Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Scania 124 420 2004r PDE nie odpala

30 Cze 2015 14:17 1428 3
  • Poziom 1  
    Witam, mam problem z odpaleniem auta, scania 124 420 2004r PDE, wyświetlają się błędy 51,52,53,54,55,56, autko stało kilka miesięcy. wtryski sprawdzone, sprawne, wgrany nowy soft, nowa pompa, nowy zaworek, wtryski nie podają paliwa, na plaku odpala, POMOCY.
  • Poziom 30  
    Witam

    Jakie masz ciśnienia paliwa na zasileniu(do sprawdzenia na podstawie filtra)
    Dlaczego był wgrywany nowy soft,auto z imo czy bez?
    Błędy,które podałeś tyczą się wszystkich pompek od 1 do 6.
    Przy długich postojach i konkretnym zapowietrzeniu może generować takie błędy ale przy odpalaniu z plaka powinno przebić powietrze na pompkach.
  • Specjalista - układy wtrysku Diesel
    Test tzw "dzięcioła" przechodzi? elektrozawory pracują? Po tak długim postoju pompowtryski umarły. Średnio na paliwie z dodatkiem RME wystarczy tydzień postoju. :D
  • Poziom 38  
    Układ zasilania z opisu wynika, że otwierany, więc jest zapewne zapowietrzony. Jest metoda: odkręcasz koniki i wyciągasz tłoczki z pompowtrysków. trzeba miec odrobinę wprawy, jakieś stukadełko.. wychodzi to wszystko ze sprężyną. Pompujesz pompką ręczna, aż zacznie się lać paliwo z otworów pompek. Poskładać i odpalić. Metoda została wypracowana przez życie po pół dnia walki z jednym oportunistą, czasem te wredne PDE nie dają się odpowietrzyć. Dlatego zawsze u mnie przy wyciaganiu pompowtryskiwaczy, standardowo zakłada się je bez tłoczków, przelewa pompką jak opisałem i dopiero dalszy montaz i regulacja. Odpala na dotyk.Wcześniej wypada sprawdzić, co pisał kolega wyżej, czy impulsy są podawane na cewki.
    hm, na plaka to wszystko odpala i wszędzie, są potrzebne tylko całe tłoki i zawory:)