logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Mondeo 2.0 16V '95 - lokalizacja filtra klimatyzacji i sprawdzanie czynnika

smyku22 29 Maj 2005 18:34 3301 16
REKLAMA
  • #1 1534106
    smyku22
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Witam
    Od niedawna jestem posiadaczem forda mondeo. Do niedawna nie miałem okazji testowania w nim klimatyzacji a jak to ostatnio zrobiłem to okazało się że nie działa. To znaczy po włączeniu dioda normalnie się pali ale powietrze jest takie sobie. Chciałbym w nim zmienić filtr od klimatyzacji ale nie bardzo wiem gdzie się znajduje. Jak wymiana filtru nie pomoże to co można jeszcze sprawdzić? Jak się sprawdza czy jest czynnik?
    POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #2 1534688
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Sam tego nie zrobisz to po pierwsze a po drugie jak cie stac na taki samochod i utrzymanie to i stac mysle cie na przeglad tej klimatyzacji. Proponuje udac sie do serwisu zajmujacego sie klimatyzacvjami i tam ci sprawdza instalacje czy jest szczelna, uzupelnia czynnik chlodzacy i wymienia ci olej w sprezarce. Tylko teraz nie wiadomo jak dlugo ta klimatyzacja nie dziala bo dlugo nie uzywana lubi sie niestety zepsuc a jesli ci padla sprezarka to masz niezly wydatek. Jak kupowales auto trzeba bylo sprawdzic czy dziala.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1534735
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Ocena: 408
    dobra rada
  • #4 1534977
    jaconen
    Poziom 19  
    Ocena: 51
    A odzywa sie sprzegło elektoromagnetyczne jak właczasz klime???:)
  • #5 1539426
    smyku22
    Poziom 16  
    Za to auto dalem tak malo ze trudno jeszcze wymagac zeby klimatyzacja dzialala. A jak moge sprawdzic sam czy jest czynnik i czy dziala sprezarka? A z tym serwisem to juz bedzie ostatecznosc. Sorki ze nie uzywam polskich znakow ale jakiegos takiego kompa dopadlem ze jak wciskam alt i jaka litere to mi sie jakies dziwy pokazuja.
  • REKLAMA
  • #6 1541596
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Sam i tak nie sprawdzisz klimy bo do tego troche sprzetu jest potrzebne. Tak ze jak malo dales za samochod i nie nalezy od niego wymagac zeby wszystko dzialalo to nie masz czym sie przejmowac otwierasz okno i tez wieje.
    Tylko zaklad zajmujacy sie klimatyzacjami ci pomoze.
    Pozdrawiam.
  • #7 1542818
    kordel
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    Skoro nawet nie jestes pewien czy klima sie zalacza to lepiej pojedz do serwisu tak jak radza koledzy. 100% ze musisz uzupelnic czynnik chlodzacy, wiec i tak zaplacisz. A przy okazji uzupelniania sprawdza Ci uklad gratis.

Sam mozesz wymienic sobie filtr kabinowy. W mondeo trzeba go wymieniac co jakies 10tys km.

Dodano po 2 [minuty]:

Napisales jeszcze, ze dopiero teraz miales okazje do uzycia klimy. Jak napisal kolega Slawek J klima nie uzywana lubi sie psuc. Zaleca sie uzywac klimy jak najczesciej, nawet w zimie dla jej prawidlowej eksploatacji. Tzn. czestsze przeglady ukladu i czetsze dobijanie klimy -> wiecej kasy itd. Prawda jest taka, ze klima dla zwyklego kierowcy to jest tylko nastepny bajerek w aucie i przy pierwszej koniecznosci wizyty w serwisie (jest to najczesciej nastepny rok po kupieniu auta) wiekszosc osob daje sobie z tym spokoj i na tym sie konczy ich przygoda z "chlodnym latem".
  • #8 1545242
    smyku22
    Poziom 16  
    a jak wymienia się ten filtr i gdzie on jest? Trudno się go wymienia?
  • REKLAMA
  • #9 1545259
    kordel
    Poziom 25  
    Przed przednia szyba (na zewnatrz) jest kratka podzielona na dwie czesci. Zdejmujesz ta od strony pasazera (nie trzeba odkrecac wycieraczek). Na kratce sa chyba 3 srobki, ale te na drugiej kratce tez trzeba odkrecic i pod maska tez kratke trzymaja 3 srobki. Jak ja zdejmiesz bedziesz widzial filtr. Gorna oslonke zdejmiesz po odpieciu dwoch zatrzaskow po bokach. Nie chce sklamac, ale cena filtra chyba kolo 50zeta. Ale nie zaluj kasy jak sie zapcha to nie da sie jezdzic.

Pozdro.
  • #10 1545300
    smyku22
    Poziom 16  
    Dzięki. Poszukam go jak będe miał chwile czasu.
  • #11 1545845
    awrukaj1
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    sprawdz ciśnienie w układzie ,na przewodach klimy są dwa zaworki zaślepione plastykową nakrętką ,odkręc ją ,jest w środku tz.przewodie zaworek naciskając nań sprawdzisz czy jest gaz w instalacji, jak będzie syczał intensywnie ,to jest ,jak słabo ,tojest za mało .sprężarka nie będzie pracowac gdy będzie niskie ciśnienie.sprawdz instalację czy jest po włączeniu prąd na sprzęgle .pozdrawiam.koszt napełnienia klimy ok.150 zł.
  • #12 1546397
    kordel
    Poziom 25  
    awrukaj1 fakt. Z jednej strony masz racje, ale jak bys nie mial wczesniej stycznosci z klima to jak bys rozpoznal po syczeniu czy czynnika chlodzacego jest wystarczajaco? Klima to nie robota dla amatora. Po za tym odradzam takich zabaw poniewaz mozna sobia napsikac do oczu lub nawdychac sie owego czynnika.
  • #13 1553028
    smyku22
    Poziom 16  
    To rozumiem sprawdza się tak samo jak powietrze w kole? Zobacze to jutro i napisze co odkryłem.
  • #14 1556634
    BJSusel
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Sprawdź czy po przełączeniu nawiewu na szybę przednią włącza się wentylator chłodnicy i podnoszą się obroty.
    Jak tak to najprawdopodobniej masz problem ze sprzęgłem - ustaw szczelinę na 0.5mm.
  • #15 1564008
    smyku22
    Poziom 16  
    w zime jak się bawiłem klimą, to po jej włączeniu obroty spadały na ułamek sekundy a potem wzrastały. W tej chwili po włączzeniu nic się nie dzieje obrotami. Sprawdzałwmm czy jest czynnik. Faktycznie ma małe ciśnienie, ale coś tammm syczy. co to znaczy, że mam szczeline ustawić n a0,5mm?
  • #16 1574626
    skylark
    Poziom 25  
    Ocena: 239
    Nie ustawiaj żadnej szczeliny tylko naładuj w serwisie klimatyzację!
  • #17 2102261
    smyku22
    Poziom 16  
    Przyczyną usterki okazał się wyciek czynnika chłodzącego w tzw. chłodniczce. Dziękuje wszystkim za pomoc. Temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Forda Mondeo 2.0 16V z 1995 roku zgłosił problem z niedziałającą klimatyzacją – mimo włączenia diody, powietrze nie jest odpowiednio chłodne. Porady wskazują, że samodzielna diagnostyka i naprawa klimatyzacji jest trudna ze względu na potrzebę specjalistycznego sprzętu. Zaleca się wizytę w serwisie klimatyzacji, gdzie sprawdzą szczelność układu, uzupełnią czynnik chłodzący oraz wymienią olej w sprężarce. Wskazano, że klimatyzacja, która długo nie była używana, może ulec uszkodzeniu, np. sprężarka może wymagać wymiany. Filtr kabinowy można wymienić samodzielnie – znajduje się pod kratką przy przedniej szybie od strony pasażera, zabezpieczoną kilkoma śrubkami i zatrzaskami. Sprawdzenie obecności czynnika chłodzącego można wykonać przez naciśnięcie zaworka na przewodach klimatyzacji – intensywne syczenie oznacza obecność czynnika, słabe wskazuje na jego niedobór. Wentylator chłodnicy powinien się włączać po przełączeniu nawiewu na szybę przednią, a sprężarka powinna mieć odpowiednio ustawioną szczelinę sprzęgła (ok. 0,5 mm), jednak ostatecznie zaleca się profesjonalne doładowanie czynnika w serwisie. Ostatecznie przyczyną usterki był wyciek czynnika chłodzącego w chłodniczce klimatyzacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA