Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
AM TechnologiesAM Technologies
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Audi A6 C5 - Żółty akumulator na fisie co oznacza?

02 Lip 2015 00:36 2523 2
  • Poziom 12  
    Witam.
    Posiadam A6 C5 z 1997 roku z pełnym fisem. Chodzi mi o to że jak się testuje wyświetlanie fisa to wyskakują pokazowe ikony informujące. Domyślam się że a raczej byłem pewien że ten żółty akumulator się zaświeci jak aku będzie słabe lub braknie ładowania.

    Otóż ostatnimi czasy skończyły mi się szczotki i nie miałem ładowania. Zapaliła się czerwona kontrolka od Braku ładowania jednak na fisie OK!

    No więc pomyślałem że pewnie będzie od słabego akumulatora.

    Zanim doszło do naprawy alternatora zdążyłem wypompować akumulator tak że już nie odpalał.

    I żółty akumulator nadal się nie pokazał.
    Więc o czym on powinien nas informować?

    Dodam że kiedyś kiedyś bawiłem się vagiem i zmieniałem sobie kodowanie licznika kontrolka pasów zmiana języka (regionu)

    Wiem że można wykodować spryskiwacze "księgowego" ale czy da radę to powiadamianie?

    Jeżeli tak to może ktoś wie jaki jest kod bo może przez przypadek wykodowałem.
  • AM TechnologiesAM Technologies
  • Specjalista grupy V.A.G.
    Teoretycznie powinno informować o niskim napięciu... Nie da się tego wykodować vagiem, vcdsem. Strasznie chaotycznie napisałeś posta że nie bardzo rozumiem. Sprawdź napięcie akumulatora na zgaszonym silniku, na rozruchu oraz na odpalonym silniku, i na odpalonym z włączonymi odbiornikami i podaj.
  • Poziom 12  
    Generalnie chodzi o to, że nigdy mi się ten akumulator nie zapalił mimo tego że nie miałem chwilowo ładowania akumulatora bo szczotki na szczotko-trzymaczu się skończyły (paliła się tylko czerwona kontrolka a na fis'ie był napis OK!

    Przerabiałem temat również słabego akumulatora gdzie po pewnym czasie już nawet nie zapaliłem na nim jednak po przekręceniu zapłonu fis wyświetlał OK!

    Właśnie chodzi mi o to że nie poinformował mnie o niskim napięciu akumulatora.
    Wszystko inne działa.

    Zmieniałem kiedyś wyświetlacz fis.

    Możliwe że mam gdzieś zimnego luta na którejś nóżce i nie dostaje sygnału a co za tym idzie nie wyświetla mi tej informacji?

    Mam fabryczny woltomierz w liczniku po przekręceniu zapłonu mam 12V po odpaleniu kreska przed 16V czyli ok 14V i to na tym akumulatorze co lubi się rozładować. Jak już nie idzie odpalić to woltomierz pokazuje 8-9V.

    Dodano po 1 [godziny] 33 [minuty]:

    Więc tak:

    Akumulator bez ładowania i obciążenia (po małej przejażdżce) 12,40V
    ładowanie akumulatora bez obciążenia 13,80V

    akumulator bez ładowania z obciążeniem 11,30V
    akumulator z ładowaniem i obciążeniem 13,40V