z oszczędności producenci montowali soczewki plastikowe, które w porównaniu do szklanych matowiały z czasem i pogarszały się możliwości odczytu przez urządzenie. Z tego co wiem np. Plextor stosował szklane soczewki, a np. LG czy jakieś napędy Samsunga czy SONY to plastiki.

Przynajmniej kiedyś tak było, przerabiałem to przy kupnie 3x nagrywarki do komputera kilka lat temu.

Pozdrawiam
    gindrinker
    Level 11  
    No dobrze, ale czy jest możliwość wymiany takiej soczewki czy całej głowicy na lepszą o lepszych parametrach ze szklaną soczewką. Oczywiście można kupić lepszy czytnik, czytaj: droższy, do peceta, ale co na przykład z mini wieżą Philipsa za którą sporo zapłaciłem i może teraz nie jest dużo warta lecz przywiązałem się do niej i chciałbym ją we własnym zakresie naprawić.

Proszę o więcej szczegółów. Gdzie szukać części? Czy po wymianie trzeba coś regulować? Coś tam gdzieś było na forum o jakichś potencjometrach na taśmie elastycznej przy głowicy. Jak sobie z tym poradzić? Druga część mojego pytania z pierwszego postu.

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.