Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Toshiba satellite a210 BIG kłopot Bios

28 Cze 2015 10:51 843 7
  • Poziom 11  
    Witajcie Fachowcy mam kłopot z laptopem Toshiba satellite a210-185 na początku wystąpił problem z załadowaniem systemu po restarcie zaproponował wybór trybu do uruchomienia. Wybrałem tryb awaryjny myśląc, że przeładuje pliki, nie pomogło. Kursor stał mrugając u góry 30 min... Po restarcie wybrałem "Uruchom normalnie" plansza startowa systemu kolejne 30 min, i nic. Wybierałem po kolei wszystkie opcje uruchomiania nic nie pomogło. Postanowiłem postawić system, wkładam płytę startową systemu zmieniłem botowanie z płyty i w efekcie otrzymałem to co na zdjęciu. Proszę o pomoc podejrzewam, iż wysypał się bios, nie wiem jak go zaktualizować bez systemu, może inne wskazówki naprawy? Dziękuje i Pozdrawiam :).
    IXOF dziękuję za reakcje. Więc tak w biosa moge spokojnie wejść po tej planszy wystarczy przycisnąć F2 sygnał dzwiękowy z komputera wydobywa się podwójny "pi pi" kiedy ta czarna plansza się pokazuje. W trakcie startu kompa widze mrugnięcie kontrolek nad klawiszami i słysze czytnik jak startuje wygląda ok. Wykonałem po twojej sugestii w zakładce biosu EXIT Load Setup Defaults i jedyne co się zmieniło to wróciło bota na HDD a CD mam na 3ciej pozycji. Dalej nic sie nie dzieje.
    Zrobiłem sobie już penka startowego ale mam wielki kłopot ze znalezieniem pliku do biosa szukam już 3 godzine i kicha mój model to dokładnie TOSHIBA SATELLITE A210-185 model: PSAFGE-035012N5 serial nr X7155368Q Czekam na podpowiedź.
  • Poziom 18  
    Czy masz dostęp do biosu ? Spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne. Czy sprzęt daje jakieś znaki testowe przy uruchamianiu ? Normalnie jest to 1 krótki dźwiękowy sygnał, możliwe, że jest to wyłączone w biosie.

  • Poziom 43  
    Prawdopodobnie uszkodzenie sprzętowe. Na początek odłącz wszystkie dodatkowe urządzenia takie jak napęd, dysk, kartę wifi i sprawdzaj czy problem nadal się pojawia.
  • Poziom 18  
    GiGi7 napisał:
    z komputera wydobywa się podwójny "pi pi" kiedy ta czarna plansza się pokazuje.



    To by oznaczało błąd pamięci RAM.

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1235473.html

    Wyjmij ram i uruchom komputer, następnie policz sygnały, dodatkowo przeczyść sloty na pamięć ram sprężonym powietrzem/pędzelkiem.

  • Poziom 43  
    IXOF napisał:
    To by oznaczało błąd pamięci RAM.

    Od kiedy? To kod sygnalizujący błąd POST.
    Najprawdopodobniej uszkodzony chipset.
  • Poziom 11  
    Nadal nic wszystko odpinałem dysk, czytnik, kartę wifi, blutu, klawiaturę, toutchpada, głośniki i to samo. Wylutowałem nawet nogę akumulatorka podtrzymania płyty głównej wyzerowała się data i zegar nadal bez efektu. Co dalej?

    IXOF -- bez ramu się nie uruchamia tylko zaświeci na chwile dioda zasilania i zgaśnie. Gniazda ramu przedmuchane. Styki ramu wyczyściłem gumką do gumowania lśnią pięknie. Nic to nie dało.

    sosarek – co oznacza uszkodzony chipset czy pozostanie wygrzanie Hot Air czy nie podejmować tej próby? Proszę napisz coś więcej, który to na płycie.

    Wszystkim Fachowcom ślicznie dziękuję za próby pomocy czekam na więcej.

  • Poziom 43  
    GiGi7 napisał:
    Styki ramu wyczyściłem gumką do gumowania lśnią pięknie. Nic to nie dało.

    Nie czyści się gumką.
    GiGi7 napisał:
    czy pozostanie wygrzanie Hot Air czy nie podejmować tej próby?

    Na próbę możesz go przegrzać, lecz powinno się zacząć od reballingu.
  • Poziom 11  
    Rozpoczynam wygrzewanie chipset nosi nazwe AMD SB600 218S6ECLA21FG jedyny nie umiesczony pod radiatorem grafiki.

    Wygrzałem układ dodając pasty Flux jest super ruszyło wszystko bez problemowo. Dziękuję wszystkim pomagającym a szczególnie F. Sosarek.